ЦВК оголосила остаточні результати першого туру президентських виборів

Результати було оголошено на засіданні Центральної виборчої комісії 7 квітня.

У голосуванні на виборах президента України взяли участь 18 млн 893 тис. 864 виборця. За Володимира Зеленського віддали голоси 5 млн 714 тис. 34 виборця (30,24%), за Петра Порошенка – 3 млн 14 тис. 609 (15,95%), за Юлію Тимошенко – 2 млн 532 тис. 452 (13,40%).

Оскільки жоден із кандидатів не набрав більше 50% голосів, 21 квітня відбудеться другий тур президентських виборів: громадяни України обиратимуть між Зеленським та Порошенком. Агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування.

Кандидати, які вийшли до другого туру, мають провести теледебати. За законом дебати за рахунок бюджетних коштів проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування (тобто 19 квітня) між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин. Місцем проведення є студія Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Нагадаємо, що перший тур президентських виборів в Україні відбувся 31 березня 2019 року.

У день виборів, 31 березня, Порошенко назвав дебати ключовим елементом другого туру президентських виборіі, а Зеленський заявив, що готовий до дебатів. Взяти участь у дебатах обох кандидатів запросила Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ), на базі якої дебати мають відбутися за законом. У той же час користувачі соцмереж запустили флешмоб #ХочуБачитиДебати.

Вже 1 квітня радник кандидата у президенти Володимира Зеленського Руслан Рябошапка заявив на «Громадському телебаченні», що дебатувати з Петром Порошенком немає сенсу. При цьому політтехнолог  Зеленського Дмитро Разумков заявив, що Зеленський готовий до дебатів перед другим туром президентських виборів, але спочатку потрібно дочекатися його офіційного оголошення.

3 квітня у відеозверненні на Facebook Зеленський кинув виклик Порошенку провести дебати на стадіоні у Києві за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів». Також Зеленський висунув вимогу, щоб вони обидва перед дебатами здали аналізи на присутність в організмі алкоголю та наркотиків. 4 квітня вночі на сторінці у Facebook Петра Порошенка з’явилася відеовідповідь на заклик – він погодився на дебати на стадіоні. Того ж дня на Суспільному заявили про готовність провести дебати на стадіоні, якщо ЦВК прийме нове положення.

Після цього у штабі Зеленського заявили, що лише після виконання Порошенко низки умов будуть погоджені дата і час дебатів. 4 квітня у штабі Порошенко повідомили, що він здаватиме аналізи, яких вимагав Зеленський, 5 квітня в медпункті НСК «Олімпійський». У Зеленського відповіли, що він здаватиме аналізи також 5 квітня, але в приватній клініці. У ЦВК, у свою чергу, нагадали кандидатам, що дискусії навколо дебатів можуть бути сприйняті як агітація, яка наразі заборонена.

4 квітня Зеленський опублікував нове відеозвернення – тепер до Юлії Тимошенко, з пропозицією до неї стати незалежним арбітром на дебатах на стадіоні.  Голова правління НСТУ України Зураб Аласанія після цього заявив, що дебати відбудуться тільки в студії Суспільного та з модератором Суспільного – «і крапка». За законом офіційні дебати перед другим туром виборів має організувати НСТУ 19 квітня. За словами пана Аласанії, НСТУ проведе дебати, які будуть оплачені з держбюджету, навіть якщо жоден з кандидатів не прийде. Він додав, що інші форми дискусій – це політична агітація, за яку мають платити кандидати у президенти. Ці зустрічі кандидатів у президенти можуть відбутися до 19 квітня.

5 квітня вночі у Facebook Петра Порошенка з’явилося відео зі зверненням до Володимира Зеленськогощодо дебатів: «Не шукайте причин і не ставте умов. І ніким не прикривайтеся. Це некрасиво. Будьте мужиком, приходьте на дебати. Стадіон, так стадіон. Я чекаю».

Також 5 квітня обидва кандидати за присутності журналістів здали аналізи на психотропні речовини та алкоголь. При цьому у штабі Порошенка вважають, що Зеленський не здав аналізи так, як це передбачено медичним протоколом. А сам Зеленський оприлюднив результати аналізу, датовані 2 квітня замість 5 квітня. Медичний центр Eurolab заявив, що помилково вказав невірну дату реєстрації аналізів.

Увечері 5 квітня лідер групи «Океан Ельзи» Святолав Вакарчук закликав виборців перед другим туром та на фоні обміну відеозверненнями між кандидатами у президенти не підміняти зміст формою. Для цього він опублікував власне відеозвернення у соцмережі.

6 квітня Порошенко у новому відеозверненні заявив, що Україні потрібен «сильний президент, а не слабак». За його словами, у другому турі виборів 21 квітня українцям доведеться обирати між Європою та Росією.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *