Які партії до виборів розмістили рекламу вздовж траси «Київ-Житомир»

Незважаючи на те, що виборчий процес розпочнеться 5 вересня (за 50 днів до місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року), зовнішня реклама політичних партій і кандидатів, уже заполонила Україну.

23 серпня на День державного прапора України ми з родиною відправилися на екскурсію до Житомира. Виїхавши на трасу «Київ-Житомир» за 20 км до столиці, я почала рахувати бігборди різних політичних сил аж до самого Житомира (і назад).

Виявилося, що політичної реклами (хоча політичною вона може вважатися лише з початку виборчого процесу) вже більше, ніж комерційної. Всього вздовж траси (Київ-Житомир, Житомир-Київ) на цьому відрізку свою політичну рекламу розмістили 9 партій.

Деякі політичні партії вигулькнули всього раз, а деякі понад 20.

Найбільше бігбордів (великих і маленьких) у владної партії «Слуга народу» – всього 35. З них 21 рекламний щит із загальною для всієї України рекламою «Україна – це ти!», а ближче до Житомира – «Житомир – це ти!».

Другою за кількістю реклами виявилася ще одна парламентська партія «За майбутнє», яка розмістила 12 бордів і близько 20 розтяжек на мостах з написом «За майбутнє рідної землі».

Третє місце у цьому переліку посів Андрій Пальчевський, який розмістив 21 борд з рекламою себе і партії імені себе переважно з написом «Зупинимо знищення країни». Ще можна зрозуміти засилля його реклами поблизу Києва – Пальчевський хоче стати Київським міським головою. А от навіщо йому займати рекламні площі біля самого Житомира, не зрозуміло. Цілиться на парламентські вибори?

Бігбордів парламентських партій «Батьківщина» і «Європейська солідарність» вдалося побачити всього кілька: «Єдина, надійна команда Батьківщини» (3 борди) і «З незалежністю не жартують. Європейська солідарність» – шість.

Поблизу Житомира виявилося 9 рекламних щитів партії «Сила і честь» з портретом лідера Ігоря Смешка, три – «Наш край Житомирщина».

Помітили по одному бігборду «Європейської партії України» Миколи Катеринчука та

«Рідної країни» Миколи Томенка.

На в’їзді в Житомир і на виїзді ми нарахували майже 20 невеликих і великих рекламних щитів з рекламою Людмили Зубко «Альтернатива є – безпечна школа». Політичну силу, від якої балотуватиметься Людмила Зубко поки що на бордах не вказує, але в Житомирі добре знають, що вона – дружина колишнього віцепрем’єр-міністра уряду Гройсмана Геннадія Зубка.

У самому Житомирі зустріли ще одне знайоме прізвище на бігбордах – Розенблат. Це виявилася сестра народного депутата України VIII скликання Борислава Розенблата Олена Розенблат.

Нагадаю, що під час виборчого процесу партіям і кандидатам доведеться звітувати про кожну копійку, витрачену на політичну рекламу. А от у період перед виборами – ні. Колись лунали пропозиції навіть від самих народних депутатів про заборону політичної реклами в міжвиборчий період. Але руки до оновлення Закону України про зовнішню рекламу так і не дійшли. Більшість політиків влаштовує така ситуація, а рекламісти мають потужне лобі у парламенті, тому правила гри міняти не хочуть.

Ось і доводиться громадянам «насолоджуватися» зовнішньою рекламою вздовж доріг і в населених пунктах і до виборів, і під час. А є ж у світі країни, де взагалі політична реклама заборонена.

Така зовнішня реклама не підпадає під дію виборчого законодавства, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А поява такої прихованої політичної зовнішньої реклами свідчить про передчасний початок виборчої кампанії.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *