Перший медійний тиждень березня через призму права

За перший повний тиждень березня маємо низку подій, які були очікуваними, а також подій, які розірвали планомірний розвиток передвиборного сюжету. До першої категорії можна віднести спробу проведення передвиборних дебатів, інтенсифікацію дій правоохоронних органів щодо тих, хто вважається російськими агентами інформаційного впливу. До другої — антифейкову ініціативу штабу Зеленського.

У четвер, 7 березня, стало відомо, що Ukrainian Media Network, skrypin.ua, телеканал ATR запускають спецпроект #ЇХТРЕБАДЕБАТИ, адже до виборів залишилося менше місяця, але виборці досі не мали змоги побачити кандидатів в аргументованій дискусії одне з одним. Юридично проблема із проведенням теледебатів полягає в тому, що Закон про президентські вибори розглядає їх як агітацію (ст. 62) й дуже мало говорить про їхнє проведення іншими, крім НСТУ, каналами. Прямо Закон не каже, що кандидати мають оплатити участь у дебатах, але оскільки вони вважаються агітацією, то це логічно випливає з такого статусу дебатів.

Справжні дебати важко назвати агітацією за / проти конкретного кандидата, адже виборець бачить як позитиви, так і негативи кожного з учасників. Однак застарілий закон 1999 року просто не містить розділу щодо самостійної роботи ЗМІ у виборчому процесі, а лише розглядає їх як інструмент, керований якимись іншими суб’єктами. З другого боку, цей закон (як і решта виборчих законів) не охоплює регулювання контенту в інтернеті (що зручно для UMN), але наявність телеканалу ATR серед організаторів і двох радіостанцій, що транслюватимуть дебати, таки заводить останні під дію закону. Який вихід із ситуації, коли треба зробити справжні дебати, не стягуючи плату з кандидатів? Підозрюю, він може бути примітивним: просто не називати такий проект дебатами, адже правозастосовна практика в нас любить формалізм.

Цього тижня справа Вишинського пішла до суду, а у Володимира Скачка провели обшук. Хоча ці особи ведуть свою діяльність в інформаційному полі давно, реагування правоохоронців на неї почалося лише в останній час, що дозволяє проводити паралелі з доволі нагальними питаннями мови й церкви, які також почали підтримуватися владою аж перед виборами. Зрештою, діяльність Скачка й Вишинського оцінюватимуть суди, а їхня практика в інформаційних справах такого роду ще лише формується.

На цьому тижні навіть ходила чутка про розгляд РНБО питання санкцій для каналів «112 Україна» та NewOne, але воно поки таки не матеріалізувалося, хоча це може статися дещо пізніше, адже питання в РНБО явно затягується.

Штаб Володимира Зеленського вирішив боротися з фейками, але це будуть суто фейки про цього кандидата, й ця боротьба стане елементом його виборчої кампанії. Саме ж поняття «фейку» не є юридичним, тому важко сказати, чи це буде боротьба з недостовірними (неправдивими) повідомленнями, чи також і з маніпуляціями. Адже останні розцінюються як порушення професійних журналістських стандартів, але цими стандартами не зв’язані звичайні інтернет-користувачі й навіть блогери. Тому тут можна апелювати хіба до їхньої совісті або до правил соцмереж, у яких маніпуляції поширюються.

Будемо сподіватися, що в подальшому виборча кампанія ставатиме цікавішою, але не скандальнішою.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *