Нацрада наперед не вбачає порушення виборчого законодавства у трансляції програм за участю Зеленського в «день тиші»

Члени Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення кажуть, що закон не містить жорстких обмежень щодо трансляції програм за участю Володимира Зеленського на телеканалі «1+1» у «день тиші» 30 березня. Члени Нацради будуть робити висновки після ефірного моніторингу цих програм.

26 березня на черговому засіданні робочої  групи з нагляду за дотримання медіа виборчого законодавства «Детектор медіа» дізнався, чи вбачають члени робочої групи ознаки порушення в програмуванні каналу «1+1» за день до виборів і як вони будуть на це реагувати.

«Наперед точно не можемо ревізувати, бо це цензура. Я не дивилася програму. Це його (Володимира Зеленського – ред.) сатиричний продукт, який не є спеціальними агітаційними роликами, але який може впливати. Але як до цього ставитися з точки зору закону? Напевно, це потрібно розглядати в етичній площині», – сказала перша заступниця голови Національної ради та голова робочої групи з нагляду за дотриманням медіа виборчого законодавства Ольга Герасим’юк.

Член Національної ради Валентин Коваль зазначив, що у нього є своя точка зору на програмування каналу «1+1» у день тиші: «Законодавство нам напряму не дає жорстких правил щодо цього. Я вважаю, що цього можна було б оминути й використати інше програмування, хоча б розуміючи, що це викличе питання у суспільстві. Але це не є порушенням законодавства».

На таке програмування телеканалу в «день тиші» – трансляцію програм за участю кандидата Володимира Зеленського на «1+1», можуть реагувати інші кандидати, якщо вважають, що їхні права порушуються, на це звернув увагу член Нацради Сергій Костинський.

«Ми можемо багато говорити про закон. Але у нас є кандидати, у них теж є права. Якщо вони вважають, що їхні права порушуються, вони можуть відповідно на це реагувати. Нам цікаво подивитися на реакцію самих кандидатів», – сказав Костинський.

Він також запропонував звернутися до Зеленського з питанням, чи вважає він етичним, що у день тиші виборці будуть дивитися передачі за його участю: «Поставте запитання кандидату Володимиру Зеленському, як людині, яка, на погляд його прихильників, уособлює нову еру політиків. Чи він вважає етичним, що у день тиші цілий день усі виборці будуть дивитися передачі за його участю. Мені здається, дуже доречно почути його думку».

Члени наглядової ради України з питань телебачення та радіомовлення заявили, що будуть проводити моніторинг програм на телеканалі «1+1» і вже після цього робитимуть висновки щодо порушення виборчого законодавства.

Нагадаємо, за день до виборів, 30 березня на телеканалі «1+1» будуть транслюватися програми за участю кандидата у президенти Володимира Зеленського, зокрема документальний фільм «Рейган», який Володимир Зеленський озвучив українською мовою.

Щоправда, медіагрупа «1+1 медіа» заявила, що програма телеканалу «1+1» не складалася на користь кандидата в президенти Володимира Зеленського. За словами представників прес-служби, медіагрупа не порушує законодавства, показуючи Зеленського-актора, так само як і канали групи або інші канали можуть транслювати події за участю президента під час виконання обов’язків глави держави.

Також нагадаємо, що за чотири дні до виборів, 27 березня, на «1+1» відбудеться прем’єра трисерійного серіалу «Слуга народу-3», де головну роль вигаданого президента Василя Голобородька виконує Володимир Зеленський.

Комітет виборців України вважає, що фільм «Слуга народу-3» за законом вважається передвиборчою агітацією.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *