Олександр Бурмагін: «Журналістам на вибори варто взяти роздрукований закон»

Парламентські вибори-2012 будуть досить конфліктними. Тому журналістам необхідно знати чинне виборче законодавство. Декілька порад від медіаюриста Інституту розвитку регіональної преси Олександра Бурмагіна.

Олександре, чим парламентські вибори-2012 відрізняються від виборів у попередні роки?

На кожні вибори в Україні приймається новий закон. Відповідно щоразу виникають інші нюанси. Чинний закон акумулює певні речі, які були в попередньому законі, але є й дещо нове. Скажімо, тепер однією з підстав для визнання виборів на дільниці недійсними є протиправне вигнання журналіста з дільниці під час голосування чи підрахунку голосів. Якщо факт встановлять, це може стати підставою для визнання виборів на дільниці недійсними. Це може довести будь-який суб’єкт виборчого процесу, який дізнається про такий випадок і буде зацікавлений, щоб вибори саме на цій дільниці було визнано недійсними. Наприклад, опозиції може бути вигідно «вибивати» дільниці на сході, а владним силам – на заході країни.

Які ще нові норми з’явилися в новому законі?

Одна з гарантій, прописаних у чинному законі – це те, що вся документація, пов’язана з виборами, є відкритою. Це стосується і декларацій про доходи, і біографій кандидатів. Така інформація має надаватися за запитами, і журналісти можуть отримати її протягом п’яти робочих днів згідно з законом про доступ до публічної інформації. Журналіст також може бути присутнім під час голосування, під час підрахунку голосів і може перебувати на всіх публічних і колегіальних заходах, пов’язаних із виборами. І в цьому випадку може виникнути багато конфліктів. Наприклад, трапляється так, що партія проводить з’їзд, на якому вона висуває кандидатів, і туди не допускають журналістів. Це неправомірно, адже з’їзд, на якому висуваються кандидати в депутати, пов’язаний із виборами – і журналіст має право там перебувати. Журналіст також може відвідувати засідання окружних та дільничних комісій, центральної виборчої комісії, які відбуваються до дня голосування. Існує лише одне обмеження: на таких подіях можуть перебувати одночасно не більше двох представників від одного засобу масової інформації.

Часто трапляється, що після зачинення дільниці туди вже не допускають журналістів. Як із цим у новому законі?

Дільниці й справді зачиняються о 20:00, і потім чомусь вважається, що ті, хто залишився на дільниці, можуть там і бути, а зовні вже ніхто зайти не може – мовляв, дільницю вже зачинено. Насправді це не так і за законом таких обмежень немає. Журналіста також не мають права не випускати після закриття дільниці, адже це є перешкоджанням його професійній діяльності і є кримінальним злочином. А найкраще тим журналістам, які працюють на виборах, мати з собою роздрукований закон, знати ті статті, які гарантують їхню професійну діяльність, і під час конфлікту відкривати й тицяти в них пальцем. Це дуже дієвий механізм. Адже часто усна інформація представниками комісії не сприймається.

А чи існує загроза припинення діяльності засобів масової інформації під час виборів?

І справді є одна цікава норма, яка була у виборчому законі 2006 року й тепер повернулася. Вона містить пункт про тимчасове припинення діяльності телеканалів і газет. Із точки зору європейських стандартів це повна маячня. Але цю норму знову таки прописали. У 2006 році, наскільки я пригадую, жодного позитивного судового рішення щодо цього не було, хоча й були намагання деяких політичних сил припинити діяльність ЗМІ. Я брав участь у двох процесах, під час яких до закінчення виборчої кампанії намагалися закрити дві газети. Суди відмовляли. Вони посилалися також на європейські норми, які кажуть, що будь-яке, навіть навмисне, порушення з боку медіа не може бути підставою для тимчасового припинення роботи й тим паче для закриття. Це непропорційне втручання в свободу висловлювань і в свободу поширення інформації.

Як співіснують інші закони для журналістів із новим виборчим законом?

Закон про вибори в жодному разі не скасовує інших професійних прав і гарантій журналістів. Він не скасовує, наприклад, правила використання техніки, надсилання інформаційних запитів. Усе це працює разом, хоча часто багато конфліктів у журналістів виникає через використання фотоапаратів, відеокамер тощо. Закон про вибори не містить пункту про використання техніки, але він цього й не забороняє.

Втім, якщо все-таки будуть конфліктні випадки, яку допомогу ви можете надати журналістові?

Ми, медіаюристи незалежної мережі, ініціатором відновлення якої в грудні 2011 року виступив Інститут розвитку регіональної преси, насамперед допомагаємо журналістам правильно оформити запити на інформацію, що вже убезпечує від певної кількості проблем. Ще ми проводимо юридичну експертизу матеріалів на етапі підготовки до друку/ефіру та після їх опублікування/виходу в ефір, надаємо правові консультації журналістам і представляємо їхні інтереси в судах та правоохоронних органах.

Фото надано Інститутом розвитку регіональної преси

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *