Найбільше політичної джинси в інтернет-ЗМІ в березні замовляли Бойко та Тимошенко – дослідження ІМІ

Так, на користь кандидата в президенти Юрія Бойка та його партії «Опозиційна платформа – За життя» було виявлено близько третини (31%) політичних матеріалів з ознаками замовності, на користь кандидатки Юлії Тимошенко – 15,5%.

Про це свідчить дослідження політичної джинси, проведене ГО «Інститут масової інформації» в період з 4 по 22 березня 2019 року в 13 популярних інтернет-ЗМІ. Повна вибірка становила близько 50 тисяч новин*.

За даними ІМІ, найбільше матеріалів з ознаками замовлення на користь Юрія Бойка та партії «Опозиційна платформа – За життя», співголовою якої він є, було зафіксовано на сайтах 112-го каналу (112.ua), NewsOne (newsone.ua) та «Знай.юа» (znaj.ua).

На другому місці серед «замовників» – Юлія Тимошенко, на користь якої було зафіксовано 15,5% матеріалів з ознаками замовності: зокрема, на сайтах «Обозреватель» (obozrevatel.com), «РБК-Україна» (rbc.ua) та сайті 24-го каналу (24tv.ua).

На користь Володимира Зеленського та Петра Порошенка в моніторинговий період було розміщено по 10% політичних матеріалів з ознаками замовності.

За даними дослідження, найбільше матеріалів на користь Зеленського було зафіксовано на сайті «Знай.юа» (znaj.ua), а на користь Порошенка – на сайтах «Сегодня», 112-го каналу (112.ua) та «Обозреватель» (obozrevatel.com).

На користь Анатолія Гриценка було розміщено 9% матеріалів з ознаками замовності – переважно на «Обозревателе» (obozrevatel.com) та сайті 24-го каналу (24tv.ua).

Загалом на сайті «Обозреватель» (obozrevatel.com) було виявлено найбільше матеріалів з ознаками замовлення політичного характеру було виявлено – 189 матеріалів за три періоди моніторингу в березні. На сайті 112-го каналу (112.ua) виявили 184 замовні матеріали, на «Знай.юа» (znaj.ua) – 120.

При цьому не було виявлено за всі періоди моніторингу замовних матеріалів політичного спрямування на сайтах «Українська правда» (pravda.com.ua) та «Новое время» (nv.ua). На сайтах «Ліга» (liga.net) та «ТСН» (tsn.ua) було зафіксовано лише неналежно марковані матеріали – 1 та 9 матеріалів відповідно.

Загалом, за даними дослідження, протягом трьох тижнів березня 2019 року в 13 інтернет-ЗМІ було зафіксовано 916 матеріалів з ознаками замовлення політичного спрямування. З них лише 5% були марковані як рекламні, проте навіть це маркування не відповідало Закону «Про рекламу» (назвами рубрик були «Актуально», «Новини компаній», «Вибори»).

*Моніторинг проводився в періоди з 4 по 8, з 11 по 15 та з 18 по 22 березня 2019 року в таких ЗМІ: «Обозреватель» (obozrevatel.com), «Знай.ua» (znaj.ua), 24-й канал (24tv.ua), «Гордон», «Українська правда» (pravda.com.ua), «Новое время» (nv.ua), УНІАН, «Сегодня», ТСН (tsn.ua), 112.ua, Newsone (newsone.ua), «РБК-Україна» (rbc.ua), «Ліга» (liga.net). Вибірка охоплює всі новини підряд, що вийшли на сайтах за вказаний період (близько 50 тисяч новин).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, в лютому 2019 року Юлія Тимошенко була лідеркою з розміщення замовних матеріалів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *