31 березня в Україні буде проведено незалежний Національний екзит-пол 2019

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова оголосили 21 березня 2019 року про старт проекту «Національний екзит-пол 2019».

Про це йшлося на прес-конференції, що відбулася 21 березня в «Укрінформі».

Консорціум у складі вищезгаданих організацій проведе 31 березня, у день виборів президента України, опитування на виході з виборчих дільниць. Головна мета проекту – забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборів. Реалізація проекту проходитиме під контролем наглядової ради, до якої увійшли лідери громадських організацій, провідні українські журналісти та експерти.

31 березня соціологи, які проводитимуть Національний екзит-пол, планують провести три прес-конференції, на яких розкажуть про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць о 14:00, повідомлять перші результати опитування після 20:00 на прес-конференції, яка розпочнеться о 19:45, і вкажуть остаточні дані своєї роботи о 23:00. Про це на прес-конференції повідомила директорка фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Як зазначила пані Бекешкіна, екзит-пол – невід’ємний компонент будь-яких демократичних виборів. «Водночас, в Україні це ще й додатковий фактор контролю за їх проведенням, оскільки майже 70% респондентів не вірять, що вибори в Україні будуть чесними», – заявила соціолог.
За словами Бекешкіної, це вже 15-й екзит-пол, який «Демініціативи» проводять на виході з виборчих дільниць, починаючи з 1998 року.

На її думку, Національний екзит-пол виконуватиме й миротворчу місію. Якщо якийсь кандидат отримає менше голосів, ніж сподівався, то результати екзит-полу будуть підтвердженням такого результату. А якщо результати екзит-полу значно різнитимуться з офіційними результатами, то це стане приводом для сумнівів у об’єктивності підрахунку голосів.

Учасники прес-конференції повідомили, що Національний екзит-пол – це результати опитування виборців на виході із дільниць. Буде опитано приблизно 18 тисяч виборців.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто звернув увагу, що хоча головна мета Національного екзит-полу контроль за чесністю виборів, але він все одно матиме похибку. Він нагадав, що екзит-пол у 2012 році мав похибку 1,9 %, в 2014-му на президентських виборах – 1,3%, на парламентських – 2,2 %.

«Ми будемо робити дві вибірки, які є репрезентативними для України, для того щоб порівняти результати Центру Разумкова і КМІСу, щоб, якщо буде суттєва різниця, розібратися в чому причина, і додатково оцінити похибку. Під час екзит-полу ми не опитуємо частину людей, які голосують за кордоном, на спеціальних дільницях (у лікарнях, в’язницях), тих, які голосують вдома. Таких загалом 5% населення, яке може голосувати специфічно. Запланована похибка 2% , якщо дані будуть відрізнятися на 4-5% то ми не можемо сказати, що це ознаки фальсифікації. Якщо ж більше, то можливо. Тоді наш екзит-пол може показати, що щось було не так», – сказав Володимир Паніотто.

«У день голосування відбуватиметься декілька екзит-полів, і це добре», – сказала пані Бекешкіна, наголосивши, що Національний екзит-пол відрізнятиметься від інших незалежністю від політичних партій і кандидатів, а також прозорим незалежним фінансуванням донорів.
За словами Андрія Биченка,  директора соціологічної служби Центру Разумкова, Національний екзит-пол не залежатиме від жодної політичної сили, має незалежне фінансування і незалежну наглядову раду. «Вся діяльність буде відкритою і прозорою, і можливий додатковий рівень контролю. Для нас найнадійніший метод контролю – це те, що дві компанії роблять своє дослідження одночасно за незалежними вибірками, і  роблять однакове дослідження», – сказав він.

Під час прес-конференції стало відомо, що 21 березня Євгена Бистрицького було обрано головою Наглядової ради проекту «Національний екзит-пол`2019», до якої увійшли експерти – представники громадських організацій, зокрема, Ігор Коліушко, Наталія Лигачова, Костянтин Квурт, Андрій  Куликов, Тарас Шевченко та ін.

Пан Бистрицький зазначив, що вибори будуть надзвичайно складні. «Кожні п’ять років вибір стає все більш історичнішим. Можливо перебільшена роль президента, але це центральна постать, яку обирає весь народ. Завдання наглядової ради контролювати, щоб екзит-пол підтверджував свободу і демократичність виборів, щоб не було фальсифікацій. Ми не тільки хочемо убезпечити результати від фальсифікацій, а й гарантувати безпеку тим, хто проводитиме опитування. Буде тісно йти 4 кандидати, і буде бажання вплинути на кінцеве рішення. Ми спробуємо контролювати і забезпечити незалежність. Консорціум донорів, який склався, убезпечить від тиску», – сказав він, додавши, що наглядова рада не отримує жодної вигоди.

Паралельно стежити за чесністю виборів буде також Громадянська мережа «Опора». Голова правління «Опори» Ольга Айвазовська повідомила, що «Опора» буде здійснювати паралельний підрахунок голосів, результати якого будуть точнішими за результати екзит-полу. Тому що паралельний підрахунок голосів «Опора» робитиме на базі копій протоколів голосування, а також майже на всіх специфічних дільницях. «Ми враховуємо типи і специфіку дільниць і в закритих, і у відкритих закладах: наші спостерігачі (всього 1500) будуть в лікарнях, тюрмах, і сподіваємося потрапити й до військових. Ми не здійснюємо паралельний підрахунок голосів шляхом опитування. Ми стежимо за дотриманням усіх процедур. Після того, як вибірка нам визначить, на які дільниці ми маємо поставити своїх спостерігачів, ми перевіримо явку виборців, яким чином забезпечено підрахунок голосів, і тільки після того, як підпишуть протокол, зможемо взяти результати.  Наші спостерігачі будуть на ранковому засіданні о 7.15 до відкриття дільниць, перевірять, чи складено протокол ранкового засідання, чи було опломбовано сейф, де печатка і бюлетені тощо. Спостерігачі повідомлятимуть також про порушення й інциденти, збиратимуть копії електронних протоколів. До дня виборів з метою безпеки і точності даних ми не оприлюднимо перелік виборчих дільниць, де будуть наші спостерігачі», – сказала Ольга Айвазовська.

Пан Паніотто також зазначив, що до КМІСу зверталися телеканали з проханням надати список дільниць, де буде проводитися екзит-пол «Цей список дільниць таємний, ми не можемо його відкрити», – сказав він, додавши, що паралельний підрахунок голосів безперечно є більш точним, бо в ньому є всі дільниці.

Національний екзит-пол під час президентських виборів 2019 року здійснюватиметься за фінансової підтримки міжнародних донорів: Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), представництва Європейського союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», посольства Канади в Україні.

Інформаційними партнерами проекту «Національний екзит-пол 2019» є близько десяти ЗМІ: «Укрінформ», Суспільне мовлення, «Радіо Свобода», телеканали «Еспресо», ICTV, СТБ, Новий, «Громадське радіо», «Громадське ТБ» та ін.

Нагадаємо, телеканали «112 Україна» та NewsOne оголосили про підписання угоди з Інститутом соціальних досліджень і консультацій SORA з Австрії, центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка про проведення всеукраїнського екзит-полу на виборах Президента України 31 березня 2019 року.

Фото: “Укрінформ”

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *