Зеленський і Порошенко після оголошення результатів виборів ЦВК можуть сплачувати зі своїх виборчих фондів за неофіційні дебати – Олексій Кошель

А офіційні дебати до другого туру виборів, які оплачуються з держбюджету, мають відбутися відповідно до закону в студії Суспільного телебачення 19 квітня 2019 року.

7 квітня 2019 року ЦВК оголосила результати виборів. До другого туру офіційно вийшли Володимир Зеленський та Петро Порошенко. ЦВК призначила повторне голосування на 21 квітня 2019 року.

Якщо до оголошення результатів кандидати та їхні штаби могли просто обговорювати можливість проведення дебатів у різних форматах, то після того, як ЦВК оголосила Зеленського та Порошенка кандидатами в президенти, які змагатимуться у другому турі, вони можуть вже безпосередньо займатися організацією неофіційних та офіційних дебатів. Про це у коментарі «Детектору медіа» сказав генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

«Було б добре, щоб до другого туру кандидати провели кілька різноформатних дебатів. Провести дебати на стадіоні – це, на мою думку, була не найрозумніша пропозиція. І коли ініціатори посилаються на практику в США, то я вам скажу, що в США є практика проводити президентські дебати в університетах. Саме на них можна почути змістовну дискусію. Але якщо вже кандидати в президенти вирішили провести неофіційні дебати на стадіоні, то від моменту оголошення ЦВК результатів мають право сплачувати за оренду саме з виборчих фондів як за передвиборну агітацію. І такі дебати можуть відбуватися в будь-який день до 19 квітня. А якщо вони хочуть, щоб на стадіоні були проведені офіційні дебати згідно з законом саме 19 квітня, то обидва мають звернутися до ЦВК з проханням змінити постанову, яка регламентує це питання відповідно до ст.62 закону», – зазначив Олексій Кошель.

За його словами, бажано також, щоб обидва кандидати дали прес-конференції у відкритому режимі, щоб журналісти могли поставити їм запитання. «А також було б добре, щоб кандидати не спекулювали на темі дебатів», – сказав він.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія звернула увагу, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування. 

«Разом з тим, кандидати на пост Президента України мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата. Також частини шоста – дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами на пост Президента України як цикл передач. Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі», – зазначили в комісії.

Нагадаємо, 3 квітня Зеленський опублікував у Facebook відеозвернення до Петра Порошенка з викликом провести дебати на стадіоні у Києві за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів». 4 квітня вночі на сторінці у FacebookПорошенка з’явилося відеозвернення з відповіддю на заклик Зеленського про дебати на «Олімпійському» – він погодився.

Під час круглого столу, присвячному дебатам, 4 квітня Зураб Аласанія заявив, що суспільний мовник готується до установчої зустрічі щодо дебатів зі штабами Порошенка та Зеленського у п’ятницю, 5 квітня 2019 року. Також у НСТУ повідомили, що можуть провести дебати між кандидатами у президенти на стадіоні «Олімпійський», але за умови, якщо Центральна виборча комісія прийме нове положення.

Лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук закликав виборців перед другим туром та на фоні обміну відеозверненнями між кандидатами у президенти не підміняти зміст формою.

Фото: «Українське радіо»

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *