Комітет свободи слова підтримав нову постанову про мораторій на перевірки ЗМІ у передвиборний період

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту підтримати проект постанови №10016 «Про заходи, необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році», ініціаторами якої стали кілька десятків народних депутатів. Таке рішення ухвалене більшістю голосів на черговому засіданні, що відбулося 27 лютого 2019 року.

Голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що до виборів президента залишився всього місяць, і ще в історії України такого не було, щоб парламент не ухвалював таких постанов.

Відповідно до проекту постанови Кабінету Міністрів треба буде вжити заходів щодо припинення перевірок засобів масової інформації відповідними службами органів виконавчої влади і державними установами у період проведення передвиборчої кампанії з виборів Президента України у 2019 році; Державній фіскальній службі вжити заходів щодо припинення перевірок засобів масової інформації у період передвиборчої кампанії з виборів Президента України у 2019 році. А Національній раді з питань телебачення і радіомовлення треба вжити заходів щодо припинення перевірок телерадіоорганізацій у період передвиборчої кампанії з виборів Президента України у 2019 році, за винятком перевірок стосовно порушень, передбачених у п. 8 ст. 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Нацрада не можна буде застосовувати санкції до телерадіоорганізацій за результатами перевірок, проведених до набрання чинності цією постановою, в період передвиборчої кампанії з виборів Президента України у 2019 році.

Ця постанова набере чинності з дня її прийняття.

На думку народних депутатів, необхідність постанови пояснюється тим, що перевірки у передвиборчий період та можливі зловживання з боку перевірників можуть призвести до порушення конституційних гарантій на свободу слова в Україні, негативно вплинути на об’єктивне та безперешкодне висвітлення передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, Верховній Раді також зареєстровано проект постанови №9329 «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2019 року», який рекомендував ухвалити за основу і в цілому профільний комітет. Проектом  передбачається запровадити мораторій на проведення перевірок ЗМІ контролюючими органами. На засіданнях 18 січня та 5 лютого парламентарії так і не розглянули цей документ.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *