Як влада маніпулює міжнародними спостерігачами за виборами

За допомогою Держтелерадіо й телеканалів.

10 жовтня спостерігачі центральноєвропейської та американської груп політичного моніторингу дали в Києві прес-конференцію, під час якої поділилися своїми зауваженнями щодо ходу виборчої кампанії. Ми дослідили, як цю подію висвітлили телеканали.

Сюжети про захід з’явилися у вечірніх випусках новин на «Інтері», «Україні», СТБ та Новому каналі. При цьому в матеріалах усіх телеканалів було порушено стандарт повноти інформації: не наведено належних бекґраундів про місії, спостерігачі від яких брали участь у прес-конференції – не сказано, кого вони, зокрема, представляють, якою є історія їхньої діяльності з точки зору політичної незаангажованості (йдеться про Центральноєвропейську групу політичного моніторингу та Американський незалежний центр політичного моніторингу).

Експерти «Телекритики» отримали аудіозапис вказаної прес-конференції, за результатами якої телеканали й робили сюжети. Прослухавши запис, ми з’ясували, яку важливу інформацію в матеріалах журналісти проґавили або замовчали.

По-перше, тільки Новий канал указав, що ці спостерігачі перебувають в Україні лише три дні і, як зазначила Лідія Лоусон, «за цей час мали можливість погуляти по місту, подивитися ТБ та поспілкуватися з людьми». Тобто всі висновки спостерігачів базуються на їхніх особистих враженнях за ці три дні. Проте у глядачів «Інтера», «України» та СТБ мало скластися враження, ніби спостерігачі працюють в Україні вже достатньо тривалий час і, відповідно, можуть давати серйозні та ґрунтовні оцінки ситуації.

СТБ: «…Представники двох з них сьогодні заявили: проінспектували передвиборний перебіг у столиці. Порушень законодавства не помітили».

ТРК «Україна»: «По их [спостерігачів – Ред.] мнению, украинская избирательная кампания в целом проходит спокойно, и грубых нарушений они пока не заметили».

«Інтер»: «Международные наблюдатели пока не видят грубых нарушений в ходе избирательной кампании в Украине. Такое предварительное мнение озвучили сегодня американские эксперты. Они проводят свой мониторинг с конца сентября» (чомусь журналіст зазначає, що спостерігачі перебувають в Україні вже більш ніж тиждень, тоді як насправді – лише три дні).

По-друге, журналісти «забули» сказати, на дані якого саме моніторингу телеконтенту посилалася під час прес-конференції Лідія Лоусон, президент Американського незалежного центру політичного моніторингу. А згадувала вона про моніторинг Держкомтелерадіо, відповідно до якого опозиція представлена в ефірах телеканалів у півтора рази більше, ніж провладні сили. Важливо те, що дані цього дослідження, здійсненого держустановою, прямо суперечать результатам моніторингів незалежних організацій – Академії української преси, асоціації «Спільний простір» і комітету «Рівність можливостей», які проводилися як до початку виборів, так і з часу їх офіційного старту 30 липня. Втім, автори сюжетів про цей «нюанс» не вважають за потрібне згадати.

Ба більше: внаслідок саме такої «забудькуватості» телеканалів у глядача складалося враження, що пані Лоусон спирається нібито на дослідження Американського незалежного центру політичного моніторингу, який вона представляє. Приміром, «Інтер» наводить такий її синхрон:

«С 25 по 30 сентября оппозиция была представлена в средствах массовой информации в 1,5 раза больше, чем провластные силы. Для нас это характеристика прозрачности процесса – это демонстрирует то, что СМИ хорошо выполняют свою работу».

Цікаво й те, що міжнародні спостерігачі посилаються саме на результати моніторингу Держкомтелерадіо. Як уже писала «Телекритика», є підстави припускати, що Міністерство закордонних справ України поширило по всіх посольствах та зарубіжних моніторингових місіях результати саме цього моніторингу (до методології та результатів якого медіаексперти мають чимало зауважень). Тож тепер бачимо результати цієї спланованої владою кампанії в дії.

Ключовою тезою сюжетів усіх телеканалів стала інформація про те, що порушень не зафіксовано, а виборча кампанія проходить демократично. При цьому ніхто, бодай побіжно, не повідомляє про ті численні порушення, які, приміром, фіксують українські громадські організації чи ініціативи («Опора», «Відсіч», «Майдан») або моніторингові місії канадців, ОБСЄ, НДІ. Щоправда, учасників прес-конференції таки запитували, чому їхні висновки не збігаються з висновками інших організацій та чи знають вони про випадки порушення виборчого законодавства, приміром, підкуп виборців. Проте глядачі телеканалів не почули ані цих запитань, ані відповіді Арчила Ебралидзе, голови представництва Центральноєвропейської групи політичного моніторингу, який сказав, що з результатами інших місій він просто не ознайомлений, а «люди всі різні і кожен може мати свою думку».

Таким чином, телеканали, вустами спостерігачів, які перебувають в Україні лише три дні й іще не встигли детально вивчити ситуацію, змальовують передвиборчу картину цілком безпроблемною.

Нагадуємо, що на тижні 1-6 жовтня “Телекритика” теж зафіксувала маніпуляції з оцінками міжнародних спостерігачів за виборами. Читайте про це тут.

Наводимо повні розшифровки текстів сюжетів телеканалів.

«Інтер», 20:00, 10.10.2012

«СТУДИЯ: Международные наблюдатели пока не видят грубых нарушений в ходе избирательной кампании в Украине. Такое предварительное мнение озвучили сегодня американские эксперты. Они проводят свой мониторинг с конца сентября. Нет у наблюдателей и особых претензий к работе Центризбиркома. Надеются, что выборы будут прозрачными и демократичными. Эксперты из Соединённых Штатов также следят за тем, как украинские массмедиа подают сообщения об участниках избирательного процесса.

СИНХРОН: Лидия Лоусон, президент Американского независимого центра политического мониторинга: “С 25 по 30 сентября оппозиция была представлена в средствах массовой информации в 1,5 раза больше, чем провластные силы. Для нас это характеристика прозрачности процесса – это демонстрирует то, что СМИ хорошо выполняют свою работу”».

СТБ, 22:00, 10.10.2012

«СТУДІЯ: На Україну суне навала. Вибори пильнуватимуть майже тисяча міжнародних спостерігачів від 9 іноземних держав і 20 міжнародних організацій. Представники двох з них сьогодні заявили: проінспектували передвиборний перебіг у столиці. Порушень законодавства не помітили. Однією з гарантій прозорих виборів експерти назвали якраз реєстрацію великої кількості міжнародних спостерігачів.

СИНХРОН: Арчил Ебралідзе, голова представництва Центральноєвропейської групи політичного моніторингу в Англії: “Ми ділимось з вами першими враженнями. Люди в Україні спокійні, вони не заполітизовані. Ми не спостерігаємо якогось неспокою чи якоїсь агресивної агітації. Я сподіваюсь, що вибори будуть демократичними та спокійними».

Новий канал, 19:00, 10.10.2012

«СТУДІЯ: Українські вибори схожі на демократичні. Таке враження склалось у спостерігачів двох міжнародних організацій – англійської та американської. Спостерігають вони за виборчими перегонами три дні. Кажуть, опозицію можна побачити на телебаченні і білбордах. ЦВК працює справно, камери на дільницях установлять. Закликали всі політичні сили визнати результати виборів, якими б вони не були.

СИНХРОН: Арчил Ебралидзе, центральноєвропейська група політичного моніторингу: Нинішню ситуацію ми можемо назвати, я маю на увазі все загалом, медіа і все решта, ми можемо назвати найбільш демократичною з того, що ми бачили. У вас набагато вільніші вибори, ніж там, де ми працювали до цього – у Грузії, Росії, я вже не кажу про Зімбабве».

ТРК «Україна», 19:00, 10.10.2012

«СТУДИЯ: Довольны появлением видеоконтроля на участках и международные наблюдатели из центрально-европейской и американской групп политического мониторинга. По их мнению, украинская избирательная кампания в целом проходит спокойно, и грубых нарушений они пока не заметили.

СИНХРОН: Арчил Эбралидзе, глава представительства центральноевропейской группы политического мониторинга: “На Центризбирком осуществляется определенное давление как провластными, так и оппозиционными силами. Но он с обязанностями справляется. Что касается СМИ и наружной рекламы, то ни одному из политических лагерей здесь не отдается предпочтение”».

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *