ІМІ: «Опозиційна платформа – За життя» – основний замовник політичної «джинси» в інтернет-виданнях

Партія «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером з розміщення матеріалів з ознаками замовлення політичного характеру в онлайн-медіа, за результатами дослідження політичної «джинси» Інституту масової інформації, проведеного у березні.

Медіаексперти моніторили 13 популярних інтернет-видань з 11-го до 15 березня 2019 року, вибірка становить понад 15 тисяч новин. Найбільше політичних замовних матеріалів було зафіксовано на сайтах «Обозреватель» (53), каналу «112 Україна» (49) та на сайті телеканалу Newsone (43).

На користь партії Опозиційна платформа – За життя» припало 22% від усіх матеріалів з ознаками замовлення політичного характеру, які промоніторили експерти ІМІ. На користь Юрія Бойка, кандидата від цієї політичної сили, припало 16% від політичної «джинси». Такі матеріали розміщувалися переважно на сайті каналу «112 Україна» та NewsOne.

Наступне місце серед замовників політичної «джинси» посіла кандидатка на пост президента Юлія Тимошенко (14%). Матеріали на користь цієї кандидатки зафіксовані на сайтах «Обозреватель», РБК-Україна, 24 каналу та Znaj.ua.

На користь Володимира Зеленського припало 9% політичної «джинси», найбільше таких матеріалів було на сайті Znaj.ua. Стільки ж матеріалів замовного характеру стосувалися діяльності Анатолія Гриценка. Найбільше таких матеріалів було зафіксовано на сайті «Обозреватель».

Загалом протягом п’яти днів моніторингу в 13 інтернет-ЗМІ було зафіксовано 249 матеріалів політичного характеру з ознаками замовлення. З них лише 4% були марковані як рекламні, проте навіть це маркування не відповідало Закону «Про рекламу».

Моніторинг проводився в період з 11 по 15 березня 2019 року в таких ЗМІ: «Обозреватель», Znaj.ua, 24 канал, «Гордон», «Українська правда», «Новое время”» УНІАН, «Сегодня», ТСН, «112 Україна», Newsone, РБК-Україна, «Ліга». Вибірка охоплює всі новини, що вийшли на сайтах за вказаний період (понад 15 тисяч новин).

Нагадаємо, у попередньому дослідженні ІМІ лідерами у кількості політичної «джинси» в онлайн-ЗМІ були кандидатка у президенти Юлія Тимошенко та партія «Опозиційна платформа – За життя».

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *