«Опора» виявила у Facebook мережу ботів, які спочатку писали в інтересах Пальчевського, а потім проти

Досліджуючи зв’язки між найпопулярнішими сторінками українського Facebook, «Опора» виявила кілька мереж — груп сторінок, які діють синхронно і часто поширюють однаковий контент. Одна з цих мереж, що складається з трьох сторінок — «Украина Онлайн», «Свободная Украина» та «Асоціація платників податків. Київ» — активно просувала за допомогою платних дописів політика, бізнесмена й телеведучого Андрія Пальчевського, який балотується на посаду Київського міського голови. Про це йдеться в матеріалі «Facebook-перемога» Пальчевського: псевдосоціологія, «платники податків», боти та сусіди-рекламодавці».

Приміром, на цих сторінках можна було прочитати дані соціологічних опитувань, що проведені Центром суспільного розвитку «Інтер-акція».

«Публікація рейтингів — як і оплата їх просування в соцмережі — законом не заборонена. Втім Виборчий кодекс встановлює обмеження на публікацію таких повідомлень. Результати опитування громадської думки повинні містити інформацію про час проведення дослідження, територію, яку воно охоплювало, розмір та спосіб формування вибірки, метод опитування тощо. «Інтер-акція» — яку, до речі, можна знайти у Базі псевдосоціологів, укладеній онлайн-виданням «Тексти», — цих вимог не дотрималась. А також вочевидь завищує рейтинги Андрія Пальчевського та його партії «Перемога Пальчевського» — різниця між цифрами «Інтер-акції» та результатами опитувань інших соціологічних компаній разюча», – йдеться у матеріалі «Опори».

За словами авторів, у вересні з цієї мережі сторінок транслювалися 23 рекламні дописи, які здебільшого дублювалися. Ідентичні дописи запускалися на трьох сторінках в однакові часові проміжки. Всю рекламу мережі з трьох сторінок націлили на Київ (70,8%), де Пальчевський бореться за крісло мера, та Київську область (21,7%), де «Перемога Пальчевського» балотується до місцевих рад.

На поширення цих 23 дописів витратили від 31 до 37,3 тисячі доларів, тобто 880–1060 тисяч гривень. Ці витрати розподілились між сторінками так:

  • «Асоціація платників податків. Київ» витратила на рекламу близько 12-14 тисяч доларів;
  • «Свободная Украина» – від 10 до 12 тисяч доларів;
  • «Україна Онлайн» – від 8,5 до 10,5 тисяч доларів.

Поки «Опора» готували цей матеріал до випуску, «Україна Онлайн», «Асоціація платників податків. Київ» та «Свободная Украина» раптово припинили поширювати соцопитування та зайняли протилежну до попередньої позицію. Якщо раніше у рекламних дописах можна було знайти лише хвалебні відгуки про Андрія Пальчевського, то тепер усі вони були присвячені його дискредитації.

Як писав «Детектор медіа», кандидати активніше використовують Facebook для просування порівняно з минулими виборами.

Раніше стало відомо, що Ірина Верещук витратила на рекламу у Facebook майже $21 тисячу, Віталій Кличко – $5 тисяч.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 15 вересня розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати.

Фото: donpatriot.news

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *