Регіонали забезпечують«фінансову стабільність» преси Херсонщини

Комітет виборців України у Херсонській області проаналізував 60 липневих примірників 15-ти районних газет Херсонщини на предмет розміщення в них маркованих і немаркованих агітаційних матеріалів.

Найбільше публікацій у липні з’явилося про Партію регіонів, її представників від місцевої влади та висуванців. Дещо відстає від нього народна депутатка від КПУ Катерина Самойлик та Об’єднана опозиція. Обласний депутат Микола Дмитрук, зосередивши зусилля виключно на території свого 184 округу, теж увійшов в число тих, кого преса згадує найчастіше.

КЛЮЧОВІ ЗАГОЛОВКИ МАТЕРІАЛІВ ВІД НАВЕДЕНИХ ПОЛІТИЧНИХ СИЛ

Адміністрація президента:
«Україна-Росія дружба без газу»
«Нова еліта нації»
«Уряд робить житло доступним»

Обласна організація ПР:
«Чутки про ліквідацію Херсонської області спростовано»
«Звернення місцевих рад до Януковича щодо закону про мови»
«Звернення обласної ради щодо закону про мову»

Об’єднана опозиція:
«Об’єднана опозиція готує Україну»
«Об’єднана опозиція оголошує війну»
«Мова доведе Януковича до відставки»

ЕКСПЕРТНІ ВИСНОВКИ

Покращення, покращення і нічого крім покращення. Регіональна преса продовжує бути рупором Адміністрації Президента та місцевого керівництва ПР. Якщо раніше основною темою було Євро 2012, міжнародна діяльність – то липень переважно був присвячений компенсаціям за тваринництво, житловому кредитуванню, ініціативі нової еліти нації та регіональній мові. Також для регіональної преси властиво додруковувати «потрібні матеріали». Наприклад серія про Євро 2012 червня була надрукована у липні у 2 виданнях. Традиційно дані матеріали розміщуються не нижче 2-3 сторінки. Верстка взагалі дозволяє припустити, що замовники регламентують місце та сторінку, адже однотипні «президентські» матеріали розміщуються в одних й тих же місцях, в одному й тому самому стилі у різних виданнях.

Місцеві регіонали значно активізувалися. Якщо червень був часом жорсткої критики від колег по «більшості» – комуністів, то у липні місцеві осередки ПР розпочали відповідати на закиди партнерів. Однак тривале запізнення змарнувало їх зусилля, адже КПУ вже розпочали нову кампанію і регіонали перебувають у ситуації «вічно других» у медіа війнах місцевої журналістики. Фактично можна констатувати, що місцеві регіонали здатні ефективно провадити медійні кампанії у регіональній пресі лише за наявності вказівок «з гори». Наприклад, як у випадку з організацією місцевого «одобрямсу» закону про регіональні мови. Загальна кількість матеріалів присвячених цій складовій нашого покращення – 16, що є маленьким впевненим рекордом.

Опозиція продовжує дотримуватися стратегії розміщення матеріалів національного рівня без акцентування на місцевій специфіці. Чи виправдають себе передруки у нашому регіоні  матеріалів всеукраїнського штабу, тим паче про спільну роботу зі ВО «Свобода», покаже жовтень 2012.

Комуністи продовжують тішити партнерів по коаліції закидами у злочинних реформах, корупції та вже застосованому адміністративному тиску проти «червоних» та особисто Катерини Семенівни. Риторика лишається тією самою: повернення країни, побудови соціалізму з людським обличчям та умовне використання машини часу для повернення ідеалізованого «золотого» застою СРСР.

Мажоритарники активізуються. Серед кандидатів мажоритарників єдиним, який потроху наближається до рівня Катерини Самойлик є Микола Дмитрук. Його штабом підготовлено 5 матеріалів, які презентують кандидата з позитивного боку та розповідають про його результативність 21 раз (з урахуванням передруків). Інформація, зрозуміло, розповсюджується лише у межах 184 округу. Не відстають й інші: Ніколаєнко (3 матеріали у 17 публікаціях), Журавко (3 матеріали у 13) та Хлань з 6 публікаціями відверто рекламного характеру, але що рекламує Сергій Володимирович дуже важко – чи то себе, чи своє підприємство.

«УДАР», «Україна – Вперед!», «Зелені» та інші вже зареєстровані кандидати та партії поки не відзначилися активністю у місцевих засобах масової інформації. Та сподівання на можливість, з наближенням жовтня, проаналізувати й їх позицію – є доволі стійкими.

РОЗПОДІЛ ТЕРИТОРІЙ ВПЛИВУ

Фактично єдиною політично силою, яка рівномірно представлена в усіх виданнях районів та міст Херсонської області є Партія регіонів. Лише про неї та про дії її місцевих представників написали всі без винятку. Традиційно вільною від комуністів лишається територія Генічеського району, що, можливо, спричинено скандальним розпуском місцевого райкому. Тож у 185 окрузі КПУ до виборів ще має надолужувати втрачене. У той же час по 184 округу Об’єднана опозиція представлена лише на Високопільщині та Горностаївському районі.

ВИКОРИСТАННЯ ПОСАДОВОГО СТАНОВИЩА

Пальму першості у використання високопоставлених персон для агітації слід сміливо відати Миколі Дмитруку, який заручився підтримкою свого безпосереднього керівника – голови Херсонської обласної ради Віктора Пелиха. Той у свою чергу надав украй схвальну оцінку діяльності підлеглого депутата. Але не відстають й представники районної влади. У червні голова Каланчацької РДА займалася розвозом подарунків від Журавко, то зараз голова Генічеської РДА заявив про цілковиту підтримку Опанащенко. Та навіть вчителів використовують, так для агітації за закон про регіональні мови «регіонали» залучили викладача української мові та літератури однієї з шкіл Рогачика. Вчителька яскраво змалювала усі переваги закону та підтримала дії президента.

ОКРЕМІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

«Все навколо государеве, все навкруги моє» – саме такої стратегії дотримуються «регіонали» під час здійснення своєї діяльності. Більшість повідомлень про засідання міні клубів, роботи приймалень, містять інформацію про використання комунального чи державного майна та будівель при проведенні таких заходів.

КПУ через свій, доволі ефективний рупор – чинного народного депутата Катерину Самойлик продовжують «покращувати» медійний образ місцевих та національних «регіоналів». Критика зростає, під неї підпадають, як підходи (адміністративній тиск), ініціативи (адмін. реформа, підвищення пенсійного вику), так навіть власні пріоритети – закон про регіональну мову.

«Про покійника: або добре, або ніяк» – саме у цьому стилі розміщують матеріали про Партію регіонів та її керівництво усіх рівнів. Якщо приплюсувати, то загальна кількість замовлених матеріалів – 144! Фактично жодна газета впродовж місяці не виходила без інформацію про регіоналів. Кількість ж критичних матеріалів дорівнює нулю.

Закон є, але його нема. Саме на таку думку наводять дії редакторів всіх місцевих газет. Статтю закону про вибори, яка вимагає від них визначити та надрукувати вартість розміщення матеріалів, вони виконали вчасно. Частину ж законодавства про рекламу (особливо там де сказано про маркування рекламних матеріалів) уперто оминають своєю увагою. Але варто пам’ятати, що передвиборчий період розпочато й увага, як штабів, так і незалежних спостерігачів, буде вже дещо пильнішою.

Кількість матеріалів присвячених виборам невблаганно збільшується. Як з знаком «+» так і, відповідно, «-».  Поки випадки чорного піару поодинокі, але у червні їх майже зовсім не було, тепер вже є й, вочевидь, не останні. Зокрема основними мішенями стали: Клічко («Клічко боксер, торгаш, заробітчанин» та «Смішно уявити такий парламент»),  КПУ («Екатерина Самойлик своя среди олигархов» та «Джинса та партія єдині»), діяльність Вінника щодо роздачі подарунків (2 редакторські матеріали)  та Тимошенко («Ув’язнена Тимошенко у лікарні активно качає прес» та редакторська стаття у Віснику Олешшя). Варто зазначити, що данні матеріали не є системними чи частиною певної стратегії, скоріше вони є проявом редакторської політики чи журналістської позиції та доволі часто є передруком національних ЗМІ. Системність висвітлення дій опозиції у негативному контексті відмічається лише у авторських матеріалах Вісника Олешшя.

Максим Єлігулашвілі, Комітет виборців України у Херсонській області

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *