Нацполіція відкрила провадження на основі розслідування журналістів «Схем» щодо внесків на користь «Батьківщини»

Головне слідче управління Національної поліції 1 березня розпочало досудове розслідування, в основі якого – журналістське розслідування програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект «Радіо Свобода» та телеканалу «UA: Перший») – «”Каса” Тимошенко». У матеріалі йшлося про ймовірні маніпуляції із грошовими внесками на користь партії «Батьківщина». Так, журналісти заявили, що частина громадян, які, за офіційним фінансовим звітом, начебто перераховували партії гроші, насправді нічого про це не знали.

Про початок досудового розслідування повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на Національну поліцію.

Відповідні дані внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 1 березня за ч. 4 статті 159-1 (порушення порядку фінансування політичної партії та передвиборної агітації, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

«Провадження було відкрите за результатами виходу в засобах масової інформації матеріалу, який можє свідчити про порушення порядку фінансування політичної партії чи передвиборчої агітації. Зокрема, йдеться про матеріал, продемонстрований в програмі журналістських розслідувань “Схеми”, Радіо Свобода», – повідомив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

При цьому у поліції очікують, що автори розслідування «будуть співпрацювати зі слідством і нададуть необхідні слідству матеріали і свідчення».

Нагадаємо, відповідно до фінансового звіту «Батьківщини», у 2018 році на рахунки партії надійшло 157,7 мільйона гривень благодійних внесків. Майже всі вони – а це 144,6 мільйона  від фізичних осіб. Причому з січня по травень партія не отримала жодного внеску, а з 22 травня синхронно сотні людей зробили свої пожертви. Але частина з них, як виявили «Схеми», не сплачували внесків на користь партії Тимошенко і дізналися про це від журналістів.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *