Закон не забороняє проклинати радіослухачів – Дмитро Хоркін про політичну агітацію на радіо

Один з кандидатів замість агітаційного ролика приніс диск із піснями, розповідає Дмитро Хоркін про агітацію на радіо

21 лютого Центральна виборча комісія затвердила результати жеребкування щодо черговості надання кандидатам у президенти ефірного часу на суспільно-політичних загальнонаціональних теле- і радіоканалах Національної суспільної телерадіокомпанії України для проведення передвиборної агітації за кошти державного бюджету, виділених на підготовку та проведення президентських виборів 31 березня 2019 року.

«Детектор медіа» поспілкувався з генеральним продюсером «UA: Українське радіо» Дмитром Хоркіним про особливості агітації на радіо, про те, як Суспільне висвітлює виборчий процес та як кандидати на пост президента використовують суспільного мовника у своїй виборчій кампанії.

– Дмитре, розкажіть детальніше про процес агітації кандидатів на пост президента на «Українському радіо»?

– До всіх виборів, які в нас були, президентських і парламентських, «Українське радіо» розміщує за кошти Центральної виборчої комісії обов’язкову політичну агітацію. Відбулося жеребкування, яке визначило почерговість розміщення передвиборчих роликів кандидатів у президенти.

Кожному з кандидатів надається двічі по 15 хвилин, тобто в нас два кола для кожного з тепер уже 39 кандидатів. У кожного кандидата є вибір – прийти в прямий ефір і безпосередньо в ці проміжки виступити з агітацією або за дві доби до початку ефіру надати нам запис. Переважна більшість давала нам запис.

На нас це накладає додаткову відповідальність, тому що ми як ЗМІ несемо відповідальність щодо дотримання законодавства, зокрема про вибори. І підпадаємо під прискіпливий моніторинг Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Бо якщо в записі буде якесь порушення, наприклад, заклики до повалення влади, розпалення ворожнечі, поширення недостовірних відомостей тощо, ми несемо за це відповідальність, а не кандидат. Тому в нас була створена комісія, яка розглядає підготовлені кандидатами в президенти матеріали. Генеральний продюсер радіо – голова цієї комісії, туди входять юрист, людина, яка займається технічними питаннями. Ми маємо одразу в присутності кандидата або довіреної особи перевірити запис на технічні справності. Тоді під протокол складається документ, що ми прийняли запис, флешка із записом запаковується в конверт у присутності довіреної особи. Конверт розкривається вже перед самим ефіром.

За цей час, коли ми пройшли перше коло всіх кандидатів, у нас не було жодного порушення. Моніторинг Нацради був оприлюднений 15 березня. До нас не було жодного зауваження. Обсяги мовлення – колосальні, тому ймовірність помилки теж велика.

Є кандидати, які проігнорували, не скористалися ефірним часом для агітації.

– А хто це був?

– Думаю, краще про це сказати після завершення виборів. Ми можемо розповісти й курйозні моменти. Але натякну: один з кандидатів приніс не агітацію, а диск зі своїми власними піснями. Довірені особи іншого кандидата принесли диски з піснями з вечірнього телевізійного шоу. Методом переговорів ми зробили так, що все прозвучало згідно із законом, і не було ні жодного скандалу, ні позову до «Українського радіо».

– Як «Українське радіо» висвітлює виборчий процес в Україні?

– За цей час, з початку виборчого процесу 31 грудня 2018 грудня, ми запустили передачі, де допомагаємо слухачам зробити усвідомлений вибір. Тому ми були ініціаторами й співзасновниками ініціативи «Медіа за усвідомлений вибір».

Кожен політик за себе агітує, розповідає, який він хороший, дає обіцянки. Але ми даємо можливість радіослухачам зважити, наскільки ці обіцянки реальні. Тому на Першому каналі радіо у нас з’явилася програма з іронічним поглядом на програми й заяви кандидатів під назвою «А серйозно». Заяви кандидатів оперативно розглядаються, але з гумором і цікаво. Ми вдячні «Детектору медіа», VoxCheck і Громадянській мережі «Опора», де ми беремо фактаж, роботу аналітиків, яка нам дуже допомагає.

Прямі ефіри починаються з 6-ї ранку, ведучий останнього ефіру виходить о 23.57 перед державним гімном України. Ми перейшли в такий надзвичайний режим.

З цього тижня у нас запустилися правничі передачі, де фахові юристи та чинні члени ЦВК відповідають на запитання стосовно виборчого процесу.Наприклад, як проголосувати студентам, що робити, якщо ти бюджетник і на тебе тисне начальство тощо. Цю передачу ми робимо за підтримки Ради Європи.

Була серія програм, де Національна бізнес-асоціація, очільники бізнесових об’єднань за галузями проводили економічний аналіз програм кандидатів.

На нашому нішевому каналі «Промінь» є передача «Політроль». Студенти Києво-Могилянської академії, які навчаються на політологів, разом із молодіжною аудиторією радіо «Промінь» аналізують пункти з програм кандидатів, які можуть цікавити молодь. Це теж відбувається іронічно, однак вони посилаються на факти та дотримуються балансу.

А на радіо «Культура» йде передача «Культура не на часі?», де із запрошеними експертами аналізуються пункти програм та заяви кандидатів, які стосуються культури, освіти, науки, мистецтва та церкви.

З наступного тижня буде серія передач, вони теж унікальні для радіоринку, про те, як проголосувати людям з інвалідністю. Ми проведемо програму разом з представниками Національної асоціації громадських організацій людей з інвалідністю. У прямому ефірі оприлюднимо результати експертизи на сам виборчий бюлетень для людей з інвалідністю, які можливості доступу у виборчій дільниці для маломобільних людей. Тобто як людині з інвалідністю проголосувати при різних ситуаціях.

Можна сказати, що вперше за 95-річну історію «Українське радіо» настільки чесно й об’єктивно працює та подає повну картину, щоб радіослухач обрав свого кандидата і, разом з тим, знав свої права та можливості.

– Чи помітили ви якісь особливості цієї передвиборної кампанії? Як кандидати зараз використовують радіо?

– Моє суб’єктивне враження, що більшість кандидатів нехтують можливістю радіо в плані якості. У нас зараз працюють дуже хороші саундпродюсери, радіо звучить інакше, якісні мікрофони, хороша обробка звуку. У нас усі слоти зайняті політичною рекламою, маємо найбільше покриття й охоплюємо цільову аудиторію. Серед розмовних радіостанцій ми на першому місці.

Загалом, у промовах немає агітації проти когось. Єдине, що коли кандидат приходить у прямий ефір, з нас знімається відповідальність за його вислови. У нас була Інна Богословська, вона сказала фразу: «Нехай відсохне рука у того, хто проголосує…», – і назвала інших кандидатів. По суті, вона прокляла радіослухачів, які не проголосують за неї. І як сказав наш юрист: «Закон не забороняє проклинати радіослухачів».

Це перші вибори за всю історію існування «Українського радіо», коли ми висвітлюємо за високими стандартами журналістики, ніхто не втручається, тільки офіційна передвиборна агітація й офіційна політична реклама.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *