У вересні в друкованих і онлайн-виданнях Києва зафіксовано матеріали з ознаками замовності – «Опора»

Упродовж вересня в друкованих та інтернет-виданнях Києва спостерігачі громадянської мережі «Опора» зафіксували велику кількість матеріалів з ознаками заможності (без належного маркування) на користь партій та політиків. Про це йдеться на сайті «Опори».

Такі матеріали спостерігачі «Опори» виявили, зокрема, в часописах «Газета по-українськи» та «КП в Украине».

У російськомовному виданні «КП в Украине» від 24 вересня розміщено матеріал «Перемога Пальчевського» способна объединить недовольных властью по всей стране», в якому йдеться про «серйозні перспективи» партії і переваги її лідера.

«Политик говорит о вещах, близких каждому – зарплатах, медицине, качестве воды. Достаточно вспомнить его предложение ввести муниципальные надбавки к пенсиям городским пенсионерам», – розповідає автор матеріалу, не маркованого як політична реклама.

Аналогічний текст українською мовою опублікувало видання «Газета по-українськи», №39 від 24 вересня. Нагадаємо, що одна з основних ознак джинси – публікація однакових матеріалів у різних виданнях.

Крім того, «Газета по-українськи» (№39 від 24 вересня) опублікувала матеріал «Київ має стати зразком доступного міського простору», в якому йдеться про бачення Марини Порошенко щодо впровадження в місті безбар’єрного простору та інклюзії. Авторка замітки наводить таку цитату Марини Порошенко: «Наша команда 2018 року аналізувала, які зміни варто внести у державні будівельні норми. Ми врахували західні стандарти, взяли за приклад найкращі європейські столиці, щоб використати їх для України, для Києва. Сьогодні не можна допустити, щоб усе це залишалося на папері». У тексті також зазначено, що Марину Порошенко висунули першим номером у списку партії «Європейська солідарність» до Київради.

Зафіксовано немарковану політичну рекламу й в онлайн-виданнях. Приміром, інтернет-видання «Вечерние Вести» від початку вересня неодноразово розміщувало матеріали з ознаками замовності на користь тоді ще потенційного кандидата на посаду київського міського голови Олексія Кучеренка. Зазначимо, що висування кандидата відбулося 21 вересня, а реєстрація – 24 вересня.

Крім того, «Опора» фіксувала у цьому виданні й матеріали на користь безпосередньо ВО «Батьківщина». До прикладу, в публікації «Зеленскому без Тимошенко не вытащить Украину из глубокого кризиса» (15 вересня) йдеться про переваги цієї політичної сили на тлі інших партій.

Ознаки джинси на користь потенційних кандидатів на посаду міського голови Києва «Опора» виявила в інтернет-виданні «Гордон» та інших онлайн-медіа.

Українське законодавство визначає політичну рекламу як інформацію в будь-якому вигляді, поширену в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. Відповідно до ч. 8 ст. 57 Виборчого кодексу України політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і позначена як така.

До того ж у ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

«Якщо на початку вересня ми говорили про власне немарковану політичну рекламу, то наприкінці місяця, коли партії висунули кандидатів, а окремих із них виборчі комісії встигли зареєструвати, йшлося вже про агітацію. Після висування, а тим паче після реєстрації суб’єкти виборчого процесу зобов’язані  дотримуватися норм виборчого законодавства, зокрема й тих, що стосуються агітації», – зазначає координатор спостереження громадянської мережі «Опора»  в місті Києві Максим Зінчук.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 51 Кодексу передвиборна агітація може проводитись у формі оприлюднення в друкованих та аудіовізуальних (електронних) засобах масової інформації політичної реклами, виступів, інтерв’ю, нарисів, відеофільмів, аудіо- та відеокліпів, інших публікацій та повідомлень, сплачених за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу (ч. 4 ст. 51 Кодексу).  Частина 1 ст. 52 Кодексу дозволяє проводити передвиборну агітацію з наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів). Закінчується термін, відведений на передвиборну агітацію, о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Поза цими строками агітувати заборонено (ч. 3 ст. 52 Кодексу).

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *