В «Опорі» показали, як правильно заповнювати бюлетень на місцевих виборах

Голова правління Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська показала правильні варіанти заповнення виборчого бюлетеня: як заповнювати бюлетень, як проголосувати за партію, як саме писати цифри для голосування за кандидата та навіщо взагалі окрім партії голосувати за кандидата. Про це йдеться на сайті «Опори».

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року відбудуться перші місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм країни, із новим виборчим законодавством, за новою виборчою системою та з новою формою виборчих бюлетенів.

«Опора» також звертає увагу на те, що затверджена Центральною виборчою комісією 24 вересня форма бюлетенів із відсутньою цифрою «0» біля прізвищ кандидатів у бюлетені може дещо заплутувати виборців, адже попередні просвітницькі матеріали на основі Виборчого кодексу, зокрема й матеріали самої ЦВК, відзначали необхідність проставлення цифри «0» перед номерами від 1 до 9.

До повноважень ЦВК на місцевих виборах належить затвердження форми і кольору виборчих бюлетенів. «Незважаючи на формальний характер відповідного повноваження, ухвалене ЦВК рішення є неоднозначним в аспекті формату зазначення порядкових номерів кандидатів у територіальних виборчих округах на виборах депутатів місцевих рад, які проводяться за пропорційною виборчою системою. Відповідно до Виборчого кодексу в кожному територіальному окрузі на виборах депутатів обласних, районних рад, місцевих рад у громадах із кількістю виборців від 10 тис. місцева організація партії може висунути від 5 до 12 кандидатів. При цьому виборці, крім усього виборчого списку організації партії, можуть підтримати її окремого висуванця», – зазначають в «Опорі».

Квадрат для проставлення порядкових номерів кандидатів у бюлетені передбачає дві комірки. На думку «Опори», рішення ЦВК сприятиме можливості фальсифікації персоніфікованого голосування виборців шляхом незаконного проставлення зайвої цифри у виборчому бюлетені та дезорієнтує виборців щодо правильного способу голосування.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. 15 вересня розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *