Порошенко у новому відео: Я всіх почув і зробив висновки

Чинний президент та кандидат у президенти України Петро Порошенко оприлюднив на офіційній сторінці у Facebook відеозвернення, в якому заявив, що у другому турі виборів 21 квітня українцям доведеться обирати між Європою та Росією.

«Всім привіт. Багато хто висловлюється проти мене в соцмережах та на телебаченні. І біля урн для голосування також. Друзі, я всіх почув. І тих, хто голосував за мене – дуже дякую вам за це. І тих, хто підтримав інших кандидатів. Зробив висновки. У нас вільна країна вільних людей. І Україна такою має залишитись. Якщо ми не дамо перетворити нас на Росію. А для цього потрібен сильний президент і головнокомандуючий. Сильний, а не слабак. Ми можемо дуже швидко просунутись до вільної Європи, але ще швидше – відкотитися під імперську Росію. Така загроза є. Радує, що саме в ці дні зросла кількість людей, які хочуть допомогти. Вибір 21 квітня – Європа чи Росія», – сказав пан Порошенко.

Він також закликав реєструватися на спеціально створеному сайті euua.org. Зараз сайт не містить жодної інформації, крім телефону гарячої лінії та заклику «підтримати європейське майбутнє України». Ті, хто бажає на ньому зареєструватись, повинні вказати ім’я, прізвище, номер телефону та дати згоду на обробку персональних даних.

Нагадаємо, що 31 березня 2019 року відбувся перший тур президентських виборів. За даними ЦВК, найбільшу кількість голосів отримали Володимир Зеленський – 30,24% та Петро Порошенко – 15,95%. Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.

У день виборів, 31 березня, Порошенко назвав дебати ключовим елементом другого туру президентських виборіі, а Зеленський заявив, що готовий до дебатів. Взяти участь у дебатах обох кандидатів запросила Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), на базі якої дебати мають відбутися за законом. У той же час користувачі соцмереж запустили флешмоб #ХочуБачитиДебати.

Вже 1 квітня радник кандидата у президенти Володимира Зеленського Руслан Рябошапка заявив на «Громадському телебаченні», що дебатувати з Петром Порошенком немає сенсу. При цьому політтехнолог  Зеленського Дмитро Разумков заявив, що Зеленський готовий до дебатів перед другим туром президентських виборів, але спочатку потрібно дочекатися його офіційного оголошення.

3 квітня у відеозверненні на Facebook Зеленський кинув виклик Порошенку провести дебати на стадіоні у Києві за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів». Також Зеленський висунув вимогу, щоб вони обидва перед дебатами здали аналізи на присутність в організмі алкоголю та наркотиків. 4 квітня вночі на сторінці у Facebook Петра Порошенка з’явилася відеовідповідь на заклик – він погодився на дебати на стадіоні. Того ж дня на Суспільному заявили про готовність провести дебати на стадіоні, якщо ЦВК прийме нове положення.

Після цього у штабі Зеленського заявили, що лише після виконання Порошенко низки умов будуть погоджені дата і час дебатів. 4 квітня у штабі Порошенко повідомили, що він здаватиме аналізи, яких вимагав Зеленський, 5 квітня в медпункті НСК «Олімпійський». У Зеленського відповіли, що він здаватиме аналізи також 5 квітня, але в приватній клініці. У ЦВК, у свою чергу, нагадали кандидатам, що дискусії навколо дебатів можуть бути сприйняті як агітація, яка наразі заборонена.

4 квітня Зеленський опублікував нове відеозвернення – тепер до Юлії Тимошенко, з пропозицією до неї стати незалежним арбітром на дебатах на стадіоні.  Голова правління НСТУ України Зураб Аласанія після цього заявив, що дебати відбудуться тільки в студії Суспільного та з модератором Суспільного – «і крапка». За законом офіційні дебати перед другим туром виборів має організувати НСТУ 19 квітня. За словами пана Аласанії, НСТУ проведе дебати, які будуть оплачені з держбюджету, навіть якщо жоден з кандидатів не прийде. Він додав, що інші форми дискусій – це політична агітація, за яку мають платити кандидати у президенти. Ці зустрічі кандидатів у президенти можуть відбутися до 19 квітня.

5 квітня вночі у Facebook Петра Порошенка з’явилося відео зі зверненням до Володимира Зеленського щодо дебатів: «Не шукайте причин і не ставте умов. І ніким не прикривайтеся. Це некрасиво. Будьте мужиком, приходьте на дебати. Стадіон, так стадіон. Я чекаю».

Також 5 квітня обидва кандидати за присутності журналістів здали аналізи на психотропні речовини та алкоголь. При цьому у штабі Порошенка вважають, що Зеленський не здав аналізи так, як це передбачено медичним протоколом. А сам Зеленський оприлюднив результати аналізу, датовані 2 квітня замість 5 квітня. Медичний центр Eurolab заявив, що помилково вказав невірну дату реєстрації аналізів.

Увечері 5 квітня лідер групи «Океан Ельзи» Святолав Вакарчук закликав виборців перед другим туром та на фоні обміну відеозверненнями між кандидатами у президенти не підміняти зміст формою. Для цього він опублікував власне відеозвернення у соцмережі.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *