Політики витратили понад півмільярда на політичну телерекламу у 2018 році – «Чесно»

Понад 647 мільйонів гривень на телерекламу витратили політики протягом 2018 року. Із них близько 568 мільйонів – вартість транслювання політичної реклами за участю або на замовлення кандидатів у президенти. Більшість цих видатків не потрапила до офіційної звітності політичних партій, походження коштів, якими оплачувалася реклама, є невідомим. Громадський рух «Чесно» проаналізував обсяги й вартість політичної реклами минулого року.

Сукупна вартість реклами Порошенка, Шевченка та Тимошенко становила 68% загальної суми видатків на рекламу на телебаченні усіх кандидатів у президенти. Найбільше витратив Порошенко – 174,9 мільйонів гривень, це третина витрат усіх кандидатів.

Динаміка збільшення кількості реклами потенційних кандидатів протягом 2018 року свідчить про те, що підготовка до виборів почалася значно раніше за офіційний старт передвиборчої кампанії.

Відповідно до законодавства, реклама кандидатів у президенти 2018 року не була дочасною агітацією. Адже закон «Про вибори Президента України» не містить такого поняття. Водночас зазначені ролики є політичною рекламою, яка може вплинути на виборців, отже, така практика порушує міжнародні стандарти проведення виборів і суперечить закону «Про вибори Президента України» (ст. 57). Відповідно до закону, кандидати можуть розпочинати агітацію лише з наступного дня після реєстрації їх Центральною виборчою комісією та платити за неї зобов’язані виключно зі спеціального виборчого рахунку.

За даними моніторингу політичної реклами на телебаченні, 15 кандидатів у президенти України з’являлись у рекламних роликах ще з 2018 року. Кількість показів рекламних роликів цих кандидатів зростала протягом усього року.

Скільки це коштувало?

Сукупна вартість реклами Порошенка, Шевченка та Тимошенко становила 68% загальної суми видатків на рекламу на телебачення усіх кандидатів.

За кількістю показів першість майже рівною мірою належить одразу двом кандидатам – Шевченку та Порошенку, а за загальною вартістю реклами Порошенко значно випередив своїх конкурентів. Згідно з офіційними розцінками телеканалів, 2018 року реклама Порошенка мала б коштувати 174,9 мільйона гривень, це третина вартості телереклами всіх кандидатів. Ролики Порошенка виходили на найбільшій кількості каналів – 12.

Рекламу Олександра Шевченка, Юрія Бойка, Олега Ляшка транслювали по 7 телеканалів, Тимошенко – 5. За повідомленням Адміністрації Президента, Порошенко оплачував свою рекламу з власної кишені й видатки на неї будуть відображені в його річній декларації, яку оприлюднять після першого туру.

Без прив’язування до партії замовляв телерекламу Олександр Шевченко. Реклама на телебаченні мала коштувати йому 86,4 мільйона гривень. Оскільки партія не платила за просування майбутнього кандидата, у звітах «УКРОПу» відсутня інформація про видатки на телерекламу з Шевченком та про походження цих коштів.

Окрім Порошенка, поріг у 100 мільйонів на рекламу подолала Юлія Тимошенко. Її реклама на телебаченні за рік коштувала орієнтовно 126,8 мільйона гривень. Ця сума є близькою до зазначеної в річному звіті партії «Батьківщина» – 120 мільйонів гривень на розміщення телереклами 2018 року.

З-поміж кандидатів, котрі з’являлись у рекламних роликах 2018 року, найменше витратили «свободівець» Руслан Кошулинський (близько 820 тисяч гривень) та самовисуванець Віталій Купрій (189 тисяч гривень).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *