VoxCheck перевірила на доброчесність кандидатів на місцеві вибори від партії «Демократична сокира»

До VoxCheck звернулася партія «Демократична сокира» з проханням перевірити на доброчесність людей, яких відібрали в кандидати на вибори. Про це йдеться на сайті VoxUkraine. Команда VoxCheck зробила це безкоштовно, і тепер пропонує свої послуги іншим партіям, але вже за гроші. Деталі співпраці описані в Меморандумі між «Демократичною сокирою» та VoxCheck.

«Цього літа до нас звернулася партія «Демократична сокира». Вони попросили перевірити на доброчесність людей, яких відібрали собі в кандидати на вибори. Ідея була свіжою і відповідала нашим місії та цінностям. Тому ми погодилися зробити це. Безкоштовно. Ми готові робити аналогічні перевірки для інших партій, про що нижче», – йдеться на сайті.

VoxCheck також пояснює, чому звернулися саме до них, і описує, як саме вони проводили перевірку.

«До нас же своєю чергою звернулися тому, що ми уже довели свою незалежність, неупередженість та фаховість. 5 років фактчекінгу, база брехні політиків «Антологія брехні», де можна знайти більше 4000 висловлювань чинних та колишніх можновладців, 6 рейтингів маніпуляторів та брехунів, офіційна співпраця з Фейсбуком по маркуванню фейків у цій соцмережі, сотні випускників нашої програми стажування та багато іншого», – кажуть у VoxCheck.

Для перевірки були визначені методологічні і часові рамки. Зокрема перевірялося, чи не вела людина бізнес з олігархами, чи не була засуджена за, наприклад, корупцію чи шахрайство і, якщо людина була чиновником, чи немає у неї надмірних статків. Загалом для перевірки було використано дані з понад 20 реєстрів та баз, більшість інформації знайдено на Youcontrol. Крім того, проаналізовано соцмережі – чи не писали кандидати за останній рік щось антиукраїнське чи те, що відверто суперечить здоровому глузду.

Загалом перевірено 83 кандидати від «Демократичної сокири». Середня оцінка цього списку – 4,77 з 5 максимально можливих.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *