Розпустив – туману напустив

Новообраний президент Володимир Зеленський таки вирішив припинити повноваження Верховної Ради, чинному складу якої залишалося працювати до осені цього року. Незважаючи на значну суспільну підтримку такого його кроку, чимало експертів висловлюють думку про незаконність дій президента. Маю погодитися з цією думкою, але також і визнати, що на підтвердження цієї позиції не вистачає законодавчих норм, і от чому.

Відповідно до п. 1 ст. 90 Конституції України: «Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо: протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій…» За яких умов має формуватися така коаліція? Логічно, що після обрання нового складу парламенту. Чи має формуватися нова коаліція після розпаду попередньої, але за наявності працюючого чинного складу Кабінету Міністрів – питання було б дискусійне (адже коаліція потрібна для існування ефективного уряду та підтримки його законопроектів у ВР, хоча наявність коаліції також іще не гарантує такої парламентської підтримки, як і відсутність коаліції її не виключає).

Було б дискусійним питанням, але в минулому закон про Регламент ВРУ чітко визначав: «Діяльність коаліції припиняється у разі… зменшення чисельного складу коаліції до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією України» (п. 2 ч. 1 ст. 66 ЗУ про Регламент ВР у редакції станом на першу половину 2010 року). Тобто якщо в коаліції вже немає 226 нардепів, то вона припиняє існування, але як це юридично встановити? Там же ч. 2 ст. 66 передбачала: «Діяльність коаліції вважається припиненою у випадках, передбачених пунктами 2 і 3 частини першої цієї статті, з моменту офіційного оголошення про це головуючим на пленарному засіданні. Повідомлення про припинення діяльності коаліції публікується в газеті “Голос України” не пізніше ніж через чотири дні після офіційного оголошення про припинення її діяльності». Як бачимо, все було доволі чітко прописано, й без оголошення Андрієм Парубієм про припинення існування коаліції Володимир Зеленський не зміг би розпустити ВР.

Проблема лише в тому, що процитовані норми Регламенту ВР були вилучені з нього після повернення восени 2010 року Януковичу президентських повноважень в редакції Конституції 1996 року. Наразі Парламент п’ять років тому повернув нам редакцію Конституції 2004 року (під яку виписувалися зацитовані норми Регламенту), але повернення відповідних норм до Регламенту проведено не було, хоча це й було логічним. Якби ці норми Регламенту діяли, то президент не міг би оголосити дострокові парламентські вибори, а максимум що міг би, то це тиснути на Парубія, щоби добитися від нього оголошення про смерть коаліції.

Але за даних умов, на жаль, маємо певну юридичну невизначеність, яка в поєднанні з суспільною підтримкою дозволила Володимиру Зеленському почати перезавантаження парламенту під себе (адже восени рейтинг його партії, ймовірно, буде вже не таким високим, як зараз). Зважаючи на те, що вказані норми Регламенту були вилучені з нього механічно, внаслідок повернення до старої редакції Конституції, то вони мали б застосовуватися в порядку аналогії права, й указ Президента про дострокові вибори варто вважати юридично сумнівним. Хоча, заради справедливості треба визнати, що зменшення персонального складу коаліції до менш як 226 нардепів, імовірно, таки мало місце (адже у ВР ніяк не могли продемонструвати список членів коаліції), і голова ВР самостійно мав би оголосити про припинення коаліції ще раніше.

Фото: president.gov.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *