Як телеканали підривають довіру до авторитетних соціологів

Схоже, що позов Королевської до соціологів потрібен був  саме для розкрутки його телебаченням.

Більшість телеканалів  висвітлювали події довкола резонансного судового позову  партії «Україна – Вперед!» до фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу з надзвичайно грубими порушеннями журналістських стандартів.

Як відомо, 9 жовтня Наталія Королевська заявила, що позиватиметься до згаданих служб, які оприлюднили результати спільного соціологічного опитування щодо електоральних настроїв населення напередодні виборів. Відповідно до цих досліджень, її партія набирає лише 2,1% голосів виборців, а отже не має шансів потрапити до парламенту. Лідерка «України – Вперед!» з такими рейтингами не погодилася, а тому вже 11 жовтня подала судовий позов з вимогою спростувати інформацію щодо такої підтримки її політичної сили і заборонити «Демократичним ініціативам» та КМІСу публікувати будь-які дані щодо рейтингів її партії.

Телеканали новину про позов підхопили – відповідні сюжети 9 та 11 жовтня з’явилися у підсумкових випусках новин на Першому національному, СТБ,  ICTV, ТРК «Україна» та «Інтері» (Новий канал та 5 канал тему не висвітлювали). При цьому, усі названі канали, окрім «Інтера», грубо порушили принцип дотримання балансу думок – вони не надали слова у відповідь звинувачуваній стороні – представникам фонду «Демократичні ініціативи» та КМІСу.

Водночас, 13 жовтня жоден із каналів не повідомляв, що Ірина Бекешкіна, директор «Демініціатив», запропонувала Наталії Королевській приїхати в офіс їхнього фонду, перерахувати анкети соцопитування, ознайомитися з методологією його проведення і, таким чином, переконатися у  достовірності та точності дослідження. Проте, Королевська відмовилася.

Не згадують журналісти і про те, що жодна авторитетна соціологічна служба, яка проводить передвиборчі соціологічні опитування вже не перший рік і має авторитет на ринку (приміром, «Рейтинг», «Соціс», Центр Разумкова або ті ж «Демократичні ініціативи» та КМІС), жодного разу не давала партії «Україна – Вперед!» більш ніж 5% голосів. Натомість у ЗМІ неодноразово поширювалися результати соціологічних опитувань, проведені сумнівними і маловідомими компаніями, в яких партії Королевської якраз і прогнозували 6-7%.

Отже, 9 жовтня короткі сюжети про намір подати позов з’являються на Першому національному, СТБ та ТРК «Україна». Вони містять лише закадрову або студійну підводку та однотипний синхрон Наталії Королевської:  «То, что сейчас происходит, – это чистые политические технологии. Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, цифры эти рисуют в Администрации Президента и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие и тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политсил, которые сегодня честно конкурируют».

У підводці Першого національного «Демократичні ініціативи» та КМІС відразу, без суду і слідства, називають соціологічними службами, які поширюють недостовірну інформацію: «Позиватись до соціологічних служб, які поширюють недостовірну інформацію про рейтинги партії, планує політична сила “Україна-Вперед!”». Тобто журналіст ніби сам виносить вирок або ж, щонайменше, демонструє свою солідарність з позивачем – навіть натяку на те, що рейтинги можуть бути достовірними або Королевська може помилятися, у сюжеті немає. Недостовірність опитування подається вже як доконаний факт, натомість ані слова згадки – про історію та досвід «Демініціатив» та КМІСу у проведенні подібних опитувань. Глядачам ці установи змальовують як якісь маловідомі та підозрілі компанії.

Приблизно такий же підхід до подачі інформації у ТРК «України». Там у підводці соціологів називають недобросовісними: «С недобросовестными социологами будет судиться партия “Украина – Вперед!”». А журналіст каналу СТБ пояснює глядачам причину позову так:  «”Україна – вперед!” готує судові позови за публікацію невірогідних соціологічних опитувань». Проте, аргументів на користь цієї невірогідності не наводить.

Сюжети від 11 жовтня принципово не відрізняються від тих, що з’явилися 9-го. У них так само відсутня точка зору «Демократичних ініціатив» та КМІСу. Єдиний виняток – матеріал «Інтера», де наводять коментар Володимира Паніотто, генерального директора КМІСу, та незалежного експерта-політолога Сергія Тарана.

Лишається незрозумілим, чому телеканали підійшли до висвітлення цієї теми настільки безвідповідально та поверхово. Якщо ж вбачати причину в умислі і замовності, а саме такий висновок напрошується, то картина виглядатиме цілком логічною: або ж судовий слід був черговим передвиборчим піар-ходом Королівської, або ж і саму Королівську використовують для підриву авторитету відомих соціологічних інституцій, які будуть проводити екзит-пол у день виборів.  Якщо данні екзит-полу будуть відчутно відрізнятися від офіційних результатів, можна буде й згадати про цю історію з позовом..

І, до слова, це вже не перше відверте підігрівання телеканалів Королевській – 17 вересня на Першому національному та «Інтері» вийшли сюжети щодо результатів соцопитування Інституту дослідження регіонального розвитку України, який раніше жодних подібних досліджувань не оприлюднював і який дав Королевській 6,5%. Тоді обґрунтовані сумніви щодо об’єктивності і реальності цього опитування висловила Ірина Бекешкіна.

Наводимо повні розшифровки текстів сюжетів телеканалів.

9 жовтня (вівторок):

Перший національний, 21:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: Позиватись до соціологічних служб, які поширюють недостовірну інформацію про рейтинги партії планує політична сила “Україна-Вперед!”. Її лідер Наталя Королевська заявляє: згідно з опитуванням, проведеним на замовлення партії, рейтинг “України-Вперед!” – 6-7%, а це гарантує безперешкодний прохід у парламент цієї політсили. А різні маніпуляції з рейтингами, на думку Королевської, слід вважати брудними технологіями.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії “Україна – Вперед!”: “То, что сейчас происходит, – это чистые политические технологии. Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, цифры эти рисуют в Администрации Президента и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие и тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политсил, которые сегодня честно конкурируют”».

СТБ, 22:00, 09.10.2012

РЕПОРТАЖ: “Україна – вперед!” готує судові позови за публікацію невірогідних соціологічних опитувань. Про це в Донецьку заявила лідерка партії Наталя Королевська.

СИНХРОН: Наталя Королевська, лідерка партії “Україна – Вперед!”: “Реально социологию никто не проводит. Рисуют цифры, и потом в массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие, и тем самым подрывают авторитет как науки социология, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют”».

ТРК «Україна», 19:00, 09.10.2012

СТУДИЯ: С недобросовестными социологами будет судиться партия “Украина – Вперед!”. Они, как уверяет ее лидер Наталья Королевская, публикуют недостоверные данные о рейтинге политсилы, манипулируя, таким образом, мнением избирателей. По собственным подсчетам партийцев, он проходной и составляет 6-7%.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии “Украина – Вперед!”: “Будем обращаться и в суд на те социологические службы, которые, в принципе, мы знаем, не проводят никакие исследования, а просто, как я уже сказала, рисуют рейтинги”».

11 жовтня (четвер):

Перший національний, 21:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: “Україна – Вперед!” вимагає від соціологів спростувати інформацію про рейтинги своєї партії у судовому порядку. А також наполягатиме заборонити Фонду “Демократичні ініціативи” та КМІСу оприлюднювати будь-які дані про рейтинги партії. Позов розглядає Господарський суд столиці. Позивачі вважають недостовірними рейтинги цих соціологічних центрів. І сумніваються, що оприлюднені соціологічні дослідження взагалі проводилися.

СИНХРОН: Олександра Павленко, юрист, представник інтересів партії “Україна – Вперед!”: “Окрім того, нами було подано клопотання про витребування анкет, які, ми сподіваємось, існують у цих організаціях, ми хотіли б подивитись на ці анкети і спонукати суд до аналітики цих анкет. Подивитись, які методики соціологічного дослідження були використані, і чи дійсно ці анкети є достовірними”».

СТБ, 22:00, 11.10.2012

РЕПОРТАЖ: А представники партії “Україна – вперед!”взагалі подали до суду на ряд соціологічних служб. Вважають, що ті занизили їхні рейтинги.

СИНХРОН: Олександра Павленко, правниця партії “Україна – Вперед!”: “Оскільки у нас є багато підстав вважати, що дані, які були оприлюднені цими організаціями, є не тільки недостовірними, але й не відповідають дійсності сам факт проведення дійсно реального дослідження. Тому ми би хотіли подивитися, відповідно, на ці анкети опитування».

ICTV, 18:45, 11.10.2012

СТУДІЯ: Партія “Україна – Вперед!” судитиметься з недобросовісними соціологами. Про це її лідер Наталія Королевська заявила на прес-конференції в Донецьку. Вона вимагає спростування інформації щодо рейтингу партії. Адже категорично не згодна з результатами опитувань, за якими “Україна – Вперед!” не потрапляє до нового парламенту. Наталія Королевська наголошує: сумнів викликає і результат, і професійність дослідження. Позов “України – Вперед!” – нематеріальний. Його подали лише заради спростування недостовірних даних.

СИНХРОН: Наталія Королевська, лідер партії “Україна – Вперед!”: “Реальную социологию никто не проводит. Рисуют цифры. В массовых тиражах подают людям, чтобы окончательно людей запутать, вызвать недоверие. И тем самым подрывают авторитет как науки социологии, так и политических сил, которые сегодня честно конкурируют”».

ТРК «Україна», 19:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Партия “Украина – Вперед!” уже начала судиться с двумя социологическими службами. От них требуют опровергнуть информацию о своем рейтинге. В политсиле уверяют: эти данные недостоверны, и хотят просмотреть опросные листы.

СИНХРОН: Александра Павленко, юрист, представитель партии “Украина – Вперед!”: “Ми хотіли би подивитися на ці анкети, спонукати суд до аналітики цих анкет, подивитися, які методики соціологічного дослідження були використані”».

«Інтер», 20:00, 11.10.2012

СТУДИЯ: Лидер партии “Украина – Вперед!” Наталия Королевская намерена судиться с социологами. Речь идет о публикации рейтингов политических сил, обнародованных буквально на днях. По данным совместных исследований Киевского международного института социологии и фонда “Демократические инициативы”, партия “Украина – Вперед!” не преодолевает проходной барьер в парламент, а это, напомню, пять процентов. Политсиле Королевской эти социологи не дали и трех процентов, с чем сама политик категорически не согласна.

РЕПОРТАЖ: Автор: Кирилл Евсеев. В канцелярии Хозяйственного суда Киева ажиотаж. Такогоколичества камер тут еще не видели. Беспрецедентный случайв украинской истории – партия, в данном случае “Украина – Вперед!”, подает в суд на социологов – в данном случае на Фонд “Демократические инициативы” и Киевский международный институт социологии. Лидер партии Наталья Королевская объясняет: считает, их рейтинги сфабрикованы.

СИНХРОН: Наталья Королевская, лидер партии “Украина – Вперед!”: “Мы имеем информацию о том, что данные социологические службы исследования не проводили. И просто сфальсифицировали результаты исследований. Пусть эти социологические службы пойдут в суд и докажут нам, как они проводили эту социологию, где они видели респондентов, у кого они делали этот опрос”.

РЕПОРТАЖ: Королевская уверена – так черные политтехнологи пытаются перед выборами повлиять на симпатии избирателей. И просит Фемиду запретить компаниям публиковать данные о партии до решения суда. По ее словам, “Украина – Вперед” имеет поддержку 6-7 процентов. Об этом говорят рейтинги других социсследований. А по данным КМИС, у партии лишь 2,1%. Социологи говорят – обращение в суд молодой партии для них было неожиданным. И готовы предоставить всю информацию об исследовании.

СИНХРОН: Владимир Паниотто, генеральный директор Киевского международного института социологии: “Проверить это довольно просто. Потому что есть все анкеты, есть дневники интервьюеров. По анкетам можно посмотреть, заполнены ли они одним почерком, разными. Можно связаться с интервьюерами”.

РЕПОРТАЖ: Неожиданным поведение Королевской назвали и политологи. Говорят, в партии опасаются, что даже преданные избиратели, услышав о низких рейтингах партии, могут отказаться голосовать за нее.

СИНХРОН: Сергей Таран, политилог, директор Международного института демократии: “Они похожи на людей, которые, упав на асфальт, начинают подавать на Ньютона, который придумал закон Всемирного тяготения. Это абсолютно бесперспективное дело”.

РЕПОРТАЖ: Ошибались ли социологи, на которых подали в суд, станет известно чуть более чем через две недели, на выборах».

Лєра Лауда

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *