Чи стане Зеленський президентом? Версія аналітиків StarLightMedia

Нескінченно можна дивитися на три речі: як тече вода, як горить вогонь і як медіагрупи визнають успіхи конкурентів.

StarLightMedia нещодавно провела телефонне опитування більше 800 респондентів (статистична похибка 3,4 % без урахування дизайн-ефекту) із метою отримати власну відповідь на запитання, хто може перемогти на найближчих президентських виборах. Цілком слушно вважаючи, що на запитання «За кого ви будете голосувати?» люди не завжди відповідають правду, аналітики медіагрупи сформулювали свої запитання так: «Чи хотіли б ви, щоби Президентом України став такий-то?» І запропонували на вибір чотири прізвища: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Святослав Вакарчук. Респонденти могли обрати кількох кандидатів.

45 % респондентів відповіли, що жодного з цих людей вони не хотіли би бачити президентом; ще 0,5 % сказали, що їм байдуже, хто це буде; 47 % хотіли би бачити лише одного кандидата з «великої трійки».

Із того аналізу, який зробили у StarLightMedia, справжнім лідером перегонів виглядає саме Зеленський: він має більший відсоток прихильників, які хочуть бачити президентом тільки його, і, відповідно, суперникам складніше забрати в нього голоси, а йому забрати в них — легше. Причому забирати голоси він здатен і в Порошенка, і в Тимошенко.

Для тих, хто любить прості відповіді, є така табличка:

Але прості відповіді на те й прості, що можуть щось сказати про перший тур, але не про другий. Ще невелика ремарка: результати Вакарчука можуть бути трохи заниженими, якщо на сприйняття респондентів вплинуло те, що він не балотується. Але ключове слово тут «трохи».

А тепер — дуже цікава табличка для медійників:

Із неї випливає, що фанати Зеленського дивляться навіть не «1+1» (або не тільки його), а «112 Україну», ICTV, Новий канал і російські телеканали (які саме російські телеканали — дослідники не просили конкретизувати; може, ці респонденти люблять російське телебачення за ситкоми на ТНТ, а може — за новини на «России 1»). У світі є баланс: у команді Пінчука визнають успіхи конкурентів у «кандидатобудуванні», а в команді Коломойського — успіхи конкурентів у «каналобудуванні» — рекламу Зеленського на каналах StarLightMedia помітили вже всі. От інтрига: чи з’явиться він у «Свободі слова»?

Фанати Тимошенко особливо помічені на «Інтері» та російських каналах. Фанати Порошенка — на Прямому каналі й «Еспресо» (респондентів, які обрали «Еспресо» за улюблений телеканал, у даній виборці виявилося небагато в абсолютному значенні, але про пік прихильності до Порошенка висновок зробити можна). Глядачі «України» люблять когось не з «великої трійки».

Прихильники всіх кандидатів більше часу проводять перед телевізором, аніж в інтернеті, але найбільше телебачення дивляться ті, кому подобається Тимошенко, а найдовше сидять в інтернеті ті, хто волів би бачити очільником нашої держави Зеленського.

Ще трохи цікавої демографії:

  • прихильників Тимошенко більше в містах «50 тис.-», Зеленського — в «50 тис.+»;
  • Зеленського особливо люблять на сході, півдні та в Києві; Вакарчука особливо не люблять на півдні;
  • за Тимошенко голосують більше жінок, за Зеленського — чоловіків.

Згідно з даними телевізійної панелі ІТК, з початку президентської кампанії найбільше прямої реклами на топ-шістці телеканалів показали штаби Юлії Тимошенко (всі канали топ-шістки) і Володимира Зеленського («1+1», ICTV, Новий канал, СТБ). Третє місце за інтенсивністю прямої реклами займає Олександр Шевченко, який розміщується тільки на «1+1», четверте — Олександр Вілкул («1+1», ICTV, СТБ і «Україна»), п’яте — Олег Ляшко («Інтер», «1+1», ICTV й «Україна»). Раніше ми би сказали: це ж тільки пряма реклама, без урахування новин, ток-шоу, джинси. А тепер додамо: і без урахування розважальних шоу і серіалів Зеленського, чия кампанія відкрила нову сторінку політичного промо, вплив якого нам усім ще належить осягнути.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *