За тиждень до виборів: лідером президентських перегонів лишається Зеленський – опитування

Серед кандидатів на посаду президента лідером є Володимир Зеленський, на другому місці Петро Порошенко, на третьому – Юлія Тимошенко. Такі результати показало соціологічне опитування за тиждень до виборів, проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

28 березня результати соціологічного дослідження «За тиждень до виборів Президента: рейтинги кандидатів, мотивації вибору, очікування громадян» оприлюднили на круглому столі «За три дні до виборів президента: виклики, електоральні тенденції, громадський контроль».

Серед тих, хто визначився з вибором, лідером рейтингу кандидатів на посаду президента залишається Володимир Зеленський, за нього готові проголосувати 27,6%, другу позицію обіймає Петро Порошенко – 18,2%, на третій позиції Юлія Тимошенко – 12,8%. Далі йдуть Юрій Бойко – 11,1%, Анатолій Гриценко – 8,4%, Олег Ляшко – 5,2%.

За тиждень до виборів значна частина виборців – 24% серед тих хто, має намір брати участь у виборах, не визначилася з обраним кандидатом і ще 9% від усіх респондентів відмовилися відповідати на це запитання. Як визначатимуться ці люди і чи підуть вони на вибори – питання відкрите, зазначають соціологи.

Опитування показало, що виборці недостатньо знають у чому полягають обов’язки президента України. Дораховують до його зобов’язань, наприклад, встановлювати справедливі тарифи (35%) чи встановлювати справедливий рівень зарплат та пенсій (32%) і водночас не включаючи у сферу компетенцій президента те, що прямо належить до його обов’язків – очолювати Раду національної безпеки та оборони України (17%), нагороджувати державними нагородами (10%) тощо.

Серед мотивів вибору певного кандидата  найбільш вагомими були: особисті якості кандидата (43%), програма та пропозиції (34%),  наявність компромату (27%) та попередня діяльність (26%).

Переважна більшість  громадян  (85%) мають намір взяти участь у виборах президента України: 62% у цьому впевнені і ще 23% візьмуть участь «скоріше за все».

Польовий етап дослідження тривав з 20 по 26 березня 2019 року. Загалом було опитано 1600 респондентів  у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилося тільки на територіях, які контролюються Україною.

Статистична похибка (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,7% для показників близьких до 50%, 3,2% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 10%, 1,7% — для показників близьких до 5%.

Генеральний директор КМІС Володимир Паніотто на круглому столі зазначив, на що треба звертати увагу при читанні результатів соціологічних досліджень. Адже за цю виборчу кампанію соціологів неодноразово звинувачували у заангажованості та необ’єктивності.

«При порівнянні досліджень різних соціологічних центрів казали, що результати відрізняються в залежності від замовника. Хоча протягом року була єдина картина. Лідеркою була Юлія Тимошенко й п’ять людей в рамках похибки займали друге місце», – сказав Паніотто.

Він звернув увагу на те, що соціологи розраховують три типи рейтингів: по відношенню до всіх опитаних, по відношенню до тих, хто збирається прийти на вибори, і по відношенню до тих, хто збирається прийти на вибори й визначився. І треба порівнювати рейтинги лише одного типу.

Окрім того, різниця даних різних соціологічних центрів пов’язана ще з кількома причинами: «По-перше, перепис населення був зроблений 18 років тому. Ми не знаємо реально скільки людей у кожній області. А ми розподіляємо нашу вибірку пропорційно чисельності зареєстрованих виборців у кожній області. Також міграція з Донбасу, яка оцінюється різними міністерствами з точністю до 700 тисяч людей. І міграція закордон, яка теж дуже погано оцінюється. Це також вносить додаткову помилку», – пояснив Володимир Паніотто.

Фото: hromadske.volyn

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *