Лебедина пісня «Свободи » в українських медіах

Однією з несподіванок  парламентських виборів стало непроходження ВО «Свободи» до Верховної Ради.  Як реагували на свою невдачу націоналісти в українських засобах масової інформації і соціальних мережах.

Найвдалішим для «Свободи» виявився вечір оголошення результатів «екзит-полів», бо за більшістю з них націоналісти долали прохідний бар’єр, набравши близько шести відсотків голосів виборців.

Цієї ночі лідер партії Олег Тягнибок у прямому ефірі програми «Шустер Live» звинуватив соціологів у низькому результаті  «Свободи»: «Вони спеціально занижували наші цифри і багато  з наших прихильників вирішили не голосувати за нас».  Але Тягнибок ще знаходився у стані переможця і  радів програшу Комуністичної партії та наголошував, «що його сила буде доводити до кінця ініціативу про захоронення комуністичної ідеології».  Як тільки стали з’являтися перші дані «ЦВК» стало зрозуміло, що «Свободі» для проходження в Раду може не вистачити декілька десятих відсотка.

29 жовтня партія поширила серед українських ЗМІ заяву про фальсифікацію виборів та анонсувала мітинг біля ЦВК: “Разюча відмінність результатів екзит-полів опублікованих на сайті Центральної виборчої комісіїданих про підрахунок голосів виборців свідчить про масштабні фальсифікації. Більше того, результати паралельного підрахунку голосів, який здійснюєвиборчий штаб ВО Свобода на підставі даних протоколів з “мокрими” печатками, наданих членами виборчих комісій та спостерігачами від ВО “Свобода”,свідчать про впевнене подолання 5-процентного бар’єру і проходження націоналістів до парламенту”, –  передавало повідомлення партійної прес-служби видання Корреспондент. Нет.

На мітингу у ЦВК, 30 жовтня, Олег Тягнибок закликав усіх партійців до «загальної мобілізації» для припинення фальсифікацій.   Того ж дня на офіційному сайті партії з’явилась публікація  «Олег Тягнибок: “Свободу” хочуть злити на догоду Кремлю й олігархату”. У ній йде мова про невигідність націоналістичної партій у парламенті  для Кремля та олігархата:

«Націоналісти переконані: результат “Свободи” хочуть украсти – на догоду Москві та олігархам. Адже на диво задоволеними офіційними підсумками голосування в Україні залишився саме Кремль. Раніше визнавати українських виборів Путін не хотів, однак після озвучення інформації про можливе непроходження до Верховної Ради України націоналістів за списком – був задоволений. Тому “Свобода” наголошує: ми будемо боротися до перемоги і не дамо вкрасти жодного голоса, відданого за націоналістів».

Також під час мітингу свободівець Юрій Сиротюк заявив журналістам, що партія просить суд змусити ЦВК перерахувати голоси у деяких одномандатних округах у Донецькій та Луганській областях. Там начебто була завищена явка виборців, щоб не дати націоналістом подолати п’ятивідсотковий бар’єр. Про це повідомляли «Українські новини».

Не зважаючи на заяви та протести націоналістів, 12 листопада ЦВК оголосила остаточні результати голосування, за якими ВО «Свобода» до Верховної ради не пройшла.

Ще однією невдачею «Свободи» на цих виборах стала втрата підтримки у одномандатних мажоритарних округах. Якщо 2012 року націоналісти перемогли у тринадцяти округах, то цього разу лише у шести.  Найактивніше з «мажоритарників»  проявила себе Ірина Фаріон, яка програла вибори у 116 окрузі (Львів). Багато українських ЗМІ поширили запис Фаріон у Facebook, у якому кандидатка порівняла непідтримавших іі виборців з рабами:

«Дорогі і рідні. Перефразую Йосипа Сліпого, який після заслання дякував Богові, що його били раби, а не вільні люди. Я теж дякую, що раби не обрали націоналістичного шляху. Бо не рабська це справа голосувати за її величність національну ідею. В ціні у митарів дрібні монети технологій».  Ця історія отримала продовження за місяць, коли Фаріон заявила 24 каналу, що не називала нікого рабами, а лише процитувала Сліпого та подякувала тим, хто не обрав націоналістичного шляху.

Наступного дня Фаріон  у Facebook вже цитувала Шевченка «для ображених рабів» : “Ми серцем голі догола! / Раби з кокардою на лобі! / Лакеї в золотій оздобі…/ Онуча, сміття з помела / Єго величества. Та й годі”. Це тим, хто не обрав національного шляху України у двохсоті роковини Шевченка. Проте нам своє робити. Не дочекаєтесь нашого відступу».

Також популярним став сюжет гумористичної програми «УТЕОДИН», у якому Фаріон метафорично прокоментувала свою позицію: «Чому мене світ хоче змінити? Як росте на городі троянда, то жоржина не хоче, аби троянда стала волошкою. Кожен є собою. Я – яблуня і не буду родити вишень і грушок також. Ніхто мене до цього не змусить».

 Роман Губа, для «Вибори та ЗМІ»

фото – www.business.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *