Кожне четверте повідомлення теленовин стосується політики – АУП (ІНФОГРАФІКА)

Це засвідчують результати моніторингу теленовин, які оприлюднила Академія української преси.

Експерти протягом тижня (3-8 вересня) аналізували вечірні випуски новин шести телеканалів: Інтер, 1+1, ICTV, СТБ, Україна, TВi. Загалом було переглянуто 46 випусків новин і 656 повідомлень. Аналіз проводився за кількома показниками: збалансованість в інтерпретації подій, рейтинг уваги до політиків і їх доступ до новинного ефіру.

Найбільше політичних новин на  Першому національному (46%), TВi та ICTV – 35%, найменше на 1+1 (16%) та СТБ (19%). Кожна п’ята новина стосується виборів до парламенту.

Лише кожне сьоме повідомлення (13%) містило дві точки зору – це найнижчий показник за чотири хвилі спостережень. Найчастіше дві точки зору присутні в новинах на TВi – 23%, найрідше – на Першому національному (3%) та СТБ (9%). При цьому, статистика і дані опитувань громадської думки практично відсутні.

Серед політичних інститутів найчастіше згадуються силові відомства: 18%  та місцеві органи влади (17%). Лідери уваги серпня серед політичних об’єднань – Партія Регіонів та ВО «Батьківщина». Увага до інших партій мінімальна.

43% усіх згадувань про політиків стосується представників Партії Регіонів, 26% Батьківщини, 5% Україна – Вперед!, по 4% Нашої Україна та Радикальної партії Олега Ляшка. Лідерами уваги в новинних програмах першого тижня серпня були президент Віктор Янукович (10%), прем’єр-міністр Микола Азаров (10%), Юлія Тимошенко (6%).

В середньому 83% згадувань про політиків даються в позитивно-нейтральному контексті. Але 47% повідомлень про Юрія Луценка і 44% про Юлію Тимошенко містили сумнівно-негативний контекст.

57% синхронів належить представникам Партії Регіоні, що в п’ять разів більше частки синхронів Батьківщини (11%). Синхрони членів інших партій знаходиться в діапазоні від 1% до 7%. Третина синхронів (35%) припадає на прем’єр-міністра Миколу Азарова та Андрія Клюєва – першого і четвертого номерів списку Партії Регіонів. Лише на TВi синхрони Азарова представлені у менших кількостях. На Першому національному лише один представник фракції БЮТ-Батьківщина виступав в ефірі.

Кількість синхронів (коментарів) політиків у новинах на Першому національному, 1+1, Інтері, Україні

Кількість синхронів (коментарів) політиків у новинах на Новому каналі,  ICTV, СТБ, ТВі

Розподіл уваги до політиків у новинах 

Розподіл кількості коментарів (синхронів) політиків у новинах

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *