Олександр Курдінович: «Погодьтеся, Компартію важко віднести до “провладної” партії»

Голова Держкомтелерадіо відповідає на запитання «Телекритики. Вибори та ЗМІ» щодо методології здійснюваного комітетом моніторингу доступу політичних сил до телеефіру.

Олександр Курдінович: «Батьківщина», УДАР, «Україна вперед!», «Наша Україна», «Свобода», Радикальна партія віднесені до  «опозиційних», бо вимагають «зміни діючого режиму Партії регіонів».

Держкомтелерадіо запровадив щотижневий моніторинг ефірів провідних загальнонаціональних каналів («Інтера», «1+1», ICTV, Нового каналу, СТБ, ТРК «Україна», Першого національного, 5-го каналу) щодо присутності представників політичних сил – суб’єктів виборчого процесу. За результатами цього моніторингу (див. тут і тут), висвітлення діяльності опозиційних сил у новинах переважає представлення провладних як за хронометражем, так і за кількістю сюжетів. До опозиційних автори моніторингу відносять такі політичні сили, як ОО «Батьківщина», УДАР, «Україна – Вперед!», ВО «Свобода», «Наша Україна», Радикальна партія. До провладних – Партію регіонів та КПУ.

Результати моніторингу Держкомтелерадіо кардинально відрізняються від результатів моніторингу, здійснюваного Академією української преси та асоціацією «Спільний простір» і комітетом «Рівність можливостей».

У коментарі для «Телекритики» Олександр Чекмишев, голова комітету «Рівність можливостей», роз’яснив методологію моніторингу, який здійснює його організація. Він наголосив, що інформація про посадовця у ЗМІ у виборчий період рахується в рамках ефірного часу кандидата (суб’єкта). І додав, що некоректно відносити до опозиції УДАР, «Свободу» й «Україна – Вперед!», бо вони не були ні у владі, ні в парламентській опозиції.

«Телекритика» отримала також роз’яснення і від голови Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича. Подаємо його коментар та відповіді на запитання «Телекритики» без змін.

Щодо організації моніторингу

Перш ніж відповісти на питання «Телекритики» стосовно організації моніторингу Держкомтелерадіо та, враховуючи критичні зауваження пана Чекмишева, хотів би зауважити на кількох моментах.

По-перше, Комітет вже не першу виборчу кампанію займає відкриту і зважену позицію у питаннях представлення всіх, без винятку, політичних сил в ефірах, перш за все державних, тобто підпорядкованих, телерадіокомпаній. Результатом цього є беззаперечний факт того, що нарікань на роботу державних медіа протягом кампанії майже не має, а ті питання, що виникають, вирішуються оперативно і, як правило, на користь суб’єктів виборчого процесу.

По-друге, приймаючи рішення про організацію нашого моніторингу та оприлюднення його результатів ми в жодному разі не намаглися «змагатися» з іншими спеціалізованими структурами, що проводять схожу роботу. При цьому ми абсолютно свідомі того, що у будь-які підрахунки завжди може втрутитися  так званий «людський фактор».

По-третє, запевняю всіх, що ми не ставили і не ставимо перед собою завдання зробити «провладний» моніторинг. Як видно з наших релізів, ми не проводимо жодного «політичного» аналізу з обрахованих цифр, ми просто констатуємо факт. А в підсумку даємо можливість читачам самим визначатись: чи треба додавати до показників провладних політичних сил дані висвітлення діяльності органів влади у новинах і які показники в результаті матимемо.

По-четверте, звісно, ми як орган державної влади, в якому працює 144 особи, не маючи якісного технічного та програмного забезпечення, додаткового на це фінансування, менш підготовлені для реалізації таких проектів, ніж структури, які до цього цілеспрямовано готувались, навчали персонал, отримували цільове фінансування та мають штат тільки на цей проект понад 200 осіб (дані з сайту «Телекритики»). Тому сфера наших досліджень і вибірка каналів обмежена провідними загальнонаціональними телеканалами, сумарна частка аудиторії яких перевищує 60%, а по новинах – 80%. Отже якість відповідей на ключові питання не викликає сумнівів.

По-п’яте, повірте, ми довго дискутували, на які групи та як розподілити суб’єктів моніторингу по відношенню до влади. Ідентифікувати «Свободу» як провладну або третю силу ми, як пропонує п. Чекмишев, не наважились. Кінцевий «розподіл», на якому зараз базується робота над моніторингом зроблений виходячи, перш за все, з двох речей:

  1. Законодавство України не містить визначення «опозиція» і «коаліція».
  2. За класичним визначенням, опозиція – це протиставлення одних поглядів чи дій у політиці іншим, партія або група, що виступає врозріз з думкою більшості або з панівною думкою і висуває альтернативну політику, інший спосіб вирішення проблем. При цьому, опозиція полягає в елементах протиставлення своєї політики політиці інших політичних сил та у виступі проти думки більшості у законодавчих, партійних та інших структурах.

Крім того, аналізуючи та обраховуючи хронометражі представлення в ефірах суб’єктів виборчого процесу, ми навіть і думки не мали дискредитувати політичні сили на основі результатів будь-яких соціологічних досліджень щодо їх «проходження» чи «не проходження» у Парламент. Це, на нашу думку, взагалі нонсенс.

При цьому, якщо і далі розвивати тему «розподілу» і вдатися до аналізу стратегій та лозунгів виборчих кампаній партій, то, погодьтеся, Компартію важко віднести до «провладної» партії.

Водночас, врахували той факт, що чи не основним меседжем віднесених нами до «опозиційних» «Батьківщини», УДАРу, «України вперед!», «Нашої України», «Свободи», Радикальної партії є «зміна діючого режиму Партії регіонів», як партії влади.

Стосовно віднесення висвітлення діяльності органів державної влади під час виборів, я вже давав свій коментар і лишаюся при своїй думці. В іншому разі, дотримуючись логіки шановних критиків, Президент і Уряд повинні перестати працювати, а країна майже на три місяці виборів повинна поринути в анархію.

Переходячи до відповідей на запитання, зазначу ще одне, ми не могли бути осторонь того, що в інформаційному просторі лунала необгрунтована критика щодо засилля однієї партії в ефірах провідних каналів. Повірте, ми також працюємо в цій сфері і бачимо, що це не так. Завершивши дискусії і розуміючи на які ризики ми, як відповідальний державний орган наражаємося, ми почали просто рахувати.

Олександре, яка методологія використовується для моніторингу?

Завдання моніторингу – оцінити ступінь доступу політичних сил до ефірів провідних загальнонаціональних телеканалів (Інтер, «1+1», ICTV, «Новий канал», СТБ, ТРК «Україна», 5-й канал, Перший національний) під час виборчої кампанії. Для цього об’єктами моніторингу було обрано 4 напрями:

  1. Обсяги (хронометраж) політичної реклами всіх без винятку партій-суб’єктів виборчого процесу у цілодобовому ефірі зазначених телеканалів;
  2. Обсяги (хронометраж) та кількість інформаційних повідомлень у вечірніх новинах зазначених телеканалів щодо висвітлення діяльності політичних сил;
  3. Обсяги (хронометраж) виступів представників політичних сил у ток- шоу;
  4. Обсяги (хронометраж) сюжетів у вечірніх новинах щодо висвітлення діяльності влади

Суб’єктами моніторингу було обрано  політичні сили та представники влади .

Предметом моніторингу є обсяги (хронометраж) та кількість інформаційних повідомлень.

З метою додержання об’єктивності моніторингу та враховуючи непросту технічну складову, період моніторингу – 1 тиждень.

Моніторинг здійснюється шляхом перегляду  прямих ефірів, записів програм, сюжетів на відеомагнітофоні та з відеоархіву на офіційних веб-сайтах досліджуваних телеканалів.

Яким чином взагалі відбувається підрахунок?

Підрахунок відбувається шляхом сумування хронометражів (до секунди) появ в ефірах телеканалів суб’єктів моніторингу та порівняння сумарних показників, виходячи із завдань моніторингу.

Хто цим займається?

Моніторинг здійснює робоча група фахівців Держкомтелерадіо України у кількості 10 осіб, із залученням представників Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, які мають досвід проведення подібних моніторингових досліджень.  Зазначу, що ця робота багато в чому робиться на ентузіазмі виконавців через те, що не стосується їх функціоналу, при цьому з них не зняті основні посадові обов’яки.

Хто контролює якість роботи?

Якість роботи забезпечується незалежним дублюванням роботи кодувальників. Фактично у рамках робочої групи з проведення моніторингу працює 2 команди, члени яких незнайомі один з одним.

Чи проводиться перевірка роботи кодувальників? Як?

Перевірка роботи кодувальників проводиться шляхом порівняння результатів роботи команд та вибірковим контрольним моніторингом окремих програм та інформаційних проявів політичних сил.

Рахують по записах чи з ефіру?

Рахунок здійснюється, як після перегляду прямих ефірів, так і записів досліджуваних аудіовізуальних матеріалів з магнітофонів та офіційних веб-сайтів телеканалів.

Як рахують, якщо в ефірі одночасно декілька суб’єктів політичного процесу ?

У разі наявності в ефірі одночасно декількох суб’єктів політичного процесу, розрахунки здійснюються прямим заміром хронометражу виступу кожного з суб’єктів моніторингу на основі записів відповідних програм.

Світлана Остапа

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • Олексій Мазур, 27.09.2012

    Голова Держкомтелерадіо має відповісти за придушення свободи слова та цензуру на ДОДТРК і діяльність гендиректора-регіонала!

    На чат-конференцію
    з головою Держкомтелерадіо України Олександром Курдіновичем в
    коментарях під анонсом заходу я поставив 10 запитань. Зрозуміло, що
    чат-конференція – це не інтерв’ю якомусь одному з відвідувачів сайту.
    Одначе в підсумку було відсіяно всього одне питання – про зневагу та
    ігнорування державної мови секретарями-помічницями в приймальнях
    Курдіновича та його заступника Кравченка. І навіть на нього голова
    Держкомтелерадіо по суті нічого не відповів. Замість цього прозвучали
    загальні слова: “Шановний пане Олексію! Щиро дякую Вам за ту увагу, яку Ви приділяєте
    роботі моєї приймальні та Дніпропетровської ОДТРК. Ваша конструктивна
    думка важлива для нас. Ділові пропозиції буде розглянуто. Успіхів Вам!”

    Але зважаючи на те, що Курдінович звертався до мене персонально, то
    можна припускати, що написані мною під анонсом чат-конференції запитання
    таки потрапили йому на очі. Проте цього замало. Мені потрібні чіткі і
    публічні відповіді на конкретні запитання, які стосуються суспільної
    тематики. Тому дублюю їх в своєму блозі і вимагаю належної реакції
    чиновника. Отже:

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 11:57:05

    Спортивний журналіст
    Дніпропетровської ОДТРК Дмитро Тимохін в коментарях футбольних матчів за участю
    дніпродзержинської “Сталі” перейшов з української на російську. Якого
    дідька? Це сталося через ухвалення регіональної мови? Але ж українська не
    втратила свого державного статусу, як не змінила свій статус і державна
    телерадіокомпанія. Тож нехай Дмитро, яким би Тимохіним він не був, і надалі
    коментує українською! А ні, то нехай відправляється за відомим маршрутом.
    Нагадати?

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 11:47:47

    Чому на Дніпропетровській ОДТРК є
    передача про депутатську приймальню регіонала Олега Царьова, яка регулярно
    виходить в ефір, і немає аналогічної передачі про якогось там “батьківщинця”.
    Серед дніпропетровських парламентарів, як не диво, залишилися депутати ВР від
    БЮТ з тих, що не стали “тушками”. То чому б не надати їм слова про
    їхню діяльність? Чому регіоналам – можна, а їхнім політичним опонентам – ні?
    Може Держкомтелерадіо випустило з цього приводує якийсь спеціальний
    заборонювальний наказ? А якщо ні, то може вся річ у гендиректорі ДОДТРК,
    регіоналі Валентині Чанглі? Однозначно потрібно щось чи когось в цьому плані
    виправляти.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 11:34:36

    З ефіру Дніпроптеровської ОДТРК
    зникли дискусійні передачі, присвячені обговоренню сучасної політичної ситуації
    в Україні. Замість них лише монологи провладних кандидатів і сателитів ПР по
    парламентській коаліції про те, які вони хороші, який хороший Віктор Федорич
    Янукович, і як у нас в державі все стабільно, спокійно і пречудово у всіх
    сферах. Цікава деталь, якщо, трапляється, і запрошують політологів чи експертів
    не з числа явно ангажованих владою, то з ними для уникнення чогось небажаного в
    ефірі, говорять не про Україну, а про сучасну ситуацію і розтановку політичних
    сил в Лівії, Єгипті, Сирії. Або розпитують їх про Китай, Росію чи якусь іншу
    країну. Україна в таких передачах – суворе і жорстке. табу. Про це мають дозвіл
    говорити тільки перевірені часом і надійні “януковичі”.То коли на
    обласне ТБ повернуться політичні дебати в прямому ефірі за участю представників
    опозиції та більш-менш притомних аналітиків на тему політичної сучасності
    України, а не Мозамбіку, Буркіна-Фасо, Свазіленду чи ще якогось там Гондурасу?
    Припиніть цей безкінечний Мадагаскар! Україна – не Нігерія, пам’ятайте про це!

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 11:14:09

    Чи можна бодай теоретично
    розраховувати на об’єктивність, виваженість і збалансовіаність редакційної
    політики Дніпропетровської ОДТРК, якщо її керівник Валентин Чанглі є депутатом
    облради від партії регіонів?

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 11:08:24

    В ефірі Дніпропетровської ОДТРК
    періодлично пускають антитимошенківську чорнуху у вигляді
    “документальних” стрічок. При цьому не дають можливості відповіді
    представникам “Батьківщини”. Пропустіть їх до ефіру для представлення
    альтернативної точки зору і прокрутіть “веселі яйця” про головного
    урку країни – для балансу.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 22.09.2012 10:51:54

    За Ющенка, в час розквіту свободи
    слова і демократії в країні, на Дніпропетровській ОДТРК були присутні різні
    політичні сили, йшли дискусії, при цьому правилом хорошого тону серед учасників
    ток-шоу вважалося кинути в Ющенка лайном, хоча саме він ніколи не тиснув на
    журналістів, жодного разу не сидів і не був олігофреном, який не знає, що Чехов
    – це російський письменник, а не український поет, і не називав Ахматову
    Ахметовою. А ще він не влаштовував в країні те пекло, в якому ми зараз живемо. Нині
    ж незважаючи на відродження в країні сталінізму, навіть уявити не можна почути
    в ефірі ДОДТРК бодай хоч щось схоже на критику президента чи голови ОДА.
    Журналісти, які сприяють поверненню в Україну 1937 року – скоюють злочин не
    тільки проти професії, дискредитуючи себе, а проти України, людства і
    людяності. В цьому зв’язку Держкомтелерадіо нагадує мені сучасне НКВД, яке
    репресує свободу слова на підвідомчій території.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 21.09.2012 15:40:08

    Якщо Курдінович має економічну
    освіту і весь час працював економістом, то яким чином його занесло в
    Держкомтелерадіо? Здається, це зовсім різні сфери і напрями діяльності.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 21.09.2012 13:46:59

    Враховуючи
    безпрецедентно-рекордні обсяги присутності нинішнього голови обласної державної
    адміністрації Олександра Вілкула в ефірі Дніпропетровської ОДТРК у порівнянні з
    попередніми очільниками ОДА (включно з кучмівськими часами), видається за
    доцільне перйменувати ДОДТРК на “Вілкул-ТБ” або ж Дніпропетровське
    обласне вілкулівське телебачення. Так буде набагато точніше, відповідно до суті
    і змісту ефіру. А девізом телкомпанії зробити такий: “Прошла зима, настало
    лето – спасибо Вилкулу за это!”. Напишіть його крупними літерами на
    будівлі ТРК, у вестибюлі, на стінах в коридорі, в актовій залі та не забувайте
    регулярно транслювати в ефірі в якості соціальної реклами.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 21.09.2012 13:20:05

    З приходом на Дніпропетровську
    обласну державну телерадіокомпанію нового керівництва (гендиректор – депутат
    облради від Партії регіонів Валентин Чанглі) її ефір втратив всі, бодай
    найменші ознаки політичного плюралізму. ДОДТРК перетворилася на рупор виключно
    правлячої Партії регіонів. Інформаційне наповнення Дніпропетровського
    Державного каналу стало нестерпно сервільним, кондовим, совковим. Негативні
    зміни, які відбулися, викликають асоціації з подорожжю на машині часу в добу
    СРСР до перебудови, тільки замість керівної КПСС – Партія регіонів. Зараз
    інформаційні випуски ДОДТРК повністю складаються з агітаційних сюжетів за
    кандидатів у нардепи від ПР: першого заступника міського голови Дніпропетровська
    – Крупського, дептата міськради Морозенка, начальника Придніпровської залізниці
    Момотоа, радника Пінчука – Солошенка, начальника обласного управління МНС
    Бутківського та інших “біло-блакитних” кандидатів. Новини як такі
    фактично зникли з ефіру. Там немає повідомлень і сюжетів, в яких би не
    розповідалося про “регіональних” вождів. Інформаційне наповнення
    ефіру ДОДТРК за керування Валентином Чанглі – це нищення політичного
    плюралізму, зразково-показові тортури над свободою слова, брутальне й зухвале
    порушення професійних стандартів, перетворення Дніпропетровської ОДТРК на рупор
    Партії регіонів, примітивізація й дебілізація телеефіру та вірне служіння
    антиукраїнському режиму кримінальної тиранії “двічі несудимого”
    ГОмера. З чим вас і вітаю, адже саме такого телебачення, на моє переконання, і
    прагне Держкомтелерадіо.

    Олексій Мазур, Дніпропетровськ
    // 21.09.2012 13:02:39

    Курдиновичу. Коли я телефоную у
    вашу приймальню чи в приймальню вашого заступника Кравченка, то секретарка, яка
    бере слухавку, завжди відповідає російською, ніби я дзвоню не в Держкомтелерадіо
    України, а в Гостелерадио России. А коли роблю їй зауваження і вимагаю
    спілкування зі мною, українцем, який зателефонував у Київ до примальні
    Держтелерадіо УКРАЇНИ, українською мовою, то вона огризається і незадоволено
    фиркає та переходить на зневажливий тон. Що там у вас за секретарки? Який
    кастинг, за якими критеріями і в кого проходять перед тим, аби сісти у вас на
    телефон? Вони, часом, не забувають, де знаходяться? Чи завжди вони пам’ятають,
    що працюють не на якійсь там фірмочці, а в державній установі України? Навчіть
    їх української, а також зробіть так, щоби вони не ігнорували, і не зневажали
    державну мову!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *