«Рівне.Медіа» порушило Кодекс етики українського журналіста – КЖЕ

Комісія з журналістської етики вирішила, що у матеріалі «Результати соцопитувань: Віктор Шакирзян лідер електоральних вподобань у Рівному», опублікованому інтернет-виданням «Рівне.Медіа» (м. Рівне) 10 вересня 2020 року допущено порушення пп. 6, 9 та 11 Кодексу етики українського журналіста, в тому числі за вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призвело до викривлення змісту. Водночас КЖЕ вітає готовність видання до співпраці з метою дотримання стандартів журналістської діяльності та оголошує онлайн-виданню «Рівне.Медіа» дружнє попередження. Про це йдеться у рішенні Комісії з журналістської етики.

Цей матеріал було надіслано 17 вересня 2020 року на розгляд Комісії з журналістської етики для надання оцінки щодо дотримання вимог Кодексу етики українського журналіста за результатами моніторингу, проведеного 5-11 вересня 2020 року коаліцією громадських організацій.

У матеріалі подається інформація про результати соціологічного опитування серед жителів Рівного та Красилова, де лідером є Віктор Шакирзян. Водночас, у матеріалі вживаються такі вислови, як «На початку вересня серед жителів Рівного та Квасилова провели опитування стосовно їх електоральних вподобань. Результати оприлюднив соціолог Роман Микитюк, який не вперше прогнозує результати виборів, зазвичай вони досить точні. Також він має досвід співпраці зі всеукраїнськими соціологічними структурами, як от група «Рейтинг» та TNS» та «Якщо взяти до уваги результати соціологічного дослідження, яке проводили минулого місяця, у Віктора Шакирзяна рейтинг продовжує зростати».

На думку заявників, виданням було порушено вимоги пунктів 6, 9 та 11 Кодексу етики українського журналіста. КЖЕ звернулася з листом до видання «Рівне.Медіа» з проханням надати коментарі щодо вказаної публікації та зазначених у скарзі аргументів. Відповідь від видання надійшла 22 вересня 2020 року. У ній представники видання пояснили, що новина була побудована на аналізі результатів соціологічного дослідження, яке проводили представники соціологічної групи «Вибір», яку курує Роман Микитюк. Окрім того, у відповідь на запит КЖЕ публікацію на сайті було виправлено, а саме додано до матеріалу посилання на першоджерело результатів опитування.

КЖЕ вважає, що у цій публікації порушені пункт 6 Кодексу етики українського журналіста: «Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Журналісти та редактори повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео- та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел»; пункт 9: «Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення» та п. 11: «Не допускається таке вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту. Журналістські опитування громадян не повинні фабрикуватися з метою отримання наперед визначеного результату».

Водночас КЖЕ вітає готовність видання «Рівне.Медіа» до співпраці з метою дотримання стандартів журналістської діяльності та оголошує онлайн-виданню «Рівне.Медіа» дружнє попередження.

Також Комісія закликає ретельніше підходити до публікації результатів соціологічних досліджень у передвиборчий період, наголошує на своїх Рекомендаціях щодо поширення інформації про результати соціологічних опитувань та рекомендує медіа:

  • обов’язково зазначати усі дані, пов’язані з опитуванням, яке цитується, відповідно до вимог законодавства;
  • онлайн-медіа варто додавати посилання безпосередньо на результати дослідження, оприлюднені на офіційних сайтах компаній, що проводять або замовляють опитування, що, однак, не може замінити виконання вимог, пов’язаних з зазначенням усіх необхідних даних про цитоване опитування;
  • утримуватись від поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, протягом останніх двох днів перед днем голосування, а також результатів опитування виборців щодо їхнього волевиявлення під час голосування до його закінчення;
  • утримуватись від цитування результатів соціологічних опитувань, проведених неперевіреними компаніями або такими, що не розкривають усі дані, передбачені законом;
  • не інтерпретувати результати опитувань на користь того чи іншого кандидата, оскільки журналісти в новинних матеріалах повинні утримуватись від власних прогнозів, оцінок чи інших коментарів щодо результатів оприлюднених досліджень;
  • у бекграунді до публікацій щодо кандидатів на виборах інтернет-виданням варто подавати результати кількох опитувань, проведених різними компаніями, якщо вони мають суттєві відмінності (більше статистичної похибки). Не варто посилатись лише на опитування, результати якого є більш сприятливими для кандидата, а за наявності кількох альтернативних опитувань із несуттєвими відмінностями варто надавати перевагу тому, яке проводилося пізніше;
  • залучати незалежних експертів для тлумачення результатів опитувань громадської думки щодо виборів.

Нагадаємо, протягом вересня-жовтня 2020 року коаліцією громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake» (Україна) та «Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» проводиться моніторинг висвітлення у медіа місцевих виборів 2020 року.

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *