У Бахмуті журналістка «Вільного радіо» написала заяву про перешкоджання журналістській діяльності на виборах

Їй перешкоджали на виборчій дільниці спостерігати за підрахунком голосів.

Під час підрахунку голосів журналісти «Вільного радіо залишилися на виборчих дільницях, щоб спостерігати за перебігом процедури. 9 годин голова та члени комісії намагалися завадити роботі журналістки «Вільного радіо», яка чергувала на виборчій дільниці у Палаці культури ім. Мартинова. Вона написала заяву до поліції про перешкоджання журналістській діяльності. Про це йдеться на сайті «Вільного радіо».

Як повідомляє видання, ще до підрахунку голосів, коли бюлетені були в урнах, дехто з членів комісії вже почав розписуватися в порожніх протоколах, тоді як ці документи заборонено підписувати до заповнення. Коли журналістка стала просити аби протокол поміняли, голова дільничної комісії директорка Бахмутської школи мистецтв Євгенія Гринь відповіла: «Протокол тільки почали підписувати, я її (одну з членів комісії, – ред.) зупинила. А взагалі, дівчино, не заважайте. У вас немає такого права керувати нами. Фіксуйте, фотографуйте, ми й самі встигнемо наробити помилок».

Освітянка не раз та вдавалася до відвертого приниження журналістки. Члени ДВК не давали близько підійти до бюлетенів або сфотографувати їх, аргументуючи це «коронавірусною» дистанцією. Водночас розгледіти позначки у бюлетенях з великої відстані було неможливо, враховуючи ще й те, що присутні навмисне тісно обступили стіл.

Коли роздивитися щось вже не було ніякої змоги, журналістка попросила одну з жінок, яка стояла за столом, трохи відійти. Та розлютилася, а за нею стали сваритися й інші. Вони казали, що журналістка ніхто, а саме не член комісії. Втім, демонстративно показали один з зіпсованих бюлетенів для фото.

Зазначимо, фіксувати на камеру, як виборець проставляє позначки у своєму бюлетені, не можна – це порушує таємницю голосування. Але коли бюлетень вже заповнений та лежить перед членами виборчкому, журналіст може його сфотографувати. Оскільки на дільниці №140609 цим правом знехтували, журналістка склала акт про перешкоджання своїй діяльності. Згодом подали акт у ТВК, викликала поліцію та написала заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

У день виборів у місті Тернівка на Дніпропетровщині чинний депутат міськради і кандидат від Слуги народу на виборчій дільниці накинувся на редакторку міської газети «Вісті Тернівки» Альону Поддуєву.

Нагадаємо, перешкоджання професійній діяльності журналіста є правопорушенням та карається відповідно до положень ст. 171 Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

У селі Ставидла Кіровоградської області на дільниці №350536 журналістам «UA: Кропивницький» 25 жовтня заборонили знімати на території виборчої дільниці.

Нагадаємо, у Херсоні в день місцевих виборів, 25 жовтня, секретариня дільничної комісії забороняла журналісту інтернет-видання «Мост» Сергію Нікітенку вести відеозйомку.

Вона посилалась на Виборчий кодекс та просила поліцейського вивести журналіста, поки не зателефонувала юристу та не з’ясувала, що ЗМІ можуть знімати на дільниці.

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року в Україні проходили чергові місцеві вибори.

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *