Голова «Опори»: Результатам опитування Зеленського довіряти не можна

За даними «Рейтингу», думки опитаних і тих, хто не проігнорував опитування, – здебільшого тотожні. Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що не можна довіряти результатам опитування, яке ініціював  президент Володимир Зеленський. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Покриття опитування є 55% орієнтовно по всій країні, за нашими оцінками, похибка по цій чисельності є 5%. На заході України покрито 38% дільниць, на півдні України – 79%, тобто це абсолютно нерелевантні дані. Вони не будуть зведені в кінцеві цифри, які дозволять стверджувати, що це результат репрезентативного опитування. Є люди, які голосували по сім-десять разів», – пояснила вона.

За даними електорально-поведінкового дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» в день виборів опитування проводили на 69% дільниць. «На тих дільницях, де опитування президента не проводилось – більшість відповіла, що взяли б участь у ньому, якби воно проводилось (67%)», – йдеться в повідомленні.

Загалом в опитуванні президента найбільше брали участь виборці партії «Слуга народу» (63% – брали, 37% – ні), а найменше виборці партії «Європейська солідарність» (27% – брали участь, 73% – ні).

На п’ять запитань респонденти відповіли:

  • право України на використання гарантій безпеки визначених Будапештським меморандумом підтримують 78% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 10% – не підтримують, 12% – не змогли відповісти. Водночас, серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні президента – 56% підтримують її, 13% – не підтримують, 31% – не змогли відповісти;
  • легалізацію канабісу в медичних цілях для полегшення болю важкохворих підтримують 70% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 24% – не підтримують. Серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні – 52% підтримують її, 28% – не підтримують, 20% – не змогли відповісти;
  • ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах підтримують 81% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 16% – не підтримують. Серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні– 63% підтримують її, 21% – не підтримують, 16% – не визначилися;
  • ідею створення вільної економічної зони на території Донецької і Луганської областей підтримують 45% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 43% – не підтримують, 12% – не визначилися. Серед тих, хто брав участь у виборах, але не брали участь в опитуванні– 33% підтримують її, 39% – не підтримують, 28% – не визначилися.
  • ідею скорочення кількості народних депутатів до 300 підтримують 95% тих, хто брав участь у виборах і в опитуванні, 4% – не підтримують. Серед тих, хто брав участь у виборах,  але не брали участь в опитуванні– 81% підтримують її, 7% – не підтримують, 13% – не визначилися.

Соціологічна група «Рейтинг» в день виборів проводила дослідження 25 жовтня, у день виборів, серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова сукупність: 9947 респондентів: у т.ч. 1200 респондентів методом опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів – опитування тих, хто не голосував на виборах. Помилка репрезентативності: не більше 2,8%, у т.ч. 8747 респондентів, які взяли участь у виборах, на виході з 140 виборчих дільниць, відібраних випадковим чином із дотриманням принципу рівномірності. Для випадкового відбору респондентів була застосована методика сталого кроку. Помилка репрезентативності: не більше 1,4%.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *