Партійну обласну газету «Європейська солідарність» у Львові звинуватили в поширенні фейків

Офіційно виборча кампанія до місцевих органів самоврядування стартує 5 вересня 2020 року. Але багато політичних партій почали передчасну агітацію за своїх кандидатів, зокрема й займаються розповсюдження агітаційних газет.

Онлайн-видання Zaxid.net виявило два фейки в одному матеріалі в безкоштовній партійній газеті «ЄС» на Львівщині. «У боротьбі за голос виборця деякі політичні сили вдаються до використання елементів чорного піару проти своїх опонентів та поширення відвертої брехні, яку насправді легко спростувати», – пише видання.

«Один з таких фейків можна знайти у безкоштовній партійній газеті «Європейської Солідарності» накладом 50 тис. примірників, яку роздають на вулицях міста, – «”Рускій мір” під дахом львівської мерії». Цей матеріал опублікований без авторства, але з посиланням на журналістів програми «СтопРеванш», яка виходить в ефірі «5 каналу». Раніше керівник «5 каналу» Володимир Мжельський відмежувався від змісту цієї програми, заявивши, що телеканал не несе відповідальності за нього», – повідомляє Zaxid.net .

Зокрема партійна газета стверджувала, посилаючись на соціологічні дослідження, що за діючого міського голову Львова Андрія Садового голосуватимуть львів’яни, які підтримують партію «Слуга народу».

«За даними соціологічної групи «Рейтинг», 8% львів’ян, які досі підтримують «Слугу народу», голосуватимуть за Андрія Садового. Це колишній електорат Партії регіонів і Компартії», – написано у статті “Історія одного фейку”. Однак в опитуванні «Рейтингу» таких цифр нема, натомість вказано, що 10% симпатиків «Слуги народу» у Львові готові проголосувати на виборах мера за Олега Синютку, голову обласного осередку «Європейської солідарності». Синютка не відповів на прохання журналістів прокоментувати цю ситуацію.
Також у цьому ж матеріалі йдеться про заборону використання у Львові державних символів: «цього літа влада Львова заборонила герб Львова на шкільних вивісках, замість тризуба буде лише знак лева».

«Жодного такого рішення бути не може. Ми дуже дбаємо про національно-патріотичне виховання. Ніколи в житті не йшла мова про те, щоб заборонити державну символіку», – запевнила Zaxid.net начальниця міського управління освіти Зоряна Довганик.

Нагадаємо, Львівський міський голова Андрій Садовий звинуватив 5 канал у поширенні фейку, а саме, що нібито на місцевих виборах у Львові команда Зеленського висуне його кандидатом.

Керівник 5 каналу Володимир Мжельський у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що ця інформація прозвучала в програмі «Стоп реванш». «Цю програму виробляє сторонній виробник «Євразія медіа», це не продукт 5 каналу. Оскільки саме 5 канал звинуватили в поширенні фейку, то ми обов’язково звернемося за роз’ясненнями до виробника», – сказав Володимир Мжельський.

Інформацію з телепроєкту журналістських розслідувань «Стоп реванш» розмістили на сайті 5 каналу в новині «На місцевих виборах у Львові команда Зеленського висуне кандидатом Садового – “Стоп реванш”». Там йдеться про те, що експерти прогнозують, що кандидатом у міські голови Львова від Зеленського стане Андрій Садовий.

Нагадаємо, Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Фото: Zaxid.net

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *