Зеленський: нове обличчя зі старим наповненням

Комік Володимир Зеленський, оголосивши у новорічну ніч про наміри висунутися в президенти, одразу відчув на собі зворотній бік народної любові. Якщо раніше його бачили на сцені, то тепер поколупалися в бекграунді і виявили малоприємну для нього річ. Він збрехав  про те, що в нього нема бізнесу в Росії.

Загалом треба відзначити, що брехня в його системі координат не є гріхом. Він її підтримує і пропагує. У продюсованому Зеленським фільмі «Свати», який я колись з волі водія мусив чотири години дивитися в автобусі з Кременчука до Києва, є характерний епізод. Одна сімейка живе там в чужому будинку. Власником є голландець. Яким чином він дав можливість їм там жити, вибачайте, не розібрався. Мабуть, тому що не спочатку (слава Богу!) дивився. Так ось він приїздить і тут з’ясовується, що вони його будинок в оренду курортникам здають без його дозволу – розводять його, як лоха. Він здогадується про це, але не ображається, а пропонує їм робити спільний бізнес. Бо (увага!!!!!) «у вас шірокая русская душа, у нас такой душі нєт».

Після висунення Зеленського мені підкинули відео з його передачі «Розсміши коміка».  Як відомо, учасники передачі намагаються розсмішити самого Зеленського і коміків з його команди, якщо їм це вдається, то вони отримають за це грошовий приз. Так ось у передачі брала участь його власна дочка на той час одинадцятирічна Олександра. Вона, звісно, розсмішила власного тата і виграла 50 тисяч гривень.

Якщо на той час це мало хвилювати лише глядачів його програми, котрі, певне, спокійно ставилися до того, що їх розвели, то після заяви тата талановитої дочки про висунення в президенти, це має хвилювати все суспільство. Тому суспільство має запитати майбутнього кандидата в президенти, чи збирається він і далі роздавати преференції дітям, родичам і друзям. На всяк випадок наголошу: вини дочки в цьому жодної нема. Вона ще надто маленька, щоб розуміти такі речі. А от тато мав би пояснити, чому так відбулося.

Але повернемося до його бізнесу в Росії і манері спілкування з журналістом. Кілька днів тому вийшла програма «Схеми», в якій журналіст Максим Савчук навів документи, що свідчили:  бізнес Зеленського з росіянами у створенні кінопродукції триває, всупереч його заявам в інтерв’ю Дмитру Гордону.

Автор розслідування повідомив, що його організація кілька разів зверталася до прес-служби Зеленського з проханням про інтерв’ю, але безрезультатно і тому вирішили звернутися до нього особисто. Автор сюжету перестрів коміка, який напередодні Нового року оголосив, що збирається висуватися в президенти,  і намагався поставити йому запитання про його бізнес. Він пояснив коміку, що намагався з ним зв’язатися через прес-службу, але безрезультатно.

У відповідь отримав роздратування і потік моралізаторства, серед якого було намагання принизити, мовляв, я думав, що ви нормальний хлопець і заяву: « я вам нічого не винен».

Нагадаю фрагмент цієї розмови.

– Я вообще не понимаю, почему вы не хотите встречаться просто, как люди. Все. Как нормальные журналисты, которые хотят со мной встретиться. Я им назначу встречу. Мне задают вопросы.

– Просто, розумієте, в нас є дедлайни і ефіри.

– Что такое ваши дедлайны? Мы же с вами люди прежде всего.

– Я розумію, але якщо…

– Жизнь длинная.

– Якщо не відбувається…

– Значит к этому диалогу у кого-то нету времени. Вы хотите со мной поговорить, а не я с вами.

Журналіст щось намагається сказати.

– Я вам отвечаю. Я ничего вам не должен. Я должен только своим родителям. Мне неприятен формат вашего разговора со мной. Я думал, что вы приличный парень, журналист… Так придите.

– Я журналіст.

– Так приходите.

– Є фірми, які працюють в Росії…

– Ну и работайте с ними. Я с ними не працюю.

Треба зауважити: журналісти не завжди поводяться коректно, коли прагнуть взяти інтерв’ю у вагомих персон, Але в цьому епізоді Максим Савчук поводився бездоганно, Нема жодної причини дорікати йому в некоректності.

В кулуарах у веселого на сцені  коміка кудись зникла легкість й іронічність, хоча, як на мене, сумнівної якості. Він  перетворився на  роздратованого «барина», якого нібито зненацька холопи застукали на чомусь непристойному.

Але одна річ, коли це артист. Він і справді нікому нічого не винен. І зовсім інша справа, коли йдеться про особу, котра претендує бути керівником держави. Хто би пояснив коміку, що претендент на посаду президента винен  своїм виборцям. Він  мусить відповідати на запитання, які  виборця цікавлять, зокрема, про його бізнеси з агресором. Тим більше, як кажуть, у своїх виставах «95 квартал» постійно іронізував з приводу липецької фабрики Порошенка, яка закрилася кілька років тому.

Соціологи твердять, що суспільство потребує нових облич у політиці на заміну старій еліті, яка має високий рейтинг недовіри. Формально, звісно, Зеленський нове обличчя в політиці. Але вищенаведені факти показують, що  він мало чим відрізняється від старших діячів і має риси ще радянських мастодонтів.

На останок трохи бекграунду щодо поведінки політиків і близьких до політики людей у їхньому ставленні до журналістів. Зеленському було в кого вчитися.

Олігарх Ігор Коломойський, який стоїть за Зеленським, обматюкав кілька років тому журналіста радіо «Свобода», коли той  почав ставити йому незручні запитання.

Нинішня народна депутатка Ольга Червакова ще коли не була депутаткою, а репортеркою каналу СТБ, стала жертвою агресії з боку народного депутата комуніста Олександра Ткаченка, який, почувши незручне запитання, видрав з рук журналістки мікрофон і жбурнув його. У відповідь на хамство журналісти організували під ВР акцію з кидання мікрофонів.

Народний депутат від Партії регіонів Олег Калашников під час мітингу разом з однодумцями напали на журналістку і оператора телеканалу СТБ.

Фото: Korrespondent.net

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *