Хто як джинсує: перші підсумки передвиборчої кампанії

Ознакою виборчої кампанії осені 2014 року є не тільки повна представленість у ЗМІ політичної заказухи основних гравців, але й нерозбірливість самих ЗМІ у спектрі розміщуваної джинси. На сторінках колись «проукраїнських» видань з’являється в тому числі Тигіпко та регіонали, а в колись наближених до режиму Януковича — Тягнибок і Тимошенко.

Нинішня парламентська виборча кампанія відбувається, вочевидь, у найскладніший період за всю історію незалежної України. Разом із війною збройною проводиться війна інформаційна, на яку країна-агресор витрачає не менші кошти, ніж на війну реальну. А ще жару додає й війна внутрішня, олігархічна, яка з особливою активністю розгорнулася на загальноукраїнських телеканалах.

Усі ці аспекти накладають певний відбиток на загальноукраїнський інформаційний простір. Саме тому кілька експертів ще на початку виборчої кампанії звернулися до журналістів та громадських активістів, котрі оголосили про бажання позмагатися за депутатське крісло, із проханням вплинути на керівників партій, аби не погіршувати й так надскладної ситуації в інформаційному просторі замовними матеріалами.

Так, керівник Інституту масової інформації Оксана Романюк писала на своїй сторінці у Facebook: «Журналісти, громадські активісти, які ідуть в парламент – по-перше, ви самі боролися проти корупції і замовних матеріалів. Покажіть свою принциповість і ефективність на етапі передвиборчої кампанії. Стоп джинсу!»

На жаль, моніторинг джинси, що проводить Інститут масової інформації, показав чітко –нові обличчя суттєво не вплинули на рівень замовних матеріалів. Тож уже чим, а відсутністю джинси ця виборча кампанія не відзначиться точно.

Головним висновком моніторингу поки що є те, що джинсують усі. Різниця тільки в кількості й примітивності матеріалів.

Лідером із розміщення джинси у вересні в друкованих виданнях стала «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко. Такі результати щоденного моніторингу 6 загальнонаціональних друкованих видань («Комсомольская правда в Украине», «Факты», «Корреспондент», «Газета по-українськи», «Сегодня» і «Український тиждень»).

Третина (29%) від усієї політичної джинси, розміщеної у вересні, стосувалася цієї політичної сили. Головним спікером у цій політичній силі традиційно є Юлія Володимирівна: у 77% замовних матеріалах вона є героєм або коментатором.

Джокером у команді Тимошенко стала льотчиця Надія Савченко, яку і стали активно юзати в джинсі:

«Льотчиця Надія Савченко очолила список Батьківщини» («Газета по-українськи» (ГПУ) від 16.09.2014 року), «Пленная летчица Надежда Савченко: На выборы пойду вместе с Батькивщиной» («Комсомольская правда в Украине» (КП) від 16.09.2014 року),

«Юлия Тимошенко: “Будем добиваться дипломатического статуса для Н.Савченко”» («Факти» від 03.10.2014).

Ще один козир Тимошенко отримала прямо з рук Президента, коли той подав до ВР Закон «Про особливий статус Донбасу»: «Большинство граждан Украины негативно оценивают законы об особом статусе Донбасса» («Факти» від 26.09.2014), «Президент має накласти вето на свої закони» (ГПУ від 23.09.2014), «Тимошенко: законы про Донбасс отдают его под контроль России» (LB.ua від 16.09.2014).

Намагається не відставати від лідера в джинсі й Сергій Тігіпко, тож друге місце за «Сильною Україною», яка розмістила 26% джинси в друкованих загальнонаціональних виданнях.

Так, Тігіпко, як голова єдиної, на його думку, опозиційної партії, яка має пройти до парламенту («Среди 6 партий, проходящих в парламент, только 1 – оппозиционная» від 06.09.2014 «Сильна Україна стане конструктивною опозицією» ГПУ від 30.09.2014) критикує нинішню владу, так би мовити, на «законних» підставах:

«Сергей Тигипко: “Правительство упустило время – теперь проблемы промышленных предприятий нужно решать индивидуально”» (КП від 18.09.2014), «У влади немає політичної волі діяти рішуче» (ГПУ від 12.09.2014), «Сергей Тигипко: “Вместо предоставления особого статуса захваченным районам и амнистии боевикам разумнее было бы провести реформу по децентрализации власти”».

«Сильна Україна» є також партією одного лідера: в 78% матеріалів про цю партію спікером є Сергій Тігіпко.

Із твердженням Тігіпка «про одну опозиційну партію» напевно не можуть погодитися його колишні партайгеноссе з Партії регіонів, які наразі йдуть у списках «опозиційного блоку». Блок зайняв третю позиціюв рейтингу джинсовиків і наджинсував 20%.

Вони теж асоціюють себе з опозицією – не лише в назві –  й, відповідно, на повну критикують нинішню владу:

«Опозиционный блок» предлагает власти вспомнить об экономике или уйти» («Сегодня» від 25.09.2014),

«Кто ответит за тысячи погибших и десятки тысяч искалеченных жизней» («Сегодня» від 18.09.2014).

Саме ця політична сила ідентифікує себе як партію Миру:

«“Партия мира” против “партии войны”» (КП від 18.09.2014),

«Опозиційний блок – це партія миру» (ГПУ від 23.09.2014).

У цій силі є кілька чітких спікерів, яких використовують у джинсі. Насамперед це голова виконкому Партії розвитку України Сергій Ларін, у половині джинси «Опозиційного блоку» згадується саме він. Інші відомі діячі –  це глава Фонду «Українська перспектива» та віце-прем’єр в уряді Азарова Олександр Вілкул – 26%, ще один екс-віце-прем’єр Юрій Бойко є головомовцем у 21% матеріалів про цю політсилу.

Премію на найбезглуздішу джинсу, на думку експертів ІМІ, має отримати партія-новачок «Заступ».

Ця партія, попри позиціонування себе як партії для аграріїв, тобто селян, як не парадоксально, основну масу своїх замовних матеріалів розміщує в інтернеті.

 

Так, згідно з моніторингом джинси в інтернет-виданнях, 31% матеріалів із ознаками замовності у вересні стосувалися Всеукраїнського об’єднання «Заступ».

Це єдина політична сила, яка не має виразного лідера. Так, майже всі спікери цієї партії використовуються в джинсі однаково: Віра Ульянченко– 15%, Андрій Китаєв– 15%, Ірина Синявська – 15%.

«“Заступ” удивил: в пятерку лидеров вошел сельский голова,– аналитик Андрей Китаев», – йдеться на УНІАНі. Але не тільки цим дивує «Заступ», але й рейтингами, які самі собі «аграрії» малюють:

«“Треть украинцев живёт в деревне, и они поддерживают «ЗАСТУП». Поэтому мы уверены, что наберём не менее 7% голосов», — отметила заместитель лидера партии «Заступ» Ирина Синявская.

І сумою коштів, які, за словами одного з заступників голови політсили, використовують для дискредитації партії:

«Мне стало известно, что против партии “Заступ” запланирована грязная пиар-кампания. Ее основная цель – дискредитировать политсилу в глазах украинцев. По моей информации, на ее реализацию выделили фантастическую сумму – около 1 млн долларов”, – подчеркнул Кузьменков», – йдеться на сайті «Обозреватель».

Деталі про інших лідерів моніторингу джинси як у друкованих, так і в інтернет-виданнях див. в інфографіці.

Варто зазначити плюралізм друкованих видань до розміщення джинси різних політичних сил. Практично всі газети, що розміщують джинсу, розміщують її приблизно на однаковому рівні про кожну з партій.

Так, наприклад, «Комсомольская правда в Украине» за місяць розмістила 7 матеріалів про «Батьківщину», 6 – за «Сильну Україну», 5 – за «Опозиційний блок». (Інші видання див. Інфографіка.)

Попри те, що після Революції гідності вся країна чекала на запровадження нових стандартів, прозорості, боротьби з корупцією, навіть гаслом Президента на його виборчій кампанії було «Жити по-новому», нічого нового не сталося у сфері замовних матеріалів –як джинсували, так і джинсуємо.

Олена Голуб, ІМІ

для «Вибори та ЗМІ»

 

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *