Політичні експерти, громадські діячі наголосили на обов’язковості передвиборних дебатів до другого туру виборів Президента України

Тарас Березовець, Ольга Айвазовська, Олексій Кошель та Катерина Одарченко вважають, що кандидати в президенти, які вийдуть до другого туру, обов’язково мають взяти участь у передвиборних дебатах.

Про це вони заявили під час виборчого інформаційного марафону в ефірі телеканалу ICTV зранку 1 квітня 2019 року.

Політтехнолог, директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає, що без дебатів кандидатів українці «оберуть кота в мішку». «Я чув, що Володимир Зеленський погодився взяти участь у дебатах, якщо так, то це добре. Україна має нарешті почути його позицію, а не озвучену з бордів і телевізійної реклами, чи представниками його штабу. Тому що вже через кілька тижнів ми будемо обирати президента, і, цілком можливо, ним може стати Володимир Зеленський, враховуючи результати першого туру. І ми повинні знати, що коїться фізично в голові людини, яка претендує на найвищу посаду в державі», – зазначив Тарас Березовець.

Відповідаючи на запитання ведучого Петра Дем’янчука, чи може таке статися, що людина погодиться взяти участь у дебатах, а потім відмовиться, пан Березовець нагадав, що 2010 року парламент ухвалив постанову, якою зобов’язав кандидатів взяти участь у дебатах. «І Янукович погодився і пішов. Ці дебати мають бути не зрежисовані, мають бути прописані жорсткі правила. Ми маємо почути кандидатів щодо зовнішньої політики, національної безпеки, а також ми маємо побачити погляди кандидатів й на інші питання, наприклад, економіки тощо», – додав Тарас Березовець.

Координаторка громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська наголосила, що маємо побачити справжні дебати, а не монологи кандидатів. «Має бути жорсткий таймінг, часові рамки для відповідей, питання однакової важкості, коли кандидати дебатують і сперечаються один з одним, але в рамках правил. Тоді виборець може дати оцінку. Очевидно, що питання перетікання голосів актуально, тому що окремі кандидати, які не пройшли, але ввійшли в 10-ку, оголосять про підтримку тих, хто ввійшов до другого туру, і може бути багато сюрпризів», – сказала вона.

Політичний консультант Катерина Одарченко також підтримала необхідність дебатів.  За її словами, після таких дебатів може зруйнуватися сакральний образ кандидата, створений консультантами з партії «Укроп», які роблять якісні телепроекти (маючи на увазі Володимира Зеленського – РЕД.). «Але далі підготовка до парламентських виборів, підготовка команди – це не їх сильна сторона. І тут треба зазначити всім кандидатам, що у людей є запит на якісне оновлення. І це якісне оновлення можуть ати парламентські вибори, місцеві вибори. Або існуючі політичні сили, які через спецпроекти будуть залучати відомих активних людей, в тому числі й молодь до 35 років. Або будуть створюватися нові політичні сили», – заявила пані Одарченко.

За її словами, Зеленський був образом, який говорив із серіалу. «А серіал, як і будь-який інший телевізійний продукт, тестується на фокус-групах. І той персонаж: справедливий, який говорить простою мовою, дуже подобався людям. І сприймали Зеленського, як людину, яка може боротися з Порошенком, з системою. Але це персонаж, а не реальна особистість»,  – сказала Катерина Одарченко, додавши, що є нерозуміння фінансування цього проекту. «Зрозуміло фінансування партій, які мають осередки по всій країні, а коли фінансування відбувається з одного місця, як у партії «Укроп», то воно не стабільне», – зазначила вона.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель також назвав позитивним кроком заяви Порошенка і Зеленського взяти участь у дебатах. «Важливо, щоб це було не у форматі розважального ток-шоу, а у форматі ґрунтовної дискусії. Тому що суспільство, на превеликий жаль, напередодні першого туру не отримало відповідей на дуже велику кількість питань», – сказав Олексій Кошель, додавши, що відповіді на них можуть стати сюрпризом для українців.

Нагадаємо, 31 березня 2019 року Петро Порошенко назвав дебати ключовим елементом другого туру президентських виборів.

Кандидат у президенти Володимир Зеленський заявив, що готовий до дебатів з іншим кандидатом та чинним президентом Петром Порошенком перед другим туром.

Відповідно до закону про вибори, дебати перед другим туром виборів мають відбутися на Суспільному мовленні.

Нагадаємо, 31 березня 2019 року відбулися вибори Президента України.

Фото: pmg.ua

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *