У день виборів зафіксовано 20 порушень щодо журналістів та недотримання ЗМІ виборчого закону

26 жовтня, в день позачергових парламентських виборів, сайт «Вибори та ЗМІ» зафіксував 20 порушень щодо представників ЗМІ та порушень самими медіа виборчого законодавства й Кодексу журналістської етики. З них одинадцять випадків — порушення прав журналістів, сім — використання фальшивих журналістських посвідчень, ще два — трансляції матеріалів про кандидатів у день виборів.

  Найбільше правопорушень зафіксовано в Одесі

На окрузі №135 Приморського району виборча комісія визначила місця, де можуть перебувати спостерігачі та журналісти, відгородивши їх червоною стрічкою. Місця для журналістів та спостерігачів виявилися далеко від столу, за яким засідає комісія. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко. Він назвав місце для журналістів «резервацією», з якої неможливо побачити, що робить комісія.

Бойко наголосив, що закон не дає окружним виборчим комісіям права жодним чином обмежувати свободу пересування журналістів і спостерігачів залою засідання комісії. На виборчу дільницю №511336 того ж 135-го виборчого округу, що розташована у приміщенні Військового шпиталю, не допустили три знімальні групи. Про це повідомив Комітет виборців України.

За словами журналіста знімальної групи 7-го каналу Олександра Палуєва, їх не впустили у приміщення, пояснюючи це тим, що шпиталь — це закритий об’єкт і журналістам потрібна акредитація Міністерства оборони.

Юрист Інститут розвитку регіональної преси Людмила Панкратова, коментуючи цю ситуацію «Телекритиці», зазначила, що законодавство не передбачає жодних обмежень для журналістів стосовно перебування на спецдільницях.

На 133-й виборчій дільниць чоловіки, які називали себе «журналістами Примор’я», просили виборців показувати їм заповнені бюлетені й розпитували, за кого саме вони голосували. Про це «Телекритика» дізналася з прямої трансляції на Ustream. Спостерігач «Опори» доповів про кількох молодих людей спортивної статури біля кабінок для голосування. Молодики представлялися «журналістами інтернет-видання Примор’я» та вимагали, щоби студенти показували їм свої мобільні телефони при виході з кабінок.

 

На Закарпатті, Кіровоградщині, Херсонщині та Дніпропетровщині зафіксовано по два порушення

У Кіровоградській області штаб кандидата в нардепи за виборчим округом №100 Миколи Онула забезпечив журналістськими посвідченнями від ТОВ «Центрмедіаком» 231 людину, щоби мати спостерігачів на дільницях. Про це сказала дружина депутата Лариса Онул на прес-конференції, повідомляє ІМІ. В той же час представниця руху «Чесно» наголосила, що жодне ТОВ не має права видавати посвідчення медійникам.

Кандидат у народні депутати Сергій Лещенко на своїй сторінці у Facebook написав, що на виборчій дільниці №350230 у селі Казарня, де вони «накрили карусель на користь Довгого», директорка клубу, яка підозрюється в підкупі виборців за Олеся Довгого, подзвонила координаторам кандидата. Після цього на дільницю під’їхали люди Довгого з посвідченнями журналістів газети «Світловодськ-Інформ».

Редактор приватної газети «Світловодськ-Інформ» (наклад 1800 примірників) Віталій Асауленко в коментарі «Телекритиці» підтвердив факт видачі посвідчень редакції позаштатним кореспондентам. «Так, ми видали посвідчення людям, які будуть стежити за прозорістю виборів. Але не тільки людям Довгого, а й від “Батьківщини”, “Свободи”. Загалом десь 20 чи 30 посвідчень», — сказав пан Віталій. Загалом у редакції працює чотири особи.

На виборчій дільниці №743 в Херсоні виборча комісія відмовилася реєструвати журналістів від місцевих ЗМІ. Про це повідомила ІМІ з посиланням на херсонське інтернет-видання «Набережна». Мотивуючи відмову, голова комісії заявила, що зареєструватися журналістам потрібно було 25 жовтня.

За словами медіаюриста Інституту масової інформації Романа Головенка, в ч. 3 ст. 34 Закону «Про вибори народних депутатів» передбачено право журналіста бути присутнім на засіданні виборчої комісії без дозволу чи запрошення відповідної комісії.

Також у Херсоні довірена особа кандидата в народні депутати за 182-м виборчим округом Юрія Одарченка вимагала від журналіста «Спільно ТВ» припинити трансляцію процесу голосування. Про це повідомляють «Херсонские Вести» з посиланням на представника Комітету виборців України. За словами представника КВУ, вимагаючи припинити трансляцію від журналіста, довірена особа Одарченка показував виписку з протоколу ОВК, яка забороняє відеотрансляцію з камер спостереження. Однак голова комісії Тамара Штуріна встала на захист прав журналістів, які, відповідно до законодавства, мають право знімати відео й фотографувати на виборчих дільницях.

У Дніпропетровську в приміщенні ОВК округу №28 чотири особи спортивної статури зареєструвалися на засіданні як представники ЗМІ, натомість не могли назвати ані тем, які висвітлюють, ані повідомити про оприлюднені статті. Одне з посвідчень видавало належність особи до видання «Днепрпресс», але на ньому стояла печатка телерадіокомпанії «МирТВ». Молодики прийшли разом із Віталієм Бакутою, довіреною особою кандидата в народні депутати за округом №28 Євгенія Морозенка (самовисуванець, народний депутат України 7-го скликання, член фракції Партії регіонів). Про це повідомив сайт «Опора».

Окружна виборча комісія №37 у Криворізькому районі на Дніпропетровщині не пустила на засідання журналіста газети «Точка Опори» Олега Щербака та мобільну групу спостерігачів від громадської мережі «Опора». Про це повідомила Інституту масової інформації прес-секретар ГМ «Опора» в Дніпропетровській області Анна Дзюра. «На засідання ОВК журналістів, спостерігачів та представників партій не пустили, посилаючись на ст. 94, ніби у них закрите засідання і немає кворуму. Ми пишемо скарги і складаємо відповідні акти про порушення», — повідомила Анна Дзюра.

У Закарпатській області в селі Репинне на дільничній виборчій комісії №210267 члени комісії погрожували журналістці громадського видання «Точка опори» Надії Ваць, яка зафіксувала порушення виборчого законодавства з боку комісії. Про це повідомив Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на свого регіонального кореспондента.

Члени комісії та її голова відмовилися показати протоколи вечірнього засідання, які члени ДВК, порушуючи закон, підписували ще до підрахунку голосів. Крім того всі члени комісії відмовилися коментувати порушення, які відбувалися на ДВК. Журналістці погрожували, що якщо вона не припинить ставити запитання, то її виженуть із приміщення ДВК. Також пані Ваць сказали, що «нехай краще їде з дільниці, поки з нею чогось не сталося».

У день виборів журналістка газети «Експрес» Еліна Савицька зателефонувала на стаціонарний номер окружної виборчої комісії №69 в Мукачеве й поцікавилася, чи всі дільниці вже відкрилися. Проте журналістці відповіли, що ніхто їй цю інформацію надавати не буде, бо всі зайняті й напередодні голова комісії Володимир Гоменюк повідомив, що не даватиме жодних коментарів представникам ЗМІ. Як повідомив член комісії, що спілкувався телефоном з Еліною, журналісти можуть акредитуватися на засідання комісії, прийти в час, коли оголошується інформація, й почути всі дані, але не ставити жодних запитань.

 

По одному порушенню було зафіксовано на Черкащині, Буковині, в Запоріжжі, Чернігові, Тернополі та Києві

На 194-му окрузі майже на кожній дільниці перебували люди з журналістськими посвідченнями від газети «Черкаський АЗОТ». Про це повідомив сайт Черкащини LIVE. На посвідченнях не було мокрих печаток газети. В той же час комісії реєстрували людей із такими посвідченнями й давали дозвіл на присутність на дільницях. Кореспонденти Черкащини LIVE бачили «журналістів» газети на дільницях №711026, №711017, №710975 та №711089. Від спостерігачів надходила інформація про перебування представників «Черкаського АЗОТу» майже на кожній дільниці 194-го округу.

У Запоріжжі член окружної виборчої комісії №76 під час голосування на одній із дільниць викрив псевдожурналіста, який представлявся від видання «Вибір Чернігова». Як повідомив регіональний представник ІМІ, в Державному реєстрі друкованих засобів інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності видання «Вибір Чернігова» не зареєстровано.

Через відсутність редакційного завдання двох журналістів із газети «Правозахист Чернігів» попросили залишити приміщення окружної виборчої комісії в селі Новоселиці Чернівецької області. Як виявилося згодом, «журналісти» мали посвідчення видання «Правозахист Чернігів», засновником якого є чернігівська міська організація «За справедливість». На посвідченнях був штамп цієї організації. Про це повідомив сайт ІМІ.

У Тернополі дільнична виборча комісія позбавила кореспондента газети «Точка зору» (видання Комітету виборців України) Ігоря Процика права перебувати на виборчій дільниці №611096 окружного виборчого округу №163. Про це ІМІ повідомив Ігор Процик.

Голова ДВК заявив, що журналіст не був зареєстрований у журналі, конкретно не вказавши норми закону, який передбачає обов’язкову реєстрацію представників ЗМІ на виборчій дільниці. Після цього голова поставив перед членами комісії питання щодо позбавлення журналіста права перебувати на відповідній виборчій дільниці. При цьому, зауважує Процик, це питання голови ДВК поставив без належного зазначення проведення такої процедури та відповідних підстав, передбачених Законом України «Про вибори народних депутатів України», обговорення даного питання членами комісії, а також надання йому можливості висловити власну думку із цього приводу.

Юрист КВУ Тетяна Семусь зазначила, що видворення журналіста з дільничної виборчої комісії є грубим порушенням, повідомляє «За Збручем».

У Києві на виборчій дільниці №800544 217-го округу голова ДВК заборонила знімати підрахунок голосів на планшет і мобільний телефон, оскільки, за її словами, всі технічні засоби, з якими працюють представники ЗМІ, мають бути зареєстровані. Де саме зареєстровані й на підставі якої правової норми, вона не уточнила. Про це «Телекритиці» розповіла Анастасія Музиченко, яка проводила на цій дільниці екзит-пол для «Савік Шустер студії», а потім залишилася на підрахунок голосів.

У коментарі «Телекритиці» юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко зазначила, що такі дії голови ДВК можна кваліфікувати як грубе порушення законодавства. «У Законі про вибори народних депутатів зазначено, що журналісти мають право перебувати на виборчих дільницях як під час голосування, так і під час підрахунку голосів. Жодних обмежень щодо використання технічних засобів журналістами цей закон не містить. А Закон про інформацію гарантує представникам ЗМІ використання технічних засобів для проведення відео- й фотозйомки та аудіозапису. Ніде не встановлено, що це мають бути відеокамери чи планшети. Тому голова ДВК грубо порушила закон», — сказала медіаюрист.

 

У день виборів стало відомо про два напади на журналістів

У Ленінському районі Запоріжжя кандидат у народні депутати за мажоритарним округом №75 Олександр Рабцун напав «на представників мобільної групи спостерігачів, яка складалася з журналістів від чернігівського видання». Про це повідомив сайт «061.ua».

«Телевізійна служба новин» («ТСН») каналу «1+1» повідомила про напад на їхню знімальну групу охоронців лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Про це йшлося в сюжеті «ТСН» 26 жовтня.

Як повідомили «Виборам та ЗМІ» в прес-службі «1+1», журналіст «ТСН» Дмитро Фурдак, який працював у штабі Радикальної партії Олега Ляшка, намагався взяти інтерв’ю в пана Ляшка й запитати, чи підтримує він кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду прем’єр-міністра. Пан Ляшко відмовився відповідати на запитання, тому знімальна група поїхала за ним, щоб поставити йому запитання в іншому місці. Як ідеться в сюжеті, машину знімальної групи «ТСН» зупинило авто охоронців пана Ляшка, звідки вийшли кілька чоловіків зі спеціальною технікою, яка засліплює очі. За словами журналістів «ТСН», спочатку чоловіки намагалися відкрити машину, потім почали бити руками у скло. Вони припинили це робити, коли побачили увімкнену камеру.

 

В ефірі двох телеканалів у день виборів було показано матеріали про кандидатів у народні депутати

У день виборів в ефірі ТРК «Вежа» в м. Конотопі Сумської області незаконно транслювалося інтерв’ю з кандидатом у народні депутати Ігорем Молотком. За словами директора ТРК Тетяни Голобурди, це сталося через зовнішнє втручання на сервер телекомпанії. Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на свого регіонального кореспондента. Представники штабу Ігоря Молотка повідомили, що це провокація з боку телеканалу, оскільки вони не замовляли трансляції. Натомість директор каналу Тетяна Голобурда також заявила, що трансляція цього матеріалу стала для неї несподіванкою.

Того ж дня ТРК «Броди» у Львівській області транслювала сюжет про відкриття кандидатом у народні депутати за 119-м виборчим округом Іриною Сех навчально-виховного комплексу. Про це повідомляє Zaxid.net із посиланням на депутата обласної ради Олександра Ганущина. «Бродівське комунальне телебачення (власність районної ради) прокрутило джинсовий сюжет про те, як кандидат в народні депутати Ірина Сех відкривала навчально-виховний комплекс у Підгірцях», – написав депутат на своїй сторінці у Facebook. Депутат також нагадав, що агітація в день виборів є забороненою законом. Як пояснив Zahid.net керівник ТРК «Броди» Володимир Булишин, сюжет пройшов у планових новинах. Крім того, Ірина Сех виступала в ньому як народний депутат.

Чумак Вікторія, «Вибори та ЗМІ»

Фото www.cvu.org.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *