Бруду і джинси стало більше, достовірної інформації – менше

За місяць до дня голосування політична лояльність українських таблоїдів стає виразнішою. А методи демонстрації цієї лояльності дедалі відвертішими та бруднішими. Огляд друкованих ЗМІ за 1–10 жовтня 2012 р.

Хоча преса, порівняно з телебаченням, відіграє невелику роль у мобілізації та маніпулюванні виборцями, основні політичні сили та амбітні мажоритарники спрямовують чимало коштів на забезпечення своєї присутності на шпальтах друкованих видань.

Швидше за все це пояснюється стереотипом сприйняття друкованого слова і всього, що ним «сказано», як доконаного факту. До того ж, для аудиторії віком за сорок, яка призвичаїлася до вільного друкованого слова за часів перебудови, читанням газет (за винятком видань бульварного типу) залишається ознакою активної участі у суспільному процесі та важливою складовою самооцінки як поінформованої, інтелігентної людини. Для ще старшого покоління газети залишаються джерелом важливої та правдивої інформації. Усі ці стереотипи лише посилюються внаслідок розважально-скандального контенту телебачення.

Навіть агресивна лексика чи сумнівного характеру логічні ланцюжки виглядатимуть достовірніше у газеті, яку людина звикла читати, ніж у черговому ток-шоу, коли вони сприймаються не як частина дійсності, а як елемент того ж шоу. Навіть сам факт купівлі газети чи журналу засвідчує свідомий вибір, зацікавленість та певний ступінь довіри читача до інформації, яку він очікує отримати. Саме тому шанси на проштовхування маніпулятивного матеріалу чи джинси у пресі (звісно, за умови професійного виконання та систематичного повторення) серед певних категорій населення будуть вищими, ніж їх поширення на телебаченні.

Напевно, такий розрахунок може критися у стратегії висвітлення виборчої кампанії такими виданнями як«Сегодня» та «Україна молода». Маніпулятивні методи «Сегодня» чітко простежуються у системному інформуванні читачів про перипетії перебування екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в ув’язненні.

Зокрема, 1 та 2 жовтня з’явилися нові публікації («Юлю на шпильках вернут в колонию?» та «Тимошенко заявила, что ее выписали» відповідно), що мають на меті утвердити сумніви в реальності захворювання Тимошенко та дезавуювати перше відеозвернення лідерки БЮТ до виборців з-за ґрат.

«Сегодня», 02.10.2012, «Юлю на шпильках вернут в колонию?»

«Бунт в больнице

Тимошенко устроила дебош. Врачи: с больной спиной так не делают

Юлию Тимошенко в ближайшее время могут вернуть в колонию: Госпенитенциарная служба заявила, что поставит вопрос о ее выписке из больницы в Харькове

Заявление тюремщиков связано в первую очередь с тем, что Тимошенко в пятницу устроила дебош: сначала улеглась в коридоре больницы и отказалась заходить в палату, а после барабанила по дверям палаты туфлями и кулаками, требуя пустить к ней Турчинова, Яценюка и Немырю. Видео с этим дебошем тюремщики выложили в Сеть.

ДВА ВИДЕО. На видео Юлия Владимировна стоит, опираясь на ходунки, и стучит в дверь кулаком, громко призывая пустить к ней гостей, а потом садится, снимает с одной ноги туфельку на шпильке и колотит каблуком в дверь. Выглядит она очень ухожено: волосы уложены в косу, сверху аккуратно стянуты красивым обручем, а на лице легкий макияж. Каблуки, в которых экс-премьер ходит по больнице, около 12 см. Говорит она сначала на русском, но, поняв, что ее снимают, переходит на украинский. Сотрудник ГПС объясняет ей, что за дверью никого нет (по словам тюремщиков, на тот момент лидеры “Батькивщины” уехали из больницы), и просит вернуться в палату, заверяя, что вопрос о свидании решается. “Давайте запускайте людей, которые пришли ко мне на краткосрочное свидание. Я никому не дам покоя”, – не слушает мужчину Тимошенко и продолжает колотить в дверь.

Кстати, врачи, которые посмотрели видео, сомневаются в болезни Тимошенко. “Если у женщины больной позвоночник и она носит шпильки, особенно высокие, то это очень серьезная нагрузка на позвонки: после такого по вечерам, скорее всего, будут жуткие боли в спине, это вообще травмоопасно, – говорит врач-терапевт Алиса Владимирова. – Резкие движения также противопоказаны”. Кстати, второй аргумент “за” перевод Тимошенко в колонию, как отмечает тюремная служба, это то, что у нее явно улучшились двигательные функции.

Одновременно с этим роликом на сайте “Батькивщины” появилось другое видео, на котором экс-премьер призывает украинцев свергнуть на выборах власть, жалуется на психологическое и физическое давление и “ежедневный ад в больнице”. По словам ее адвоката Сергея Власенко, видео было снято на его мобильник в помещении, где съемка не запрещена. Кстати, после пятничного скандала тюремщики таки разрешили экс-премьеру встретиться с лидерами оппозиции, но встречу ограничили до 1,5 часа. Приехать к Юле соратники планируют во вторник.

РЕШАТ ВРАЧИ. Чтобы перевести экс-премьера к колонию, тюремщики обратятся к членам медкомиссии с просьбой предоставить обоснование о целесообразности дальнейшего содержания Юли в больнице. Напомним, 18 сентября Минздрав после консультации с немецкими медиками продлил Тимошенко лечение еще на месяц. На этой неделе министерство ожидает прибытия немецких врачей, с которыми обсудят дальнейшее лечение экс-премьера. Им расскажут о поведении Тимошенко, ее отказе следовать рекомендациям. “Как известно, пациентка уже почти полгода пребывает в стационаре. Медики прекрасно понимают, что несколько сот сеансов реабилитационных процедур – это не совсем нормально”, – заявляет замминистра здравоохранения Александр Толстанов. В “Батькивщине” возможный перевод называют местью за видеообращение к народу.

“ВИДЕО МОЖЕТ ОТНЯТЬ ГОЛОСА”

Обнародованное тюремщиками видео дает основания для перевода экс-премьера в колонию, считает политолог Михаил Погребинский: “Это видео снято, чтобы оправдать перевод в колонию: видно, что человек в нормальной форме. Переводить надо или сейчас, или уже после выборов: слишком большое внимание к Тимошенко это вызовет”. По его мнению, после того, как тюремщики выложили видео для всех, Тимошенко может пожалеть о том, что сделала: “Это не добавит ее партии голосов”.

Александра Захарова».

Статтю-повідомлення про події в харківській лікарні зроблено за класичною схемою перекручування та вилучення інформації з контексту. Проте зрозуміти це можна лише після порівняння статті та офіційного повідомлення Державної пенітенціарної служби:

«Державна пенітенціарна служба України офіційно заявляє про те, що 28 вересня засуджена Ю. Тимошенко , яка вже 5 місяців проходить реабілітаційний курс в умовах стаціонару ЦКЛ №5, порушуючи режим, громадський порядок, ігноруючи прохання медичних працівників про не порушення спокою у медичній установі, ігноруючи будь-які зауваження та прохання співробітників Качанівської колонії, намагалася пошкодити двері у відділені лікарні своїми підборами.

Усупереч законним вимогам пенітенціарної служби, ув’язнення влаштовувала провокації, погрожувала не покидати коридорного приміщення відділення, погрожувала «не давати нікому спокою», відмовлялася повернутися до своєї палати.

Уточнюємо, що все це відбувалось тоді, коли однопартійці ув’язненої вже покинули територію ЦКЛ.

Про неправомірну поведінку засудженої, а також про незаконну поведінку її адвоката, який зловживаючи своїм правом на недоторканність, провів відео зйомку телефоном, черговими співробітниками пенітенціарної служби складені відповідні рапорти.

Крім того, констатуємо, інспектори пенітенціарної служби були вимушені вдатися до відео фіксації усього того, що відбувалося вчора у відділенні лікарні ЦКБ.

Відео фіксація пенітенціарної служби проводилась у рамках закону та з метою недопущення чергового обмовлення засудженою Ю. Тимошенко співробітників колонії.

Вкотре наголошуємо, що відмова керівництва ДПтС України у надані дозволу на проведення партійної наради у палаті засудженої є законною».

Отже, у двох повідомленнях є явні протиріччя: виглядає так, ніби газета «Сегодня» і ДПтС переслідували різні цілі, повідомляючи про інцидент. Для тюремників важливо було зафіксувати «неправомірну поведінку засудженої», яка «влаштувала провокації» «тоді, коли однопартійці ув’язненої вже покинули територію ЦКЛ». Тобто, виправдатися за обмеження права Тимошенко на побачення.

Натомість «Сегодня» повідомляє про те, що «после пятничного скандала тюремщики таки разрешили экс-премьеру встретиться с лидерами оппозиции, но встречу ограничили до 1,5 часа».Ба більше, газета цитує відео ДптС: «Сотрудник ГПС объясняет ей, что за дверью никого нет (по словам тюремщиков, на тот момент лидеры “Батькивщины” уехали из больницы), и просит вернуться в палату, заверяя, что вопрос о свидании решается».

І головною метою «Сегодня» є зміщення послідовності подій у часі. Головною подією для читачів газети має стати поява відео про «дебош», адже «одновременно с этим роликом на сайте “Батькивщины” появилось другое видео, на котором экс-премьер призывает украинцев свергнуть на выборах власть, жалуется на психологическое и физическое давление и “ежедневный ад в больнице“».

Проте хронологічний аналіз повідомлень на сайтах новин свідчить про інше: спочатку в суботу, 29 вересня, з’явилося відеозвернення Тимошенко, а вже ввечері – реакція й відео ДПтС.

Таким чином, «Сегодня» вдається до приниження Тимошенко та свідомого заниження важливості повідомлення від неї особисто шляхом акцентування уваги на «дебоші». Це досягається за допомогою низки небезперечних тверджень, вкладених у вуста «авторитетів» – лікарів, політолога Погребінського та фальшивої констатації факту про її гарний зовнішній вигляд (суб’єктивне враження), точний розмір каблуків (як це можна оцінити з відео – незрозуміло) та перехід із російської на українську. При цьому не ставляться під сумнів того факту й мотиви працівників ДПтС, які мають можливість фіксувати кожен крок Тимошенко на камеру.

1. Посилання на авторитет лікаря, який не оглядав пацієнта особисто:

«Кстати, врачи, которые посмотрели видео, сомневаются в болезни Тимошенко. “Если у женщины больной позвоночник и она носит шпильки, особенно высокие, то это очень серьезная нагрузка на позвонки: после такого по вечерам, скорее всего, будут жуткие боли в спине, это вообще травмоопасно, – говорит врач-терапевт Алиса Владимирова. – Резкие движения также противопоказаны”».

2. Констатація «фактів» журналістом:

«Выглядит она очень ухожено: волосы уложены в косу, сверху аккуратно стянуты красивым обручем, а на лице легкий макияж. Каблуки, в которых экс-премьер ходит по больнице, около 12 см. Говорит она сначала на русском, но, поняв, что ее снимают, переходит на украинский».

Наступного дня, 2 жовтня, повідомлення про можливе переведення Тимошенко у в’язницю після інциденту в лікарні вводять у додатковий контекст повідомленням про схожі «проблеми» зі здоров’ям у Луценка. На противагу заяві прес-служби «Народної самооборони», використовується посилання на анонімних «в’язнів Менської колонії», які не підтвердили цієї інформації, але розповіли, що Луценко був покараний «за то, что лежал на кровати в неустановленное время». Після цього важко позбутися враження, що повідомлення з посиланням на «джерело в лікарні», де перебуває Тимошенко (яке стверджувало, що для Тимошенко, коли вона лежала на холодній підлозі, лікарі носили грілки та обігрівач) використовується для того, щоб видати бажане за дійсне, а саме – посіяти сумніви в реальності хвороби Тимошенко.

«Сегодня», 02.10.2012, «Тимошенко заявила, что ее выписали»

«Юлия Тимошенко написала очередное обращение из харьковской больницы, где она отбывает наказание и лечит спину. Экс-премьер уверяет, что власть мстит ей за ее недавний протест – напомним, Юля била кулаками и туфлями на шпильках в закрытые двери, требуя пустить к ней лидеров оппозиции. А теперь жалуется, что ей вручили справку о прекращении лечения и выписке из больницы. Кроме того, как говорится в обращении, которое на волю передал адвокат Тимошенко Александр Плахотнюк, в ее палате установили дополнительные решетки: “Вокруг меня сваривают новую клетку, дополнительные решетки, забирают необходимые предметы пользования, закрыли наключ туалетную комнату и поставили вокруг меня тройное количество охраны”.В Госпенитенциарной службе подтвердили, что поставили решетку, но только на дверь отделения, где сейчас проходит курс реабилитации Тимошенко: “Двери были обустроены дополнительной зашитой – укреплены металлической решеткой в целях обеспечения надежной охраны осужденных женщин в этом медучреждении”. В то же время тюремщики настаивают, что не запирали дверь туалета в палате экс-премьера, как и не выдавали ей никаких выписок из больницы: “У нас нет таких документов, и мы не уполномочены принимать соответствующие решения”.

Также в своем заявлении Тимошенко отметила, что два дня лежала под дверью своей палаты, протестуя против недопуска к ней соратников. По словам ее адвоката, после лежания на цементе все результаты 5-месячного лечения Юли свелись на нет. В то же время в интернете появилось фото лежащей на полу Тимошенко, на котором видно, что она была укрыта одеялами. А некий источник в больницена которого ссылается сайт УНН, уверяет, что врачи носили ей также грелки и обогреватель.

Александра Захарова».

«Сегодня», 02.10.2012, «Луценко продуло на нарах»

«Осужденный экс-глава МВД Юрий Луценко просквозил шею в Менской колонии на Черниговщине, где он отбывает наказание, и три дня пролежал в медчасти. Об этом “Сегодня” сообщила спикер “Народной самообороны” Лариса Сарган. “У него были очень сильные головные боли, это все добавилось к болезни желудка и поджелудочной железы, – уточнила Сарган. – Он пролежал в четверг, пятницу и субботу, даже не звонил жене. Сейчас чувствует себя более-менее лучше, во вторник к нему на свидание едет жена”. Заключенные Менской колонии однозначно нам не смогли ни подтвердить, ни опровергнуть, был ли Луценко в медчасти, но рассказали о том, что экс-министр схлопотал перед выходными еще одно взыскание. “За то, что лежал на кровати в неустановленное время”. Тюремщики же категорически опровергают то, что Луценко угодил в медчасть. “За медпомощью в последние дни Луценко вообще не обращался”, – сказала нам спикер черниговских пенитенциариев Ксения Исаенко.

Игорь Серов».

Окрім прямих атак проти Тимошенко, у жовтні «Сегодня» вдалася до непрямих нападів на її оточення. Зокрема, 5 жовтня у статті «Грандиозный скандал разворачивается в Житомире» повідомляється про те, що «местное телевидение показало интервью известного в регионе общественного деятеляЮрия Бобра, который обвинил народного депутата Павла Жебривского в организации преступной группы, собиравшей компромат на премьера Юлию Тимошенко по заказу… тогдашнего министра внутренних дел Юрия Луценко».

При цьому жодного повідомлення про час виходу в ефір цього інтерв’ю немає. Єдиним посиланням є назва інтернет-ресурсу «Журнал Житомира», який повідомляє про те, що Бобер 10 років тому був у тісних стосунках із Тимошенко. При перевірці виявляється, що це повідомлення з’явилося ще наприкінці серпня.

Та цікавіше, що «Журнал Житомира» не «повідомляє», а цитує самого Юрія Бобра про його «близькі відносини» з Тимошенко. Бобер хизується тим, що дав більш детальну інформацію німецькому журналісту Франку Шуману, який «написал книгу о неизвестной жизни Юлии Тимошенко “Мошенница. Дело Тимошенко“».

Слова Бобра подаються «Сегодня» як сенсація, незважаючи на те, що сама газета ще 25 вересня в матеріалі «Запад увидит другую Тимошенко» публікує інтерв’ю того самого Шумана, де він згадує і про Бобра без цитування прізвища як загадкового «близького друга Тимошенко».

«Сегодня», 25.09.2012:

«- В некоторых интервью в ваш адрес звучала критика о том, что вы не пообщались с самой Тимошенко, так что вас тоже можно обвинить в одностороннем изложении событий.

– В немецких газетах каждый день публикуют слова Юлии Тимошенко или ее дочери. Поэтому мне необязательно встречаться с ними, чтобы услышать то же самое. Для меня намного интереснее мнения тех, кто с ней связан, то есть тех людей, у которых нет доступа к прессе, как у людей из лагеря Тимошенко. Мне было интересно пообщаться с теми, кто хотел вылечить Тимошенко, а не с теми, кто делал из ее болезни международную политику. Интересно было пообщаться и с бывшим близким другом Тимошенко, которого чуть не лишили жизни из-за фотоальбома и его воспоминаний».

6 жовтня – чергова порція «викриттів». Цього разу мішенню став радник Тимошенко з міжнародних питань Григорій Немиря. З посиланням на сайт Versii.com (відомий як джерело зливу різноманітного «копромату») «Сегодня» цитує «відомого радянського дисидента Степана Хмару». Хмара зараховує Немирю до числа політиків-лицемірів, які змінюють погляди залежно від політичної кон’юнктури. Підставою для цього є ніби оприлюднення в пресі «информации о советской диссертации заместителя председателя БЮТ Григория Немыри».

Проте окрім назви, в якій фігурує критика «буржуазных фальсификаторов», жодних фактів, що свідчили б на користь щирої відданості Немирі комуністичній ідеології, не наводиться. Опускається й той факт, що більшість дисидентів також починали як щирі комуністи, які прагнули відновити справедливість, порушену партійною номенклатурою.

В цій ситуації теж не обійшлося без інтриги. Справа в тому, що першоджерелом публікації в «Сегодня» виявилася стаття в «Україні молодій» – «Два обличчя Григорія Немирі» (03.10.2012). Витяги з цієї статті без коректного посилання на першоджерело цього ж дня були поширені інтернет-ресурсами, лояльними до Партії регіонів («Ура-Інформ», «Форум»), які посилалися на «Версии».

Отже, міжусобиці в опозиційному таборі були вдало використані провладними ЗМІ для дискредитації й Немирі, і Хмари. Адже важливі навіть не взаємні звинувачення та гучні викриття, а те, що виголошуються вони тими, кого важко запідозрити в симпатіях до влади. Здається, Ленін називав подібну технологію використанням «корисних ідіотів».

8 жовтня журналіст «Сегодня» у статті «Турчинов выдает желаемое за действительное» використовує заяву Олександра Турчинова про поширення недостовірних соціологічних опитувань як свідчення невпевненості в перемозі на виборах.

Таким чином, на шпальтах «Сегодня» Об’єднана опозиція постає фан-клубом ув’язненої істерички, яка цинічно розігрує роль «жертви» і покладається на лицемірів та брехунів.

На цьому тлі Партія регіонів позиціонується винятково в позитивному світлі. Так, 1 жовтня в матеріалі «Добавят на пенсии и зарплаты» газета нагадує про чергове зростання виплат на догляд за дітьми та пенсій, а також про продовження зростання соцвиплат у 2013 році. 9 жовтня «Сегодня» запевняє своїх читачів, що ціни на пальне не зростатимуть, а ціни на овочі фрукти впадуть на 10-12%, а вартість круп і цукру залишиться незмінною до кінця року.

Якщо в повідомленнях про опозиціонерів використовуються анонімні джерела та підтасування фактів, то тексти, що мають створити в читачів позитивне ставлення до влади, присвячені в основному діяльності урядовців – членів Партії регіонів. Зокрема, на початку жовтня вдвічі зросла інтенсивність промотекстів Сергія Тігіпка: так, протягом 1-10 жовтня Тігіпко рекламував досягнення і плани партії в чотирьох статтях («Сергей Тигипко: “С 2014 года большинство административных услуг можно будет получить по интернету“» (01.10.2012), «Сергей Тигипко: “нужно развивать высокотехнологичное производство”» (02.10.2012), «Сергей Тигипко: “новый закон о рынках защитит торговцев от произвола собственников”» (05.10.2012), «Сергей Тигипко: “правительство подготовит мощную программу развития туризма”» (09.10.2012)). Така ж кількість матеріалів Тігіпка вийшла в «Сегодня» протягом 10-30 вересня.

Окремо газета повідомляла:

  • Ø про успіхи уряду в реалізації «соціальної ініціативи» президента Януковича щодо зниження цін на ліки: «Средневзвешенная стоимость упаковки лекарственных средств, которые входят в Национальный перечень, в течение 3-месячного периода с момента подписания Меморандума понимания между Кабинетом министров Украины и субъектами хозяйственной деятельности, которые осуществляют производство, оптовую и розничную торговлю лекарственными средствами, снизилась на 17%, то иностранной– лишь на 1%,– об этом сообщил председатель Государственной службы лекарственных средств Украины Алексей Соловьев» (03.10.2012);
  • Ø заборону на продаж землі іноземцям (04.10.2012);
  • Ø спрощення податкового адміністрування для середнього і малого бізнесу: «Кабмин внес законопроект об облегчении работы и правил отчетности для малого и среднего бизнеса. Если Рада оперативно его рассмотрит, бизнесу станет проще уже с 1ноября» (05.10.2012);
  • Ø перспективу закупівлі дешевшого європейського газу та збереження сталих цін для населення: «Что радует- так это что цены на газ для населения не повысятся. Во всяком случае, сейчас, когда на носу и выборы, и отопительный сезон. Повышение тарифов, напомним,- требование МВФ, без которого мы не сможем претендовать на получение от него кредита. “У нас стоит вопрос о приведении тарифов к себестоимости и к экономически обоснованному уровню. Безусловно, задача правительства- сделать это таким образом, при котором население не должно пострадать”,- заявил Хорошковский» (06.10.2012);

Важливою темою на початку жовтня залишалося оприлюднення даних соціологічних опитувань. Головний напрям публікацій – констатація «передбачуваної» перемоги Партії регіонів та акцентування на змаганні між «Батьківщиною» та УДАРом.

Навіть статтю про тих, хто ще не визначився зі своїм вибором («Каждый пятый не знает за кого голосовать», 05.10.2012), «Сегодня» за допомогою цитування лояльних до Банкової політологів Володимира Фесенка та Михайла Погребінського використала для ствердження перемоги регіоналів. Для цієї ж мети 10 жовтня «Сегодня» познайомила своїх читачів зі ставками на політиків на напівлегальних тоталізаторах:

«Принцип политического тотализатора такой же, как и спортивного. Контора выставляет на ту или иную партию коэффициент, на которую умножится в случае ее победы поставленная вами сумма. Естественно, чем этот коэффициент меньше, тем больше шансов, по мнению аналитиков конторы, у этой партии на победу. На одном из сайтов, который мы разыскали в интернете, например, на победу ПР коэффициент составляет 1,3, а на “Батькивщину” – 3,2».

Окрім офіційної пропаганди, джинсу в «Сегодня» замовляли комуністи (три статті з критикою земельної реформи, просування меседжа щодо необхідності інтеграції в рамках Митного союзу з Росією, про використання брудних політтехнологій проти комуністів на виборах).

На цьому тлі дещо дивно виглядала стаття від 5 жовтня «Вип-база Нацбанка за 60 млн», в якій мальовничо описувалися красива природа та внутрішнє багатство бази відпочинку Національного банку України. Стаття доповнювалася прайс-листом із переліком дорогих італійських меблів. Розповідь про розкішне будівництво НБУ завершувалася без будь-якого зв’язку чи смислового переходу уривком про дачу Ющенка, розташовану неподалік. Такий витончений «наїзд» на очільника НБУ і члена «Сім’ї» Сергія Арбузова з боку видання Ахметова справді може свідчити про таку впевненість у перемозі на виборах, що це дозволяє вже зараз розпочати підкилимову боротьбу за посаду прем’єр-міністра.

Ситуативне послаблення цензури дозволяє таблоїдам заробляти на представниках різних політичних таборів. Хоч домінування тих чи інших визначається, звісно, інтересами власників ЗМІ.

Зразком подібного креативу стала низка публікацій газети «Факти», спрямованих проти одного з кандидатів по мажоритарному округу, який опонує Якову Безбаху – ставленику ФПГ Віктора Пінчука, якому, власне, і належить сама газета. Треба думати, що саме завдяки відомим дружнім стосункам Пінчука з екс-президентом Польщі Александром Кваснєвським, і вдалося залучити останнього до цієї компроматної кампанії. Не впевнені, що колишній польський лідер вирішив так глибоко розібратися з проблемами в одному з дніпропетровських округів, але використати його достатньо нейтральний коментар в інтересах одного з кандидатів газеті, як і телеканалам, що належать Віктору Пінчуку, вдалося:

Александр Квасьневский: «Человек, который делает все против избирательного кодекса, не может принимать участие в политике»

Александр Михайлов, «Факты»

09.10.2012

«Президент Польши (1995-2005 гг.) прокомментировал использование административного ресурса вице-мэром Днепропетровска, который баллотируется в парламент по 24-му округу

Скандалы в 24-м избирательном округе Днепропетровска, связанные с нарушением избирательного законодательства, получили общественный резонанс за пределами не только региона, но и страны. Напомним, на днях СМИ обнародовали диктофонную запись, на которой якобы первый заместитель мэра Днепропетровска, кандидат в народные депутаты от Партии регионов по 24-му округу Анатолий Крупский предлагает работнику завода “Интерпайп НТЗ” стать его техническим кандидатом, чтобы оттянуть голоса у Якова Безбаха – главного оппонента городского чиновника. Сам Анатолий Федорович ситуацию не комментирует. В его избирательном штабе журналистам отвечают, что кандидат ответит на все вопросы после выборов.

Зато президент Польши (1995-2005 гг.) Александр Квасьневский, побывавший на днях в Днепропетровске, не преминул дать свою оценку происходящему. “Согласно всем европейским стандартам – это скандал, – сказал журналистам Александр Квасьневский. – Человек, который так использует свою позицию и делает так все против закона, избирательного кодекса, должен уйти. Он не может в нормальных условиях принимать участие в политике… Это означает обман избирателей, это против всех принципов демократии“.

Александр Квасьневский выразил беспокойство в связи с использованием в Днепропетровске административного ресурса во время избирательной кампании, но надеется на проведение честных и прозрачных выборов в стране, как это обещали Президент Украины и премьер-министр».

Газетну площу «Фактів» також використали у своїх інтересах або мажоритарний кандидат від опозиції Володимир Ар’єв або його опоненти. Принаймні, слабо віриться, що матеріал, який ми наводимо нижче, з’явився виключно з ініціативи редакції. І навіть дещо іронічна тональність рубрики і заголовка – очевидно, ціна компромісу чи спроба легкого маскування – практично не впливає на зміст тексту, стосовно якого можна гадати тільки про те, хто саме міг вважати його таким, що вплине на думку виборців: сам Ар’єв чи його конкуренти.

«Предвыборные маневры

Тимошенко из больницы умудряется агитировать за мажоритарщиков»

Инф. «Фактов», 09.10.2012

«Пребывание бывшего премьер-министра Юлии Тимошенко в больнице не мешает ей активно участвовать в избирательной кампании. Лидер оппозиции пытается использовать любые доступные ей средства и готова агитировать за всех кандидатов от оппозиции.

Подтверждением этому стало письмо к избирателям Киева, в котором она просит поддержать на выборах Владимира Арьева, который баллотируется по одномандатному округу № 218.

“Уважаемые мои киевляне! Вы, вероятно, знаете, откуда я к вам обращаюсь. Сейчас они расправляются с Юрой Луценко, со мной и еще тысячами непокорных режиму людей, а завтра на нашем месте может оказаться каждый, кто не сможет смириться с тем, во что сегодня превращают страну“, – сказано в письме Тимошенко.

Она отметила, что нынешние власти “планируют провести свою управляемую стаю по мажоритарным округам, я вас прошу сломать этот его план”. При этом она призвала проголосовать за Владимира Арьева, который идет на выборы по спискам Объединенной оппозиции.

“Он не раздает продовольственных пакетов, не дарит на время выборов ремонтов дорог и школ, не дарит за бюджетные деньги коррупционных подарков. Вы же знаете, что кандидаты от власти все это счастье прекратят на второй день после выборов, и вы их потом пять лет не увидите… Володя Арьев в Верховной Раде обеспечит устранение мафии от власти и вернет мораль и честь в политику, а для вас справедливую и свободную жизнь. Не делайте эксперименты на этих выборах над собой и своими семьями за пачку гречки. Верю, что шанс на освобождение Украины пока что есть. Ваша Юлия Тимошенко”, – отмечается в письме.

Напомним, Юлия Тимошенко, которую Печерский суд Киева 11 октября 2011 года приговорил к 7 годам тюрьмы, на данный момент проходит лечение в Центральной клинической больнице “Укрзалiзницi” в Харькове.

В начале октября она попала в центр скандала, когда устроила лежачий протест против действий тюремщиков, запретивших ей встретиться с нынешними лидерами Объединенной оппозиции».

Для опозиції нині куди актуальнішою виглядає навіть не боротьба за доступ до очей і вух виборців, як зміст власних меседжів, для просування яких з’явилися певні можливості. Саме в друкованих ЗМІ транслюють лідери опозиції такі «зухвалі» заяви, як про ініціативу відкриття кримінальної справи проти нинішнього президента.

Під питанням залишається переконливість подібних заяв для пересічних прихильників опозиції. Недаремно вони доволі пасивно сприймаються не лише опонентами, а й звичайними виборцями, навченими гірким досвідом не «вестися» на гучні заяви на кшталт «бандитам – тюрми».

Тим часом, «Україна молода» зосередилася на поширенні результатів соцопитувань, які свідчать про зростання рейтингу «Нашої України» та високих шансів потрапляння команди Віктора Ющенка до парламенту.

У статтях «”Солов’їна” подобається не лише дітям» (04.10.2012) та «Ефект «повернення в помаранчеві часи» (5.10.2012) наводяться дані невідомих серед фахівців-соціологів Агенції політичного консалтингу «Перспектива» та Інституту соціологічних і маркетингових досліджень. Неперевірені дані коментуються маловідомими політологами за допомогою таких маніпулятивних прийомів, як констатація факту та безпідставні твердження:

«Україна молода», 5.10.2012

«Політичний експерт, керівник проектно-консалтингової групи Sociodesign Леонард Левицький зазначає: результати дослідження свідчать про підвищення рейтингів правих сил – їхні шанси потрапити до парламенту невпинно зростають. Приміром, від часу останнього дослідження (а воно проводилося у травні) рейтинг Нашої України, за словами соціологів, підвищився майже у півтора рази.

“Зростання підтримки виборцями «Свободи» і «Нашої України» передовсім­ пов’язане з погіршенням бюджетних виплат, бізнес-клімату та згортанням демократичних свобод у країні, – каже Левицький. – Ці явища змушують людей повернутися подумки до часів президентства Віктора Ющенка і переоцінити його роль в історії. Аналіз даних показує, що зростання показників «Нашої України» відбувається передовсім за рахунок виборців, які ще не визначилися зі своїм вибором і водночас віддають перевагу не новим проектам і політикам, а партіям із певними ідеологічними цінностями”.

У цьому, кажуть експерти, “нашоукраїнцям” ще й допомагає… реклама Партії регіонів, у якій влада без кінця “відправляє” українців у часи “помаранчевих”. “Люди мимоволі замислюються і згадують, як же насправді жилося тоді й чи все так було погано, як каже теперішня влада”, – говорить Віктор Лапшин».

Водночас на шпальтах «України молодої» з’являлися тексти, що можуть стати в нагоді людям, які прагнуть зрозуміти, що насправді відбувається під час виборчої кампанії. Зокрема, прикладом такої статті є матеріал «Зомбування виборця» від 5 жовтня, де описуються основні механізми маніпулювання інформацією на телебаченні під час виборів. А в статті «З бідного по гектару – олігархам капітал!» за 9 жовтня авторка детально та аргументовано доводить як після виборів розпочнеться процес приватизації землі в інтересах правлячої партії та лояльного бізнесу.

Отже, з того, що відбувається в інформпросторі, зараз зрозуміло, що вивести проблему фальсифікацій і підкупу на рівень вибору «між добром і злом» поки що не вдалося. І хоча сторінки багатьох видань рясніють історіями про всі згадані зловживання – «проривного» ефекту вони не досягли.

Можна радше казати про те, що обрана українськими журналістами стилістика «баналізації» порушень виборчого законодавства сприяє призвичаюванню їхньої аудиторії до цієї абсолютно ненормальної ситуації – коли елементарний і безсоромний підкуп виборців разом із адміністративним примусом і застосуванням політичного «туризму» стали основним інструментом політичної боротьби.

Які-небудь страшні у своїй безнадійності історії журналістів тієї ж «Газети по-українськи» про тупу «пайкороздачу» у провінційних містечках та віддалених селах – це гірка правда. Але безнадійність теж може бути технологією. Можливо, щоб не стати її виконавцем, є сенс переходити від описів до висновків?

ГО «Телекритика»

Фото –  marketing-professionnel.fr

Print Friendly, PDF & Email
Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *