Двох журналісток не пустили на конференцію Львівської обласної організації партії «Слуга народу»

Представниці видання «Точка Опори» та журналістці Мар’яні Сич, які завчасно подали заявки щодо акредитації на конференцію Львівської обласної організації політичної партії «Слуга народу» з висунення кандидатів до місцевих рад, відмовили за хвилину до початку  заходу, нібито через карантинні обмеження. Про це повідомляє пресслужба «Опори».

Нагадаємо, з 15-24 вересня згідно зі ст. 216 Виборчого кодексу України триває процес висунення кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Громадянська мережа «Опора» у Львові повідомила, що в рамках кампанії довготермінового спостереження відслідковує цей етап виборчого процесу з погляду дотримання виборчих процедур і демократичних практик, у зв’язку з чим відвідує партійні з’їзди з висунення кандидатів до місцевих рад.

За інформацією «Опори», 10 вересня на сайті політичної партії «Слуга народу» опублікували оголошення про те, що 19 вересня о 10:00 в приміщенні Bankhotel (місто Львів) відбудеться конференція Львівської обласної організації політичної партії з метою висування кандидатів в депутати Львівської облради, районних, сільських, селищних, міських рад, сільських селищних міських голів на території Львівської області на чергових та перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Згодом аналогічні оголошення опублікували у соціальних мережах на сторінках «Слуга народу Львів» в Instagram та «Команда Козицького» у Facebook.

Згідно з частинами 3 та 4 ст. 218 Виборчого кодексу України повідомлення про час і місце проведення зборів, конференції організації партії з метою висування кандидатів у депутати, порядок акредитації на таких зборах, конференції представників ЗМІ, визначений його організаторами, не пізніше як за п’ять днів до дня проведення зборів, конференцій розміщується на офіційному веб-сайті організації партії, а у разі його відсутності – на офіційному веб-сайті партії. Про це повідомляють також ЗМІ.

За словами «Опори», отримати акредитацію на партійну конференцію «Слуги народу» можна було двома способами: за номером телефону, вказаним в оголошенні, або подати заявку на електронну пошту обласного осередку політичної сили. Ці умови потрібно було виконати не пізніше ніж за добу до проведення конференції.

14 вересня представниця видання «Точка Опори» надіслала лист на електронну пошту з проханням акредитувати на захід. «Я не один раз телефонувала за вказаним номером в оголошенні, щоб дізнатися, яка ситуація з моєю акредитацією. Завжди у відповідь чула: не хвилюйтеся, відповідь надійде всім разом, у нас буде розсилка», – розповіла журналістка, додавши, що жодної відповіді до дня заходу так і не отримала.

У день конференції журналістка «Точка Опори» прийшла завчасно у будівлю, де відбувався захід. Рівно о 10:00, коли б мала розпочатися конференція, вона отримала на електронну пошту лист з відмовою у акредитації: «Доброго дня! У зв’язку з карантинними обмеженнями не всі журналісти можуть бути присутні на події. Тому, на жаль, змушені Вам відмовити в акредитації».

Один з присутніх, як згодом виявилося – керівник обласного штабу «Слуги народу» Ігор Кулаков, сказав, що всі питання до пресслужби, якої на той момент на заході не було. Далі чоловік зачинив перед журналісткою двері.

Журналістка Мар’яна Сич також повідомила, що подавала заявку на акредитацію на захід більш ніж за добу до заходу згідно з вимогою на офіційному сайті. Опісля із нею ніхто не контактував. За одну хвилину до початку заходу журналістка отримала аналогічного листа з відмовою у акредитації.

Після заходу керівник медіанапрямку обласного осередку «Слуги народу» Дмитро Посипанко ситуацію з відмовою у акредитації пояснив, що «обмеження були тільки через карантин». Він уточнив, що ніхто, крім цих двох журналісток, більше не акредитовувався на захід, і пообіцяв розібратися, чому відповідь про відмову надіслали за хвилину до початку заходу.  За його словами, журналісткам мали відповісти за добу до проведення конференції. 

Партійна конференція Львівської обласної партійної організації «Слуги народу» стала першою, в якій було відмовлено в участі представникам «Опори». Станом на 19 вересня вони побували на аналогічних конференціях обласних організацій партій «Наш край», «Духовна Україна», «Сила і честь», Об’єднання «Самопоміч», Українська Галицька партія, «Європейська солідарність», «Голос», ВО «Батьківщина», «Варта», «УДАР» і «Громадянська позиція».

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 21 Виборчого кодексу України виборчий процес усіх місцевих виборів здійснюється на засадах публічності та відкритості виборчого процесу, усіх його процедур з урахуванням обмежень, встановлених законом, належного інформування виборців та інших суб’єктів виборчого процесу. Тому, на думку «Опори», відмова  журналістам та спостерігачам від громадських організацій у праві присутності на партійному з’їзді/конференції є недемократичною практикою і є ознакою закритості у роботі суб’єкта виборчого процесу.

Нагадаємо, 15 вересня 2020 року розпочалося висування та реєстрація кандидатів у депутати.

Нагадаємо, 5 вересня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія. Верховна Рада 15 липня ухвалила постанову № 3809 про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Фото: громадянської мережі “Опора”

Print Friendly, PDF & Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *