Джинсовики Полтавщини

Якщо взяти номери провідних полтавських друкованих видань «Зоря Полтавщини» і «Вечірня Полтава», в яких, у зв’язку з їх популярністю, друкувалося найбільше передвиборчої реклами, за останні три передвиборчі тижні (починаючи з 8 жовтня), та порахувати, котрого з кандидатів мірка піару тут найбільша, то виходить, що абсолютний лідер у цьому – екс-мер Полтави Андрій Матковський. За ці три тижні лише в двох названих газетах вийшло друком 17 матеріалів, які агітують голосувати за нього. Щоправда, одну публікацію зараховую до 17 умовно, бо якщо інші статті – конкретно реклама, то ця найменша публікація в «Зорі Полтавщини» про Андрія Матковського нібито й ні. Тільки подана вона в дуже підходящий для агітації день: 22 жовтня, на 2-й сторінці. що мало б підвищити ефективність піару… якби це був піар. Але тут Президія Ради Полтавської обласної організації ветеранів дякує Андрієві Матковському, який «багато зробив задля соціального захисту солдатів Перемоги, вшанування полеглих воїнів Великої Вітчизняної війни». Далі розповідається, що й нині «фонд «Полтавська родина» першим відгукнувся на звернення обласної ради ветеранів допомогти нашим бойовим побратимам в організації передплати їхньої улюбленої газети «Зоря Полтавщини».

І не придерешся: можна сказати, навпаки редакція використала можливість зайвий раз наголосити, настільки читачі люблять «Зорю Полтавщини»…

Узагалі «Зоря Полтавщини» – газета з найдавнішою історією серед полтавських друкованих видань, доволі авторитетна і найбільш добросовісна у виконанні вимог щодо подання політичної реклами. Кожна публікація такого змісту має тут необхідну позначку «Вибори – 2014».

Над статтями про Андрія Матковського працювали професіонали. Уже одні заголовки переконують: «Андрій Матковський був ефективним мером міста, буде й ефективним депутатом» (8-ма сторінка газети «Зоря Полтавщини» за 22 жовтня), «Я змінив на краще Полтаву. Разом з командою Порошенка змінимо на краще Україну» (ця стаття з двома фотографіями займає цілу 5-ту сторінку в газеті «Вечірня Полтава» за 15 жовтня). За задумом те, що Матковський позиціонував себе, як людину з команди президента, мало допомогти йому перемогти на виборах. «Андрій Матковський у команді Президента» – 9-та сторінка «Зорі Полтавщини» за 17 жовтня. Уся ця сторінка присвячена Матковському. Тут розміщена стаття «Передвиборчу компанію Андрія Матковського конкуренти намагаються зірвати провокаціями», де фігурують невідомі люди в камуфляжі, які намагалися перешкодити зустрічі Андрія Всеволодовича з виборцями в селі Тахтауловому Полтавського району і не дали йому провести таку зустріч у селі Бречківці. Історія з елементами детективу, очевидно, мала полоскотати нерви потенційним виборцям та настроїти їх рішуче на підтримку цього кандидата.

«Якщо нова Верховна Рада не виправдає надій людей, то це буде останньою краплею, що спровокує народний вибух. Вибух, який змете усе!», – попереджує кандидат у народні депутати Андрій Матковський у статті, розміщеній на 4-й сторінці «Вечірньої Полтави» за 8 жовтня.

Активно рекламується, зокрема, «Вечірньою Полтавою» «План Андрія Матковського: Мир збереже Україну». Мир – головний меседж цього кандидата, а це те, чим ми всі найбільше переймаємося сьогодні.

Застосовується, як метод переконання виборців, і така «фішка», як рейтинги. На першій сторінці газети «Вечірня Полтава» за 15 жовтня розміщений у кольорі «Рейтинг кандидатів: Матковський виходить у лідери по 145-му округу». На третій сторінці цього номера розміщено 4 матеріали, що схиляють голосувати за Андрія Матковського: його «Звернення до виборців», «План Матковського перетворився на програму дій у Верховній Раді», «Полтавська родина» (фонд Андрія Матковського – Авт.) підтримала дружин, сестер і батьків бійців АТО», «Микола Томенко: «Ми повинні об’єднувати країну не автоматами, а цінностями, ідеями та європейськими стандартами», «Андрій Матковський написав заяву про вступ до фракції «Блок Петра Порошенка».

У публікації на 9-й сторінці названого номера газети «Меморандум як перший крок на шляху до децентралізації влади» розповідається, який дипломатичний документ підписано між кандидатом у народні депутати Андрієм Матковським і органами самоорганізації населення в особі голови координаційної ради ОСН Київського району Полтави, селищного голови Рибців Віталія Павлія. При цьому Віталій Павлій зазначає, що «Андрій Матковський – єдиний кандидат із тих, хто балотується по 145 округу, що знає наші проблеми».

На першій сторінці номера «Вечірньої Полтави» за 22 жовтня – яскраво, в кольорі подані прямі заклики: «Голосуй за Мир! За Матковського»

За Блок Петра Порошенка

Виборці Полтавщини обирають Матковського та Капліна.

Капліна обрали, хоча він майже не піарився у періодичних друкованих виданнях. Матковський зайняв третє місце після двох досить сильних конкурентів – Юрія Бублика, який піарився більше за Капліна, але менше, ніж Матковський, та Тетяни Корост, яка пообіцяла: «Я буду домагатися, щоб на законодавчому рівні були створені рівні умови для всіх сільгоспвиробників» («Зоря Полтавщини» за 11 жовтня, 3-тя сторінка), і запевнила: «У парламенті будемо вирішувати практичні питання євроінтеграції» (12-та сторінка «Зорі Полтавщини» за 22 жовтня).

На другому місці після Андрія Матковського по кількості публікацій рекламного характеру в «Зорі Полтавщини» і «Вечірній Полтаві» Юлія Тимошенко. Але вона далеко відстала від лідера: я нарахувала за порівняльний період 5 публікацій. Головні меседжі Юлії – ініціювання вступу в НАТО, що гарантуватиме захист країни від зовнішньої агресії, та намагання витягти з полону на свободу льотчицю Надії Савченко, заради чого ту внесли в список кандидатів у народні депутати від «Батьківщини» під номером один.

Деякі рекламні матеріали кандидатів у нардепи повторюються в різних виданнях (зокрема ті, що про Юрія Бублика), і є статті абсолютно ексклюзивні – для одного видання. Зокрема, тільки у «Вечірній Полтаві» винесено в заголовок статті про візит на Полтавщину Юлії Тимошенко такий її меседж, як ініціювання вступу в НАТО. Ця стаття писалася спеціально для «Вечірньої Полтави». Агітація за Матковського з закликами –гаслами подана в кольорі на перших полосах лише в цій газеті («Вечірка» – найпопулярніше видання Полтави, з найпомітнішим дизайном, вважається брендом. Усім хочеться, щоб про них написала «Вечірка», і особливо облюбував для своєї передвиборчої агітації цю газету Андрій Матковський).

Вибори відбулися, підсумки підведені. Преса зіграла свою роль у цьому процесі, хоча, як бачимо, не в усіх випадках вирішальну.

Наталія Близнюченко, для «Вибори та ЗМІ»

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *