Почому «кіборги» для кандидатів?

24 січня на каналі ZIK вийшов випуск авторської програми Остапа Дроздова «Прямим текстом» під промовистою й дуже принизливою для її дійових осіб назвою «Кіборги на підтанцьовці».

Пройти повз появу кількох «кіборгів» на сцені Палацу спорту, де Юлія Тимошенко 22 січня заявила на «Форумі єднання» (він же — урочистий з’їзд ВО «Батьківщина») про свої наміри балотуватися у президенти України, для телевізійників було неможливо.

Адже обурення в соцмережах цим фактом лише роздмухало скандал, ставши в один ряд зі спростуванням підтримки Юлії Володимирівни з боку Пауло Коельо та Андерса Фог Расмуссена, колишнього генерального секретаря НАТО.

Тож реакція на черговий зашквар Юлії Володимирівни з боку телевізійників не забарилася. 24 січня, за два дні після події в Палаці спорту, на каналі ZIK вийшов випуск авторської програми Остапа Дроздова «Прямим текстом» під промовистою й дуже принизливою для її дійових осіб назвою «Кіборги на підтанцьовці». Саме так, «кіборги» у значенні захисників Донецького аеропорту без лапок, а «підтанцьовка» без знаку питання. Тож, уже в назві ток-шоу містилося досить провокаційне й безапеляційне ствердження. Яке, втім, учасники програми щосили намагалися спростувати. Зваливши вину за цинічне використання реальних учасників бойових дій на сході України на не менш цинічних політиків.

Сам автор назвав тему програми «драстичною», зробивши все, щоби вийти у процесі її обговорення на сенсацію.

Юлія Тимошенко, яка й дала привід до цього обговорення, виявилася головною мішенню з боку гостей — ветеранів АТО Тараса Костанчука, голови військово-патріотичного об’єднання учасників АТО «Сармат» (він, до речі, назвав Україну «квазі-державою»), народного депутата від «Народного фронту» Ігоря Лапіна, титрованого як «учасника російсько-української війни» Олексія Гетьмана та Олеся Кромпляса. Всі вони пройшли свій реальний бойовий шлях, відтак отримавши законне право судити чи виправдовувати побратимів, які погодилися бути використаними політиками в їхніх передвиборчих маніпуляціях.

Запрошувати у студію людей, які це зробили, редактори «Прямим текстом» не стали. Зрозуміло чому. По-перше, опинитися віч-на-віч із розлюченими ветеранами ніхто з політиків-маніпуляторів просто не ризикнув би. По-друге, навіть якби це сталося, розмова закінчилася б мордобоєм, можливо, навіть не розпочавшись.

Тому півторагодинне ток-шоу Остапа Дроздова минуло досить тихо-мирно, майже в цілковитій єдності позицій і думок гостей щодо того, чи морально використовувати екс-бійців як елемент піару в політичній боротьбі, та як ставитися до бойових побратимів, які погоджуються бути масовкою для політиків.

Перше запитання Остапа Дроздова до всіх присутніх у студії звучало так: «Як ви ставитеся до того, що героїв війни використовують політики?».

Цілком очікувано гості таку практику політиків одностайно засудили. При цьому дехто, приміром, Тарас Костанчук, не втримався від піару власної політичної сили, сформованої з учасників бойових дій, із якою він збирається прориватися до парламенту в жовтні. Головна її відмінність від героїв, яких використала Юлія Тимошенко, у тому, що ніхто з них не вдягне камуфляж задля спекуляцій на своєму статусі. Бо участь комбатантів у політсилах, які себе давно скомпрометували, — це однозначна спекуляція. Принаймні, так вважає голова ГО «Сармат».

Народний депутат від «Народного фронту» Ігор Лапін відповів на запитання ведучого дуже розлого, спершу згадавши, як під час виборчої кампанії 2014 року до комбатів стояла черга з політиків, тобто ситуація була протилежною. Нині ж, каже депутат, система владного управління в Україні, яку він вважає сталінською, настільки оговталася, що використовує сталінські технології щодо роздроблення ветеранів. Когось із особливо активних посадивши, когось — розсваривши, а ще когось — підкупивши.

На думку політика-ветерана, участь військових у камуфляжі під прапорами «Батьківщини» в Палаці спорту була необхідна особисто Тимошенко, аби хоч якось компенсувати Юлії Володимирівні відсутність іміджу Головнокомандувачки. Щоби підтягти саме цей імідж, її політтехнологи й порадили використати пані Тимошенко найрозкрученіший у масовій свідомості образ «кіборгів».

Олексій Гетьман, голова однієї з незчисленних в Україні ветеранських організацій, розповів, як він із побратимами протестував під Палацом спорту, коли там збирався так званий «Форум єднання» Юлії Тимошенко. Вони вийшли туди, аби висловити своє категоричне неприйняття Юлії Володимирівни як Головнокомандувачки.

Коли він побачив хлопців у камуфляжі, які йшли до входу для участі в заході Юлії Володимирівни, то дуже здивувався, що ті проігнорували пікет побратимів. Адже в бойовому товаристві так не заведено. Коли згодом він дізнався, що трапилося на з’їзді, відчув обурення, бо, на його думку, використовувати ім’я «кіборгів» у політичній рекламі неприпустимо.

Найбільш емоційно оцінив передвиборчу технологію штабу Юлії Тимошенко Олесь Кромпляс, ветеран полку «Азов».

«Гидко, мерзко і соромно», — це те, що відчув колишній боєць-доброволець. На його думку, цим людям бракувало хіба що кілометрових золотих лампасів і безрозмірних кашкетів у стилі латиноамериканських генералів. Їм, обурювався колишній боєць-доброволець, перед тим як виходити на політичну арену, треба було зняти уніформу й медалі. «Зніми камуфляж — і йди в політику!» — закликав Олесь Кромпляс.

Але це були ще невинні квіточки у справі розвінчання обурливих і неприйнятних для ветеранської спільноти політтехнологій від вождині партії «Батьківщина». Кульмінацією стала розповідь Олексія Гончара про гроші, якими начебто бійців у камуфляжі заманили на сцену Палацу спорту.

Пан Гончар почав свою скорботну розповідь зі згадки про свої перші враження від кадрів, які крутили всі загальнонаціональні телеканали. Спершу він вирішив, що «кіборги», які читали нібито власні вірші про «Юлю-кіборга», були звичайними рядженими. Але, як він дізнався в розмовах із реальними побратимами, двоє з тих, хто вийшов на сцену, точно були реальними захисниками Донецького аеропорту. З реальними державними нагородами.

Але вони зробили це, мовляв, за гроші. Для більшості українців — величезні.

Назвати суму, за яку нині можна купити реального національного героя, ба навіть символ опору агресору, Олексій Гончар спочатку наче й відмовлявся, але Остап Дроздов заохотив гостя назвати конкретну суму, зауваживши, що, мовляв, сказавши «а», треба сказати й наступну літеру абетки. Ведучий чудово розумів, що на нього і глядачів чекає справжня сенсація.

Не помилився. 10 тисяч американських доларів — ось ціна, за яку можна купити появу в передвиборчій кампанії реального героя, — за словами Олексія Гончара. На жаль, можливості підтвердити чи спростувати це твердження у студії не було кому.

За словами ж Олексія Гончара, обидва «кіборги» пояснили свою появу на Форумі Юлії Тимошенко бажанням поправити своє матеріальне становище.

«Зрозумійте, нам це було потрібно», — нібито сказали ці хлопці побратимам, які намагалися добитися в них відповіді на запитання, чому вони це зробили.

Цей випуск ток-шоу «Прямим текстом» показав, що запам’ятовується не остання фраза, як учив Штірліц (згодна, цей референс не актуальний, але принаймні він усім зрозумілий), а кульмінаційна цифра. До озвучення якої вельми вміло підвів Олексія Гончара Остап Дроздов.

Таку каменюку в передвиборчий город Юлії Тимошенко з його боку можна було би порівняти з метеоритом за розміром і катастрофічними для репутації політика наслідками. Хоча й до цього був кинутий «камінець», іще на початку програми. Відповідаючи на перше запитання ведучого про ставлення ветеранів до їхнього використання абсолютно безпринципними й цинічними політиками, народний депутат від «Народного фронту» Ігор Лапін нагадав, що для Юлії Тимошенко це геть не перший досвід.

Адже в 2014-му, під час парламентських перегонів, саме вона зробила першим номером списку «Батьківщини» Надію Савченко. Хоча з тодішньою незламною героїнею всієї України хотіли політично «породичатися» дуже багато хто з українських політичних вождів. Але, резюмував пан Лапін, вибір чи то самої Савченко, чи то її московських кураторів упав саме на політсилу Юлії Тимошенко, яка, мабуть, на думку кремлівських ляльководів, була на той момент єдиною з українських політиків, хто зумів би домовитися з Путіним.

Це твердження Ігоря Лапіна дуже суперечливе, але воно лише доповнило портрет цинічної політикеси, що його намалювали в ток-шоу Остапа Дроздова.

При цьому всьому гості ведучого під його невтомним і чуйним наглядом планували, як ветеранам АТО чи ООС проникати у владу, аби справді змінити Україну. Спойлери: на думку Олексія Гончара, їм не обов’язково об’єднуватися в одну колону задля місць у ВРУ, а варто йти в різні гілки влади, виконавчу й судову в тому числі. Тим часом Тарас Костанчук закликав саме до об’єднання розпорошених нині по різних ветеранських організаціях, яких налічується більше тисячі, їхніх учасників.

Але всі гості ток-шоу «Прямим текстом» закликали судити за використання бренду «кіборги» (це слова Ігоря Лапіна, який вибачився за слово «бренд» у контексті продажу звань і шевронів, натякнувши на продаж шеврону «Укроп» відповідній партії й розповівши, що в цьому плані дійшло навіть до назви коньяку «Айдар», яку він сам бачив) саме нерозбірливих політиків, а не їхніх жертв у вигляді героїв російсько-української війни.

Адже люди — завжди просто люди, сильні й готові на неймовірні зусилля задля захисту реальної Батьківщини, й слабкі, коли йдеться про мирне життя. А політики ні перед чим не зупиняться, щоби використати навіть священні для українців, які розуміють суть сучасної війни за незалежність, поняття.

Як сказав Остап Дроздов, щодо використання національних символів героїзму в російсько-українській війні політиками є слова «не можна».

Із цим погодилися всі його співрозмовники. Бо цю межу українські політики переходити не мають жодного права. Бодай для того, щоб українській політичній нації, яка, на думку учасників програми «Прямим текстом», почала формуватися щойно в лютому 2014-го, залишити національні символи героїзму.

P. S. Каналу ZIK щодо цієї програми можна закинути, що у студії не були присутні хай навіть не представники «Батьківщини» чи штабу Тимошенко, про зрозумілі причини чого ваша авторка написала вище. А незалежні експерти, які могли би оцінити ситуацію з різних боків. Також, безумовно, журналісти каналу мали би після виходу в ефір програми надіслати запит до штабу «Батьківщини», прес-служби, щоб отримати коментар щодо наведених негативних відомостей щодо кандидата у президенти. Про те, що канал це зробить, мав би протягом програми сказати вже сам ведучий програми. На жаль, нічого з цього не було зроблено.

Втім, треба зазначити, що до цього на каналі у програмі Тетяни Даниленко в гостях був Сергій Власенко, соратник Юлії Володимирівни, який, безумовно, виключно позитивно описував її діяльність. Тобто в межах усього каналу певний баланс начебто й був. Але запитання про начебто «проплаченість» участі кіборгів у Форумі до Власенка не було.

Інна Долженкова

Фото: скріншот з відео

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *