Під час виборів медіа мають бути бізнесом – голова правління «Опори»

Положення нового Виборчого кодексу для медіа не змінились. Про це під час «Донбас медіа форуму» сказала голова правління Громадянської мережі «Опора»Ольга Айвазовська.

«У виборах ЗМІ мають бути бізнесом. Якщо ЗМІ відіграють будь-яку іншу роль, то вони перетворюються на інструмент пропаганди, є заангажованими та джинсують. Під час виборів ЗМІ не можуть подавати будь-яку інформацію про кандидата, його діяльність, активність, програми в інший спосіб, ніж оплатний. І ця оплата має здійснюватись офіційно з виборчого фонду у спосіб, який визначений законодавством», – сказала вона.

Також пані Айвазовська закцентувала на тому, що будь-які оціночні судження з боку телеведучих або власників медіа є порушенням законодавства та забороненою формою агітації: «І це відповідь на питання, що робити з кандидатами, які є власниками чи співвласниками ЗМІ або впливають на них безпосередньо. Якщо власник – учасник виборчого процесу, то ні він, ні працівники ЗМІ не можуть коментувати позитивно чи негативно кандидатів саме в цій ролі. Звісно, їм не заборонено як громадянам здійснювати на інших платформах та в інший спосіб ці оцінки. Тому я закликаю дотримуватись букви закону».

Журналіст програми «Донбас. Реалії» на «Радіо Свобода», головний редактор «Реальної газети» з Луганська Андрій Діхтяренко вважає, що під час місцевих виборів  загрозливим фактором є інформаційна війна. Й окрім того, що медіа мають бути бізнесом, їм слід ретельніше перевіряти всі факти та тези різних політиків.

Андрій Діхтяренко висловив занепокоєння, що наразі вибори не відбудуться у великих містах Донецької області: «Ми маємо дивний прецедент, коли на звільненій частині Донецької та Луганської областей усі шість років вибори проводились. Але цього року влада чомусь вирішила не проводити місцеві вибори».

Ольга Айвазовська запросила журналістів зробити репортаж або розібратись у проблемі з голосуванням у 18-ти громадах, де поки що вибори не відбуваються: «Вибори – важлива частина реінтеграції, довіри до держави. Якщо люди не можуть провести вибори в Сєвєродонецьку і Лисичанську, то є великий ризик недовіри громадян до державних інституцій».

Сергій Постівий, член Центральної виборчої комісії, у відповідь звернув увагу на те, що згідно з положеннями Виборчого кодексу єдиним компетентним органом, який має надавати оцінку щодо безпеки проведення виборів є військові цивільні адміністрації. І згідно з їхнім рішенням вибори не проводяться у згаданих 18 громадах. Пан Постівий розказав, що ЦВК намагалася пояснити цю проблему різним медіа й досягла порозуміння.

Нагадаємо, детальніше про позитивні та негативні нововведення на місцевих виборах після ухвалення в липні нового Виборчого кодексу читайте в інтерв’ю Ольги Айвазовської «Детектору медіа».

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *