«Джинсовики» центральної України

Джинсувати під час виборчої кампанії для політичних сил та мажоритарників в нашій країні – справа абсолютно звична і буденна. Навіть саме поняття «джинса» – характерне і звичне лише для українського медіапростору, в той час як західним журналістам його значення потрібно пояснювати.

Не зважаючи на те, що цілий ряд організацій постійно проводять моніторинги замовних політичних матеріалів, публікують звіти та проводять круглі столи – змін у кількості джинси не спостерігається.

Жодне ЗМІ не було покаране за розміщення прихованої політичної реклами, говорячи про моніторинг ми не називаємо конкретних прізвищ. Офіційного законодавства щодо джинси непередбачено та й саме поняття теж – не визначене.

Під час передвиборчої кампанії в центральних областях (Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій) найбільше джинсували «Батьківщина» та «Народний фронт». Схема для прихованої реклами певної політичної сили для регіонального видання фактично стандартна. «Блок Тимошенко» майже в усіх районах упродовж двох місяців виступав із матеріалами «Референдум про вступ до НАТО…», «Батьківщина» ініціювала вступ до НАТО» та «Закони про капітуляцію»: Порошенко – «за», Тимошенко – «проти».

Якщо це «Сильна Україна» – головний герой Королевська або Тігіпко, основний меседж – діюча влада працює не ефективно, рівень заробітної плати падає, безоплатні відпуски, робота задарма, знецінення гривні і т.д.

Ще один, більш оригінальний спосіб «Сильної України» – особисті звернення до народу колишніх регіоналів, які тепер у списку Тігіпка. Так, екс-губернатор Вінничини, портретами якого були всіяні районки під час його перебування на посаді «просить підтримати Партію Тігіпка…». А ще кілька місяців тому Джига отримував з рук Януковича нагороду «заслуженого юриста».

«Народний фронт» джинсував матеріалами про Юрія Березу, статтями типу «Комбати реформують армію», або ж позитивними повідомлення про діяльність уряду Яценюка.

Реклама мажоритарників теж не відрізнялася оригінальністю. Нова особливість цієї кампанії – маніпуляція на темах війни та допомоги воїнам АТО. Трапляються позначки «Р», що не є правильним позначенням рекламних матеріалів.

Як вирішити проблему засилля джинси?

Думки українських та закордонних медіа експертів про те, як зупинити збільшення кількості джинси та які механізми її подолання

Расто Кужел, експерт Ради Європи з моніторингу ЗМІ

«Я думаю, що необхідно провести ряд систематичних змін для вирішення цієї проблеми. Перш за все, враховуючи визначну роль власників ЗМІ у цих корупційних схемах, є необхідність у майбутньому підвищити прозорість власності  ЗМІ. Існуючі положення, що регулюють прозорість медіа-власності повинні бути змінені з метою забезпечення доступу громадськості до детальної інформації щодо участі окремих юридичних та фізичних осіб у структурі власності ЗМІ. Ще однин важливий фактор, що сприяє монополізації медіаринку – кілька потужних груп і магнатів у ЗМІ. Законодавство має чітко встановлювати обмеження у концентрації медіа у власності певної особи. Жоден власник не повинен володіти акціями інших компаній, у тому числі через третіх осіб. Таким чином, необхідно провести додатковий огляд законодавства, щоб запобігти будь-якому прямому або непрямому перехресному володінню ЗМІ. Враховуючи досвід інших країн, дуже важливу роль у вирішенні цієї проблеми повинні відігравати регулятори медіа – Національна рада. Відділ моніторингу ЗМІ у Нацраді має змінитися –  з точки зору розподілу коштів та поліпшення кількісних і якісних методів аналізу моніторингу ЗМІ.

У багатьох випадках може бути важко знайти фактичні докази, що кандидат заплатив журналісту чи засобу масової інформації, щоб отримати позитивне висвітлення. НТРК має  більш ефективно вирішувати такі порушення і застосовувати адекватні санкції, в тому числі високі штрафи.

Крім того, конкретні положення, щодо платних матеріалів (прихованої реклами) повинні бути включені у виборче, медійне та рекламне законодавство, чітко обумовлюючи, які випадки вважаються джинсою і яке покарання передбачається. Додаткові санкції проти корупції, викладені у відповідному законодавстві, можуть передбачати кримінальну відповідальність, задля боротьби з корупцією у ЗМІ.

Професійні медійні та неурядові організації повинні продовжувати свої зусилля по боротьбі з джинсою. ЗМІ мусять запровадити суворі внутрішні правила і санкції проти своїх журналістів і редакторів, щоб запобігти їхньому джинсуванню»

Наталія Лігачова, ше-редактор онлайн-видання «Телекритика»: «Публікація замовних матеріалів має бути засуджена на рівні цеху.  Власників треба ставити в нормативне поле, накладати великі штрафи, а може, слід говорити про заборону політичної реклами як такої. Водночас повинні відбуватися зміни в державі. Конкуренція на медіаринку має бути такою, щоб для олігархів ЗМІ стали бізнесом, а не засобом упливу».

Таким чином, резюмує Наталія Лігачова, шлях до вирішення проблеми джинси лежить через розділення бізнесу та політики.

«З іншого боку, повинні відбуватися зміни в державі. Конкуренція на медіаринку має бути такою, щоб для олігархів ЗМІ стали бізнесом, а не способом впливу. Тоді вони будуть по-іншому себе поводити. Олігархи і великий бізнес повинні бути відсторонені від політики. Коли це станеться, не буде такої величезної кількості джинси»

Один із головних редакторів районного видання Вінницької області коментує ситуацію із засиллям джинси в регіональних виданнях: «Як на мене, найдієвішим способом боротьби із джинсою у місцевих комунальних ЗМІ  є тиск на прихильників джинси через журналістську спільноту, професійне середовище(мінус два джинсувальника впродовж минулої виборчої кампанії на власному прикладі). Якщо щодня нагадувати джинсувальнику, що він порушує стандарти, обманює читачів, займається заробітчанством»

Керівник моніторингових проектів «Асоціація спільний простір» Олександр Чекмишев: «Відомості про замовні матеріали мають бути оприлюднені. Потрібно проводити кампанії з медіа грамотності. Це має бути регуляція та саморегуляція водночас. На законодавчому рівні – заборонити платну рекламу під час виборів на телебаченні та радіо»

Наталія Патрікєєва, для «Вибори та ЗМІ»

фото – imi.org.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *