«Опора» подала понад 20 звернень до поліції щодо порушень розміщення зовнішньої політичної реклами на Київщині

Упродовж тижня від 14 до 20 вересня 2020 року спостерігачі громадянської мережі «Опора» моніторили зовнішню рекламу у Київській області. В результаті спостерігачі мережі написали 24 повідомлення до правоохоронних органів щодо порушень виборчого законодавства. Про це йдеться на сайті «Опори».

Зокрема подано заяви щодо недотримання термінів агітації не з виборчого фонду; агітації без вихідних даних та виготовлення або замовлення виготовлення друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомості про установу, що здійснила друк. Заяви стосувалися білбордів від політичних партій «Слуга народу», «Європейська солідарність», «За майбутнє»,  політсила «Команда Ігоря Сапожка «Єдність».

«Порушення термінів та умов ведення агітації є доволі поширеним під час виборчих кампаній в Україні. Однак, не дивлячись на чисельні роз’яснення та неодноразові звернення до поліції під час попередніх кампаній, цьогоріч ми продовжуємо фіксувати подібні випадки. І мова тут не лише про процедурні порушення, а й про ймовірні порушення в частині фінансування передвиборної агітації. Політична партія набуває статусу суб’єкта виборчого процесу після проведення з’їзду (конференції) з висування кандидатів. А отже, з цього моменту вся продукція, котра містить логотипи, гасла, символіку партії може розцінюватися, як агітація. А вся агітація може фінансуватися виключно з виборчих фондів. Що забезпечує прозорість виборчого процесу та дотримання рівності умов між суб’єктами виборчого процесу. Крім того виборче законодавство чітко визначає, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію», – прокоментував ситуацію координатор спостереження «Опора» за виборами у Київській  області Олексій Рєпік.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *