24 жовтня о 13.00 на «Телекритиці» – чат з головою Нацради Юрієм Артеменком

24 жовтня о 13.00 на http://chat.telekritika.ua відбудеться чат-конференція за участю голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення  Юрія Артеменка на тему: «Діяльність Нацради та контроль мовників під час виборчої кампанії».

До обговорення пропонуються питання: повноваження Нацради під час виборів; співпраця з ЦВК та громадськими організаціями; виявлені ознаки порушень в ефірах мовників; участь Нацради в переході до суспільного мволення та ін.

Ці та інші питання пропонуємо обговорити з Юрієм Артеменком 24 жовтня.

Свої запитання ви можете вже зараз ставити в коментарях до цього анонсу.

Біографічна довідка:

Юрій Артеменко має три вищі освіти у сфері медіа, правознавства та менеджменту. Понад 30 років працює в журналістиці, веде громадську та законотворчу діяльність. Очолював Запорізьку обласну державну адміністрацію. Був засновником Запорізької обласної незалежної медіапрофспілки. Заслужений журналіст України. Член Нацiональної спiлки журналістів. За професійну роботу Юрій Артеменко отримав низку державних нагород та відзнак.

Чат буде проведений громадською організацією «Телекритика» в рамках спільного проекту Європейтського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

«Вибори та ЗМІ»

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі
  • У відповідь на свої звернення з приводу порушень радіостанцією “Вєсті” умов ліцензії і норм законодавства отримав листи за вашим підписом (виконавець – А. Войтенко). Згідно з ними Нацрада не знайшла нічого крамольного в тому, що Матвій Ганапольський в передачі “На пике событий” від 21 липня порівняв українців з нацистами за бойкот і маркування триколором російської продукції. Нічого поганого ви не побачили і в тому, що ведучий “Ефіру без правил” Дмитро Тєрєшков в програмі, яка звучала в ефірі в День Національного прапору, назвав масові прояви українського патріотизму “жовто-блакитною істерією”. В іншому “Ефірі без правил” Тєрєшков і його напарниця Василіса Фролова два дні поспіль передавали новину про фактичне оточення Маріуполя російськими військами. За вашою логікою виходить, що образи українців за національною ознакою, зневага до державних символів, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, дезінформація з ознаками диверсії – вповні відповідають як законодавству України, так і умовам ліцензії?

  • Постійний експерт радіо “Вєсті” і співробітник холдингу Ігоря Гужви, громадянин Росії Іскандер Хісамов передачі Юлії Литвиненко “Точка зрения” постійно виправдовує і відбілює бойовиків, заперечує терористичний статус “днр”/”лнр” (вони для нього – “ополченці”), звинувачує українську армію у військових злочинах і т.д і т.п. Він завжди висвітлює і коментує події у відповідності з кремлівською антиукраїнською пропагандою. Він говорить як коментатор Росії-24 чи Life-News. Від нього шкода не менша. Питання: скільки українцям його терпіти в українському ефірі?

  • На яких підставах радіо “Вєсті” має статус української радіостанції? Шеф-редактор Сакен Аймурзаєв – громадянин Росії, ведучі Матвій Ганапольський, Ксенія Туркова, Дарина Цивіна – громадяни Росії; ведучий Олег Білецький – громадянин Німеччини; постйні експерти-коментатори Євген Кисельов і Іскандер Хісамов – громадяни Росії. І це тільки ті, що з’являються в ефірі. А скільки таких серед топ-менеджменту? Мова ефіру – російська. Чи не було б доречно вважати радіо “Вєсті” російською – і фактично, і юридично?

  • Ведучий радіо “Вєсті” Матвій Ганапольський часто послуговується в ефірі такими словами як “жопа”, “задница”, “сраный/срана”, “на хрен”. Дуже часто посилає слухачів. Скажіть, будь ласка, чи закріплене це право у виданій радіостанції ліцензії? Якщо ж ні, то що порадите робити? Як з цим боротися? Якщо такі слова дозволяє собі ведучий, то чи можна це розуміти як автоматичний дозвіл на аналогічне поводження слухачам?

  • Коли буде перегляд результатів цифрового конкурсу? Бо як на мене, такі низькопробні канали як Dobro, Вінтаж, Ескулап, Business, Zoom, К2 – не заслуговують на загальнонаціональне покриття.

    І ще цікаво, чи буде видана цифрова ліцензія телеканалу Ера? Все ж таки це єдиний загальнонаціональний канал, який її не отримав.

  • Чи знає Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення про дослідження активістів “Відсічі” контенту на 10 найбільших телеканалх України, згідно з яким в середньому контент українською мовою складає лише 29 %?
    Чи не було б мудрим рішенням розділити російськомовні і українськомовні канали в Україні. Наприклад, канали “Інтер” і “Україну”, які і так майже на 90 % російськомовні, залишити такими, натомість кілька інших топових зробити повністю українськомовними, аби не було нарікань ані в російськомовних, ані українськомовних громадян України?
    Дякую

  • Чому в Польщі і Чехії можливі національні версії світових каналів HBO, AXN, Canal+, filmbox, cbs, які не тільки транслюють серіали своєї продукції мовами народів цих країн, а й виробляють досить якісні свої серіали в цих державах – “Ватага” в Польщі, або Неопалима Купина в Чехії?
    Чи робить щось Нацрада для того, аби ринок України став привабливим для таких світових медіагігантів чи ми приречені споживати те, що споживаємо зараз, на своїх телеканалах?

  • Розкажіть, на якій стадії зараз знаходиться проект по створенню українського іномовлення? Бо вже зараз державний канал БТБ повністю перейшов на російську, і найкращим варіантом було би зкооперувати його з проектом 1+1 Media – англомовним “Ukraine Today”. Чи можливе таке злиття?

  • Чому суспільне телебачення планують робити лише на двох телеканалах – Першому та Культурі? Чому не розглядають ідею створення трьох програм: УТ-1 (Перший Національний); УТ-2 (Центральний Канал [КДРТРК] + обласна мережа мовлення); УТ-3 (Культура) ?

    Також можна було б приєднати до цієї реформації телеканал “РАДА”. І зробити з нього цілісний суспільно-державний канал, який міг би висвітлювати роботу усіх держ-органів, а не тільки роботу Верховної Ради.

  • І ще цікавить Ваша думка про те, щоб долучити до суспільного мовлення “5 канал”, який зараз перебуває у власності президента.

  • Чи з’ясували Ви, нарешті, хто є власником Зеонбуду? Відомо, що відбуваються переговори між ним та телеканалами, отже, хтось відповідальний з того боку є. Хто це?

  • Ш ще запитання – чи поборете ви кодування, яке є незаконним, принаймні, після вашого (НР) рішення?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *