Поліція перевірить інформацію про залучення неповнолітніх до опитування Зеленського – Гагарін обіцяє покарання для батьків

Голова Національної поліції України Ігор Клименко 25 жовтня повідомив, що правоохоронці перевірять інформацію про роботу неповнолітніх під час опитування, яке ініціював президент Володимир Зеленський. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ у Facebook.

«Неповнолітні віком 14-18 років можуть займатися волонтерською діяльністю за згодою батьків. Чи всі батьки малолітніх опитувачів надали свою згоду – нам треба час, щоб встановити. Тому що частина неповнолітніх осіб, які брали участь в опитуванні та можливо є неповнолітніми, були без документів», – сказав він.

Голова Нацполіції також розповів, що в Хмельницькій області правоохоронці склали протокол про невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей через те, що опитування проводила дівчина 11-ти років.

Координатор проєкту «5 питань від президента» Артем Гагарін пообіцяв, що на батьків, діти яких проводили опитування, будуть складені адмінпротоколи.

«Були зафіксовані поодинокі випадки, коли батьки, які повинні були працювати інтерв’юерами, залишали на ділянках дітей замість себе для участі в опитуванні. Знаю один такий підтверджений випадок, і декілька не підтверджених, інформація зараз перевіряється. Звичайно, такий вчинок з боку батьків – безвідповідальний і небезпечний для самих дітей. За таку поведінку на батьків буде складено адмінпротокол», – написав він у Facebook.

За його словами, підбором інтерв’юерів займалася соціологічна компанія.

«Пояснення було таке, що так, були деякі випадки, коли батьки залишали на своїх дітей, а діти проводили це опитування. Але ми не залишаємо це непоміченим, і, якщо соціологічна компанія наймала неповнолітніх, тоді будуть розмови з цією компанією. Але це буду робити не я», – сказав він на брифінгу, передає «Інтерфакс-Україна».

Загалом поліцейські відкрили 159 кримінальних проваджень за фактами порушень під час виборів.

«25 жовтня до органів поліції надійшло 5006 заяви та повідомлення, пов’язані з виборчим процесом. Зафіксовано 1800 порушень ведення агітації, порушення таємниці голосування – 274, підкуп виборців – 209, незаконне знищення виборчої документації – 181, порушення порядку ведення реєстрів виборців або виборчих комісій або списків виборців – 178, незаконне використання виборчого бюлетеня (спроба або винесення виборчого бюлетеня) – 102»,розповіли в МВС.

Нагадаємо, 13 жовтня Володимир Зеленський анонсував всеукраїнське опитування 25 жовтня. Правових наслідків воно не матиме. Детальніше читайте тут. На ідею неоднозначно відреагували правники і соціологи: Комітет виборців України вважає, що опитування суперечить Виборчому кодексу; Коаліція громадських організацій РПР закликала президента відмовитися від проведення опитування.

Українців питали про покарання за корупцію, про вільну економічну зону на Донбасі, про скорочення кількості народних депутатів, про легалізацію канабісу в медичних цілях, про Будапештський меморандум.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *