Дубинський звинуватив Черненка, Комітет виборців України і «Радіо Свобода» в планах не допустити «Слугу народу» на екрани

12 лютого 2019 року ведучий «1+1» Олександр Дубинський на сторінці Dubinsky.pro у Facebook і YouTube звинуватив народного депутата Блоку Петра Порошенка Олександра Черненка і громадську організацію Комітет виборців України, яку раніше очолював пан Черненко, у планах не допустити появи на екранах серіалу «Слуга народу – 3» за участі кандидата в президенти Володимира Зеленського. Олександр Черненко назвав це компіляцією і фейком. Дубинський не навів доказів замовності «Радіо Свобода».

Олександр Дубинський оприлюднив нібито листування та аудіозаписи розмов Олександра Черненка з «помічником Порошенка». Пан Дубинський стверджує, що «з цією метою фігуранти планують використовувати ЦВК і Нацраду з питань телебачення і радіомовлення», а також залучити «Радіо Свобода» «в інформаційну кампанію проти Зеленського».

Цей влог Олександра Дубинського з’явився після того, як Комітет виборців України виступив із заявою, що показ фільму «Слуга народу 3» під час виборчої кампанії має розглядатися як передвиборча агітація на користь кандидата у президенти Володимира Зеленського та має бути оплачений з виборчого фонду кандидата.

Головна редакторка київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова написала у Фейсбуку, що «зі здивуванням дізналася про звинувачення О. Дубінського на адресу Радіо Свобода. Редакція вчора (12 лютого. – ДМ) покликала на інформаційний ефір програми Ваша Свобода представника КВУ. Але до чого тут “Cхеми “? Сьогодні (13 лютого. – ДМ) в ефірі обговорюємо закиди на адресу Зеленського, підтвердження про участь в ефірі вже дали Черненко і Дубинський. Спроби навішати на нас ярлики в упередженості – неприйнятні».

13 лютого гостями програми «Ваша Свобода» стали голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель і політолог Олексій Якубін. Олександр Черненко і Олександр Дубинський долучилися до розмови в студії телефоном.

Олександр Дубинський сказав, що опублікував ще не всю інформацію, яку отримав і «перевірив», та пообіцяв продовження. На запитання ведучого про докази цієї інформації пан Дубинський сказав, що доказом є листування пана Черненка з помічником Петра Порошенка, а також аудіофайли, у яких пан Черненко обговорює план дій щодо не допуску серіалу «Слуга народу 3».

Олександр Черненко сказав, що оприлюднене паном Дубинським листування є фейком, а аудіозаписи – це компіляція з різних розмов з різними людьми. Він також зауважив, що не впливає на редакційну політику «Радіо Свобода».

«Не хочеться коментувати фейки і фейкові переписки, яких не було, які замішані на напівправді. Я переконався, що мій телефон прослуховується. Я вважаю, що серіал “Слуга народу – 3” може містити ознаки агітації, і я це заявляв неодноразово в ефірах, і я проводжу низку консультацій і телефоном і поза телефоном з різними людьми, які розбираються в цьому питанні, щоб отримати чітку правову позицію. Мої розмови були записані, скомпільовані, до них додано фейкову переписку», – сказав пан Черненко.

На уточнююче питання ведучого, чи визнає він автентичність оприлюднених даних, пан Черненко відповів: «Листування – ні. Аудіофайли вирвані з контексту, але це дійсно мої розмови з різними людьми по телефону. Це були приватні розмови, вирвані з контексту і скомпільовані».

Олександр Черненко зазначив, що ніде не заявляв, що він за недопуск серіалу «Слуга народу – 3» на екрани. На його думку, серіал може містити ознаки передвиборної агітації, що має підтвердити або спростувати експертиза. Наприклад, вважає він, сама назва серіалу перегукується з назвою партії, яка висунула кандидата в президенти Володимира Зеленського.

«Якщо експертиза покаже, що немає агітації – це одне, якщо покаже, що є – тоді розміщуйте згідно з усіма обмеженнями та правилами, які накладає закон “Про вибори Президента України”», – сказав пан Черененко. Тобто в такому разі трансляція серіалу має оплачуватися з виборчого фонду кандидата і бути маркована як політична реклама, додав він.

Ведучий запитав в Олександра Дубинського, які в нього були докази та підстави говорити про залучення «Радіо Свобода» до інформаційної кампанії проти Володимира Зеленського та в чому полягає замовність ефіру «Радіо Свобода». «У тому, що ви не здатні поставити питання, які поставив би журналіст після того, як Черненко визнав достовірність аудіофайлів», – заявив пан Дубинський. Його також обурило, що ведучий не прослухав цих аудіофайлів: «Цей ефір – це ганьба. Ви його ведете, не прослухавши файли. Не знаю, хто ваш керівник, я б вас звільнив».

«Про Радіо Свобода пише у своєму листуванні Черненко. До нього і звертайтеся. Шукайте журналістів, які роблять сюжети. Проводьте внутрішнє розслідування, яке вам дасть відповіді на питання, чи готувалися такі сюжети», – заявив Олександр Дубинський ведучому «Радіо Свобода».

У відповідь на звинувачення Олександра Дубинського в тому, що «Комітет виборців України» на замовлення Олександра Черненка зробив заяву про можливу агітацію в серіалі «Слуга народу – 3», голова «Комітету виборців України» Олексій Кошель повідомив, що «ми готували нашу позицію впродовж тривалого часу, обговорювали в закритій групі з нашими юристами, у мене збереглося листування, хто які правки надсилав».

«Відбувається підміна понять, – наголосив пан Кошель. – Ніхто не бореться зі Слугою народу, ніхто не намагається заборонити серіал. Право кожного агітувати, як він хоче. Ідеться про один аспект: менше чорних грошей на виборах. Достатньо оплатити з виборчого фонду – і питання знімається з порядку денного. Або штаб кандидата має працювати з ЦВК, отримувати тлумачення чинного закону і робити все в правовий спосіб».

Нагадаємо, Комітет виборців України вважає показ фільму «Слуга народу 3» передвиборною агітацією – тобто діяльністю, яка спонукає виборців голосувати за Володимира Зеленського, який грає роль головного героя у фільмі. Назва фільму є такою ж, як назва політичної партії, від якої пан Зеленський бере участь у виборах президента України.

КВУ закликає Володимира Зеленського оплатити показ фільму «Слуга народу 3» на телеканалах, які його транслюватимуть, із виборчого фонду кандидата в президенти. В іншому випадку, це буде порушення закону «Про вибори президента України», згідно з яким фінансування передвиборної агітації поза виборчим фондом кандидата заборонено.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *