Медіа vs пропаганда

Президентські вибори вже б’ють рекорди в моєму емоційному та професійному сприйнятті ролі медіа. Колосальний прорив, як на мене, готовність та власна ініціатива журналістів і менеджменту говорити не лише про політиків та порушення, а й виборчі права, форми їх реалізації, важливі, але нудні процедури. Журналісти самі роблять тривалі сюжети, перевіряють себе в реєстрі виборців, роз’яснюють процедури та повідомляють, наскільки це легко і швидко. Головне – мати бажання скористатись правом голосу. Менеджмент ряду телеканалів за власною ініціативою піднімають питання про просвітницькі проекти, готові розміщувати соціальну рекламу та бути максимально проактивними.
Але є одне але… Цю картину професійного щастя і здорового глузду дуже змазує медіа кілерство. Воно набуває масштабних явищ і здійснюється в інтересах конкретних політичних груп. Такі журналісти приходять без ініціативи почути оцінку процесу, чи збалансовану інформацію про всіх, а виконують замовлення «вмочити конкретного кандидата, ЦВК, Держреєстр, організацію». Аргументи за та проти не приймаються, а лише одна позиція «вмочити». На прямі питання про журналістські стандарти усміхаються. Знімають прихованими камерами, або ж з-під поли, провокують емоційні реакції. Замовники не усвідомлюють, що ці речі в кінцевому результаті зіграють проти них. Це не погроза, а досвід.

Хіба це щось нове? Ні, але масштаби є вже загрозливими. Потім ці ж канали почнуть транслювати майдани, підписувати якісь публічні звернення, говорити про тиск власників, цуратимуться власних жовтих, чорнушних, кілерських сюжетів, але буде пізно.

Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі “Опора”

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *