«Продавці рейтингів»: про одну соціологічну службу, якій не варто довіряти

Днями українські ЗМІ поширили результати нового опитування, згідно з яким Юлія Тимошенко набирає 15,5 %, Володимир Зеленський – 11,9 %, Юрій Бойко – 9,5 %, Анатолій Гриценко – 8,8 %, Петро Порошенко – 8,2 %.

Повідомляється, що дослідження було проведене «Агенцією суспільно-політичних досліджень і комунікативних стратегій» («АСПДІКС»). Зареєстрована вона як неприбуткова громадська організація у 2016 році. На її офіційному сайті в розділі «Про нас» зазначається: «Усі члени ГО є працівниками державних науково-дослідницьких закладів… Мають великий досвід в організації та проведенні науково-дослідної роботи конкретно-соціологічного та загально-соціального спрямування». У розділі «Досвід» вказується: «Участь у дослідницьких проектах виборчих кампаній (парламентських, президентських, місцевих) з 1994 року».

Серед працівників «АСПДІКС», власне, називаються лише дві особи – керівник Сірий Євген Володимирович (доктор соціологічних наук, професор) і провідний експерт Загороднюк Валерій Петрович (доктор філософських наук). І перший, і другий фігурують у «Базі псевдосоціологів» (проект «Текстів» для журналістів і виборців, покликаний виявляти «продавців рейтингів», які оприлюднювали сумнівні результати протягом останніх 15 років).

Підкреслюється, що донедавна Сірий проявляв активність лише під час парламентської кампанії 2007 року та у 2008-му як експерт Центру суспільно-політичних та економічних досліджень «ІМСА». Ось що тоді говорив про цю організацію керівник фірми Ukrainian Sociology Service Олександр Вишняк: «Так звані опитування “Моніторингового центру”, “Всеукраїнської соціологічної служби”, центру “Інсайд”, “ІМСА” та інших маловідомих фірм нічого спільного з соціологією не мають. Це – імітація, муляж соцопитувань».

У свою чергу, директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна додавала: «Ситуація доходить до абсурду. Днями в різний час пройшло дві прес-конференції, на яких керівник “Моніторингового центру” Руслан Ткач і експерт центру “ІМСА” Євген Сірий оприлюднили свої дані – на однакових папірцях, з однаковими шрифтами й рейтингами. Такого взагалі не буває!».

А це уривок з одного звіту Центру Разумкова: «Серед структур, які оприлюднювали власні рейтинги політичних сил напередодні виборів 2007 року, з’явилися раніше невідомі (або маловідомі) Інститут процесів соціального розвитку, Фундація стійкого розвитку суспільства, Фонд підтримки прозорих виборів, Центр соціально-політичних та економічних досліджень “ІМСА”… Наведені ними дані привернули до себе увагу досить значними відмінностями в показниках підтримки тих чи інших політичних сил від результатів досліджень, що проводяться соціологічними службами, які працюють постійно».

Зокрема, «ІМСА» давав виборчому блоку «Кучма» 4,1 %, а у підсумку він отримав 0,1 %. Крім того, організація озвучувала дані, що «Партія регіонів» і «БЮТ» набирають майже однакову кількість голосів, у той час як результати опитувань, проведених іншими службами, показували перевагу «регіоналів» на 15 %.

Другий представник «АСПДІКС» Загороднюк значиться у «Базі псевдосоціологів» як особа, пов’язана з сумнівними опитуваннями від різних організацій. У 2007 і 2010 роках він фігурував як директор «Агентства соціальних досліджень» (при цьому у проміжках між виборчими кампаніями активності цієї структури не помічено), у 2007-му – як керівник департаменту політичних досліджень центру «Соціальна перспектива», а у жовтні 2014-го – як директор «Рейтинг +».

Напередодні останніх парламентських виборів українські ЗМІ поширили повідомлення про нове електоральне дослідження соціологічної групи «Рейтинг». Але журналісти не звернули уваги на «+», поставлений після назви «Рейтинг». Тобто не побачили, що це – клон авторитетної соціологічної організації.

Група «Рейтинг» навіть була змушена звернутися до ЗМІ та громадськості. «… Інформаційні викиди можна умовно розділити на прямі фальсифікації, коли якісь “дані” видаються за результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, та маніпуляції з назвою компанії, найсвіжіші приклади – “Рейтинг +”, “Київський соціологічний центр “Рейтинг-груп” і так далі», – зазначалося у зверненні.

Під час Євромайдану посилався на «Рейтинг +» і телеканал «Інтер», створюючи вигідну картину для тодішньої влади. «Большинство украинцев не поддерживают вариант “выхода из кризиса” с помощью зарубежных посредников. Участие и США, и ЕС, и России в решении “украинского вопроса” в той или иной форме не поддерживают 90% украинцев. Это данные компании “Рейтинг +”, которые социологи обнародовали на этой неделе. Как свидетельствуют результаты исследования, за последнее время существенно изменилось отношение украинцев к акциям, которые проходят в стране. Только 23 % опрошенных воспринимают майдан и события вокруг него, как мирный протест. 64 % – считают происходящее в Киеве радикальными действиями, которые проявляются в разных формах. Среди них – захват власти оппозицией, революция, гражданская война, путч, и даже спецоперация внешних сил», – йшлося в одному із сюжетів.

«АСПДІКС» як організації поки що у «Базі псевдосоціологів» немає, але, ймовірно, це справа часу, враховуючи, що ця структура зареєстрована лише три роки тому і почала світитися у ЗМІ лише зі старту нинішньої виборчої кампанії. Тож, шановні журналісти й виборці, майте на увазі.

Євген Середа, для «Детектора медіа»

Фото: vybory.pravda.com.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *