Виборців «зомбуватимуть» через ЗМІ – експерти

«Вибори – час заробляти гроші» – таким умовним гаслом характеризують експерти роботу багатьох українських ЗМІ вже на початку виборчої кампанїі. Водночас, за оцінками цих же експертів, втрачається журналістська об’єктивність і неупередженість, довіра читачів, слухачів і глядачів.

Замовні матеріали у львівських ЗМІ з’явились задовго до початку виборчої кампанії. Заможні галицькі політики-бізнесмени спеціально створили благодійні фонди, в яких видатки на медіа суттєво переважають над усіма іншими їхніми благодійництвами, на кшталт збудованої дороги, лікування чи оздоровлення, відремонтованого садочка чи школи, організованих прощ для простих людей у Зарваницю і Крехів, а для священиків – у Єрусалим. Кожен крок благодійника-кандидата позитивно висвітлюється у місцевих ЗМІ, зокрема у комунальних.

Однак із початком виборчої кампанії, окрім іміджевих текстів, почали активно поширюватись матеріали чорного піару, зазначає виконавчий директор Львівської обласної громадської організації «Комітет виборців України» Оксана Дащаківська.

«Можна побачити, як майже в усіх районних газетах публікують одні й ті самі матеріали одних авторів. На сьогодні лідерами замовних публікацій, які з’являються у комунальних газетах, є Об’єднана опозиція і Партія регіонів», – каже експерт.

Представники Об’єднаної опозиції впливають на виборців питанням мови, критикують діючу владу, запевняють, що знають, як змінити ситуацію в державі.

Тим часом Партія регіонів переконує людей, що у державі панує стабільність, а тому не можна змінювати керівників, а Європу побудують і в Україні.

Кандадати-мажоритарники видають власні газети

Мешканці сільської місцевості мають обмежений доступ до інформації. Хоча останнім часом зростає кількість сільських мешканців, які користуються інтернетом через мобільний зв’язок. А це переважно молодь, яка, за різними опитуваннями, байдужа до політики.

Щоби достукатись до виборців, близько десяти кандидатів-мажоритарників вже заснували власні газети, роздають їх своїм виборцям або ж організовують передплату. За словами Оксани Дащаківської, «це більш чесний спосіб доносити до виборців свою позицію, аніж купувати редакторів львівських ЗМІ».

За даними моніторингу найбільших шести львівських медіа, у липні кількість замовних матеріалів збільшилась, ніж це спостерігалось у червні. Найчастіше на шпальтах газет і в інтернет-ресурсах не вказують, що тексти замовні, наголошує Олександр Неберикут, представник Громадянської мережі «ОПОРА». А виборці не розрізняють «джинси» і сприймають її за серйозне і важливе повідомлення.

Оскільки більшість львівських ЗМІ перебуває в руках кількох фінансових олігархічних груп, саме власники медіа визначають редакційну політику. Протистояти у такій ситуації досить складно, вважає політолог Юрій Шведа.

«Будуть зомбувати людей у тому чи іншому напрямку. Якщо залишились незалежні журналісти чи видання, то бачачи ту атмосферу, в якій перебувають ЗМІ, коли журналісти знаходяться на утриманні, за гонорари за «джинсу», вижити у цих нужденних умовах неможливо, то протистояти важко», – зазначає політолог.

А тому говорити про об’єктивну підтримку у ЗМІ того чи іншого кандидата не можна, зауважує експерт.

Нині важко потрапити в телеефір претендентам у парламент, які не мають потужної фінансової підтримки на виборах. Окремі кандидати, яких називають провладними, за даними Комітетут виборців, вже витратили на підкуп виборців по кілька мільйонів гривень.

Галина Терещук, «Радіо свобода»

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *