Зураб Аласанія – про редакційну політику «UA: Першого» щодо виборів

«Детектор медіа» фіксує в новинах «UA: Першого» відсутність розгорнутих сюжетів про виборчу кампанію з коментарями учасників виборчого процесу та експертів. Новини передвиборної тематики подаються здебільшого у вигляді повідомлень ведучого про зареєстрованих Центральною виборчою компанією кандидатів, що ілюструються їхніми фотографіями.

У дискусії в ефірі російської «Радио Свобода» голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія сказав, що виборчу тематику «UA: Перший» розкриває в ефірі програми «Тема дня», яка виходить в ефір після новин. Однак, наприклад, у дні публічних з’їздів з висуненням імовірних лідерів перегонів «Темами дня» на Суспільному стали інші події: у день з’їзду Юлії Тимошенко обговорювали з адвокатами загиблих на Грушевського, а в день форуму «Від Крут до Брюсселя», де Петро Порошенко заявив про своє балотування, дискутували про зростання рівня корупції в Україні.

«Детектор медіа» вирішив запитати в Зураба Аласанії, якою є редакційна політика Суспільного щодо висвітлення виборів. Ми отримали письмові відповіді на наші письмові запитання.

– Яка інформація про перебіг виборчих перегонів стає інформаційним приводом для новин на суспільно-політичному каналі «UA:Перший»?

Будь-яка інформація, що має суспільну значимість за умови, що активність кандидатів у депутати, президенти, мери та на інші виборні посади висвітлюється виключно згідно із законом, тобто лише після оголошення офіційного старту виборчих перегонів.

Під час виборчої кампанії з метою надання аудиторії збалансованої інформації можливі матеріали про кандидатів наступного змісту:

  • Біографічні + проекти, завдяки яким потрапив у політику (в тому числі місцеву);
  • Програми кандидатів – перші 5 основних пунктів;
  • Аналіз попередніх обіцянок у політиці – що втілилося і як, а що ні й чому (у тому числі результативність голосувань та опрацьованих ініціатив);
  • Поїздки для зустрічей з виборцями: що казав людям, як реагувала аудиторія, хто прийшов, що кажуть опоненти, у яких зв’язках кандидат з чинною владою регіону – приналежність до однієї політсили, чи колись працювали разом тощо;
  • Намагання зашкодити вести виборчу діяльність кандидату всупереч чинному законодавству;
  • Надзвичайні пригоди за участі кандидатів: ДТП, напади, вибухи, публічні конфлікти один з одним.

– Чи ухвалений якийсь внутрішній документ, який регламентує висвітлення президентської виборчої кампанії в новинах на «UA:Першому», «Темі дня» та інших інформаційних проектах?

У нас є внутрішні рекомендації, розроблені інформаційним напрямом мовлення. Ці рекомендації містять базові аспекти, на які мають звертати увагу журналісти при підготовці матеріалів.

– Чому на суспільно-політичному каналі «UA:Перший» так мало сюжетів про вибори, загалом інформацію подає ведуча/ведучий про зареєстрованих ЦВК кандидатів у президенти?

Багато чи мало – це все оціночні судження. Тому пропоную звернутись до фактів. Наприклад, за грудень минулого року різні політики, у тому числі й кандидати в президенти, були 101 раз згадані у випусках новин, а ще 25 разів – у програмах суспільно-політичного спрямування. І це тільки на телевізійній платформі.

– Чому в новинах не було інформації про з’їзди/висунення в кандидати в президенти хоча б тих, хто входить до п’ятірки чи десятки лідерів перегонів (за останніми рейтингами)? Водночас цю інформація подали в новинах відомі іноземні телеканали.

Про всіх без винятку кандидатів, які приносять документи до ЦВК, повідомляють у випусках новин, а потім – ще раз, коли ЦВК їх реєструє. Власне така реєстрація у ЦВК і є фактом висунення кандидата у президенти, а не з’їзди. Також у випадку поїздок кандидатів у регіони місцеві філії Суспільного готують репортажі у випуски новин.

– Чи запрошуються в новини експерти/політологи для роз’яснення глядачам питань, пов’язаних виборами, в тому числі практичних?

Так, запрошуються. Лише минулого року гостями програми «Тема дня» стали понад сто депутатів, міністрів та чиновників різного рівня.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *