ЗМІ все ще залежні у подачі інформації щодо виборів, але є позитивні тенденції – експерти

В обговоренні «Що там на місцевих? Ключові питання про стійкість чотирьох міст» взяли участь експерти та журналісти з Маріуполя, Миколаєва, Сум і Херсона.

27 жовтня 2020 року естонсько-українська програма «Стійка Україна» провела онлайн-дискусію «Що там на місцевих? Ключові питання про стійкість чотирьох міст», повідомляється у пост-релізі.

Модератором події була лідерка руху «Чесно» Віта Думанська.

На думку присутніх експертів та журналістіа, проросійські партії надалі використовують токсичні кремлівські наративи щодо України.

«Я не можу стверджувати, що проросійські партії з’явилися раптово. Проросійські виборці – досить стійкий і організований електорат. У Херсонській області подібні партії завжди користувалися популярністю, а також мали свої ЗМІ. За нашими підрахунками, в Херсоні близько чверті виборців мають симпатії до проросійських сил», – зазначив голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

За його словами, проросійські виборці активно споживають пропагандистський контент.

«Представники ОПЗЖ і Партії Шарія розповідають усі ці жахи про “невідому біологічну зброю” та начебто існуючі в Україні американські лабораторії. Ми знаходимося у “концтаборі”, а наш президент – “маріонетка Вашингтону”. Усі ці наративи залякування мобілізували людей на виборчі дільниці та спонкули голосувати за ті політичні сили, ЗМІ яких розповсюджували подібну дезінформацію», – сказав Дементій Білий.

Голова Центру вивчення гібридних загроз при НУК Наталія Ніколаєнко додала, що місцеві виборці не аналізують інформацію щодо кандидатів.

«Близько 40% кандидатів, яких я побачила на своїй виборчій дільниці, – безробітні, проте електорат не замислюється про перспективу вибору таких кандидатів. Можна припустити, що такі політики не будуть опікуватися потребами громади, а здебільшого жадають незаконного збагачення», – сказала вона.

Експерти зазначили, що ЗМІ все ще залежні у подачі інформації щодо виборів, проте можна виділити позитивні тенденції.

«90% ЗМІ у Маріуполі належать Рінату Ахметову. Вони активно публікували проплачені агітаційні матеріали, а не об’єктивні інформаційні повідомлення. Якщо проаналізувати інформацію більшості маріупольских ЗМІ, буде важко скласти об’єктивну картину про передвиборчі перегони в Маріуполі», – сказала редакторка маріупольського сайту 0629.com.ua Анна Романенко.

У свою чергу, Дементій Білий розподілив херсонську пресу на три категорії та зазначив, що частина ЗМІ сформулювала недовіру до виборів, як таких.

«Перша категорія ЗМІ – рекламні майданчики для кандидатів, які публікують у себе те, за що їм платили. Друга категорія – “інформаційні смітники”, які регулярно “розкручують” неправдиву інформацію через соціальні мережі. Найбільш адекватними ЗМІ є ті, які мають підтримку донорських організацій, проте час від часу вони розвивали наратив нечесних виборів і підривали довіру до них», – вважає він.

Політолог з Миколаєва Федір Левченко зазначив, що змінився підхід до використання класичних ЗМІ у виборчих кампаніях, їх замінили телеграм-канали.

«Спочатку на телеграм-канали дивилися дуже зверхньо та не довіряли їм, проте згодом правдива інформація з анонімних телеграм-каналів почала впливати на хід кампанії. Ми бачили, як повідомлення з каналу могло вплинути на виключення кандидата з партійного списку», – сказав пан Левченко.

Він зазначив, що миколаївські сайти майже весь час маркували замовний контент: «Новинні сайти, які раніше заробляли шалені гроші на “джинсі”, почали маркувати відповідний контент, як комерційний. Це позитивна тенденція у порівнянні з минулими виборами».

Експерти вважають, що політичної конфронтації між центром і регіонами не станеться, проте не виключаються «сірі» питання, пов’язані з економічними інтересами місцевих політиків.

«У Маріуполі ніхто не буде сваритися з Києвом. Ресурсами місцевого бюджету, навіть в умовах децентралізації, неможливо  реалізувати глобальні проекти, лідери перегонів це чудово розуміють», – вважає журналістка Анна Романенко.

Дмитро Тіщенко, медіа-менеджер сумського видання ЦУКР, зазначив, що у сумських представників президентської партії може виникнути потреба взаємодіяти з «Батьківщиною», яка має потужні позиції в місті.

«Кандидат на посаду мера від “Батьківщини” здобув близько 45% голосів, а сама партія матиме місця у міській раді. Перед “Батьківщиною” постане питання формування коаліції, яка навряд чи може відбутися з ОПЗЖ чи “Європейською Солідарністю”, проте саме “Слуга Народу” може стати потенційним партнером по коаліції», – прокоментував пан Дмитро.

Наталія Ніколаєнко прогнозує, що саме бізнес-інтереси зіграють основну роль у можливих конфліктах із «центром».

«Коли обрані кандидати владнають свої бізнесові питання у міській раді, ми зможемо оцінити можливості для протистояння з Києвом. Саме з таких причин колись з’явилася партія “Пропозиція”. Проте це підтвердиться чи спростується лише з часом», – зазначила пані Наталія.

Експерти «Стійкої України» вирушать до Сум, Маріуполя, Херсона та Миколаєва та проведуть спеціальні воркшопи, які допоможуть усунути існуючі прогалини та негативні тренди у інформаційній безпеці та стратегічній комунікації.

Програма «Стійка Україна» має на меті впровадження стандартів виміру стійкості українського суспільства та постійне вдосконалення даної системи. Дана програма впроваджується Міжнародним Центром Оборони та Безпеки (ICDS) з 2016 року за підтримки Міністерства закордонних справ Естонської Республіки.

Міжнародний центр оборони та безпеки (ICDS) є провідним аналітичним центром в Естонії та спеціалізується на тематиці оборони, безпеки та зовнішньої політики. ICDS прагне стати найбільш авторитетним регіональним аналітичним центром у сфері досліджень з питань безпеки і оборони в Естонії, а також серед партнерів і союзників.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *